Leyla Ataman

Baş dönmesi dengeyi bozar

21 Şubat 2012
DOKUZ Eylül Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, insan organizmasının denge sistemleri hakkında değerlendirme yaptı.

Altıncı duyu olarak tanımlanabilen denge duyusunun organizmanın çevresiyle ilişkisini düzenlemede önemli bir işlevi olduğunu söyleyen Prof. Şerbetçioğlu, “İki ayak üstünde sürekli hareket halinde olan insanoğlunun aynı zamanda dengesini koruyabilmesi için, çok sayıda sistemin birlikte ve uyum içine çalışması gerekli” dedi.
Tıp dilinde çok sık olarak kullanılan vertigonun denge bozukluğuyla ilişkili birçok yakınmanın birlikte seyrettiği bir tabloyu tanımlamak için kullanıldığını söyleyen Şerbetçioğlu, “Sağ ve sol iç kulaklardan birini tutan bir hastalık nedeniyle, iç kulaktaki dengeyle ilişkili duysal hücrelerden sağdakilerle soldakilerin uyarılma düzeyi kısa bir süre içinde bir tarafın aleyhine bozulursa, çevrenin dönmesiyle karakterize şiddetli bir baş dönmesi belirir. Bu durumdaki hasta, olmayan bir hareketi varmış gibi algılamakta, kendisinin veya çevresinin hareket ettiğini zannetmektedir” dedi.

TEMEL ÖZELLİKLER

Vertigonun en temel karakteristiği, kişinin kendi çevresindeki her şeyin etrafında döndüğü izlenimini alması. Hasta ayrıca çarpıntı, soğuk terleme, mide bulantısı ve hatta ölüm korkusu yaşayabiliyor.
İç kulakta yerçekimine duyarlılığı sağlayan kristaller bulunduğu yerden ayrılarak yarım daire kanallarına
geçtiği için hastanın başının çevrilmesi çevre dönmesi algısına neden oluyor.
Bu kristallerin mekanik yer değişikliklerinin düzeltilmesi ise ilaçla değil yine mekanik baş hareketiyle bir veya iki seansta gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla artık günümüzde baş hareketiyle beliren bu vertigo

Yazının Devamını Oku

İzmir organ naklinden referans merkezine doğru

14 Şubat 2012
EGE’de özel sağlık sektörü hareketlenirken, organ nakillerinde de önemli yatırımlar var.

Türkiye’de en fazla organ nakli yapan ekip Medical Park’ın bünyesinde bulunuyor ve sanırım Dokuz Eylül ve Ege üniversite hastaneleriyle birlikte İzmir, organ nakillerinde ileriki günlerde referans merkezi haline gelebilir. İzmir Üniversitesi’nin afilasyon ile işbirliği içinde bulunduğu Medical Park İzmir Hastanesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ile de anlaşmasını da imzaladı. 
Toplamda 45 bin 609 metrekare alana kurulu hastanede, 10 tanesi engelli yatağı olmak üzere toplam 244 adet hasta yatağı, dahili-cerrahi yoğun bakım, koroner yoğun bakım, kuvöz–yeni doğan yoğun bakımı ile toplamda 78 yoğun bakım yatağı mevcut. 7 adet ameliyathane, 2 adet kardiyovasküler cerrahi ameliyathanesi, 4 adet kadın doğum ve göz hastalıkları müdahale salonu bulunan hastanede, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, psikiyatri, büyük bir çocuk sağlığı ve hastalıkları merkezi, çocuk cerrahisi, estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi ve kozmotoloji - güzellik merkezi de bulunuyor.

Üniversite hastanesi oluyor

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları kuruluşunun YÖK Genel Kurulu’ndan aldığı onay ile hastane, artık Tıp Fakültesi Hastanesi misyonunu da üstlenecek. Afiliasyon çalışmaları tamamlanan hastane-üniversite işbirliği sayesinde, tıp öğrencilerinin eğitim gördüğü kapsamlı bir hastane olacak.
Onkoloji ve kemik iliği gibi branş alanları da çok yakında hizmet vermeye başlayacak. Üstelik kemik iliği nakillerinde SGK’lı hastalardan fark ücreti alınmadan. 
 

Yazının Devamını Oku

Bırakın da ömrünüz uzasın

7 Şubat 2012
TÜM dünyada yasaklar birbiri ardına gelse de, insanlar bir yerde ve bir şekilde sigara içmenin yolunu buluyor.

Sigara tüm ülkelerde halen bir numaralı sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Oysa sigara sadece fiziksel değil, ruhsal etkisi ve sosyal yönüyle de bağımlılığa neden oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

- Güç sembolüydü

Arkeolojik verilere dayanarak 5000 yıldır tütün ekildiğini biliniyor. Avrupa’nın tütünle tanışması ise Amerika’nın Kolomb tarafından keşfiyle başlıyor. 1950’ler ve 60’larda sigaranın zararlı olduğunun düşünülmesi bir yana; sigara içmek bir tür güç, erkeklik ya da güzellik sembolü idi. Dahası çocukların keyifle izledikleri “Çakmaktaşlar” adlı çizgi filmin ilk sezonunun sponsoru bir sigara markasıydı.

- Kısırlık nedeni olabilir

Sigaranın vücutta zarar vermediği tek organ bile olduğunu söylemek nerdeyse imkansız. Sigaradan çekilen her nefesle kana karışan milyonlarca zararlı molekül (Her solukta 1017; yani 10.000.000.000.000.000 oksidan vardır) akciğerlerdeki hava keseciklerinden kan dolaşımına geçiyor. Bu zararlı maddeler, kanın ulaştığı her yere; yani vücudumuzdaki tüm doku ve organlara ulaşıyor. Halk arasında sigaranın zararının sadece akciğerlere olduğu sanılsa da, mide ülserinden kısırlığa, diş kayıplarından mesane kanserine kadar pek çok sağlık sorununun altında yattığı da unutulmamalı.

- Kandan vücuda yayılıyor

Sigara, sadece kalp ve akciğerlere değil, vücuttaki tüm doku ve organlara zarar veriyor. Sigaradaki zararlı maddeler kana karıştığından, kan dolaşımının olduğu her yere, yani vücudun tüm hücrelerine yayılıyor. Bunun sonucunda da her organda farklı hastalıkların gelişimi tetiklenebiliyor.

- Zorlanmanız normal

Yazının Devamını Oku

Bodrum üniversite istiyor

31 Ocak 2012
Bodrum’a Üniversite Kazandırma Derneği Başkanı Akif Demiröz, alternatif turizm seçenekleri, 12 ay turizm konseptleri ve yapılması için girişimleri devam eden Bodrum Üniversitesi gibi çeşitli konularda sorularımızı yanıtladı.

BODRUM’da kurulacak bir üniversitenin ilçenin turizmini olumlu şekilde etkileyeceğini aktaran Dernek Başkanı Akif Demiröz, üniversitenin Bodrum’un önünde yeni ufuklar açacak bir yapı olacağını ifade etti. Demiröz, şunları söyledi:
“Bodrum’a bir üniversite açılmaması için bir sebep yok. Üniversiteler kanunla kurulan müesseselerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıkması gerekiyor. Şu anda bizim sistemimizde vakıf ve devlet olmak üzere iki üniversite var. Ülkemiz yakın gelecekte uluslararası bir yükseköğretim merkezi haline gelebilir. Bundan önceki YÖK Başkanımızın bir beyanatı vardı; ‘Üniversitelerimiz bir turizm acentesi gibi çalışmalı, yabancı ülkelerden öğrenci çekmek için üniversitelerimiz fuarlara gitmeli’ diye. YÖK Başkanımız önemli bir hedef koymuştu aslında. Çünkü üniversite eğitimi uluslararası bir eğitim. Artık bizim üniversitelerimiz de uluslararası arenada boy göstermeye başlamalı. Bunlardan bir tanesi de çok kısa sürede Bodrum Üniversitesi olabilir” dedi.

20 bin icra dosyası var

Bodrum’da alternatif turizm seçenekleri ve 12 ay turizm konusundaki görüş ve önerilerini dile getiren Akif Demiröz, şu açıklamalarda bulundu;
“Bodrum’da 178 km sahili var. Merkezle beraber 10 tane beldesi mevcut. Zannediyorum ki Bodrum Yarımadası’nı ayrı ayrı turizm merkezleri olarak düşünseniz bir Kaş gibi 14-15 tane turizm merkezi çıkar. Bodrum, yaptığı turizmle geçinemez hale geldi. Bodrum’da aşağı yukarı 8 bin işletme var. Bunlardan 750’si turizm konaklama işletmesi. Ama Bodrum İcra Dairesi’nde de 20 bin adet icra dosyası var. Yani Bodrum’un bir görünen yüzü var, her şey gayet güzel, tozpembe güllük gülistanlık. Bir de Bodrum’un görünmeyen gerçek yüzü var ki bu rakamlar da onu çok çarpıcı bir şeklide yansıtıyor. Bodrum’da
yaşayanlar da bu gerçeklikle beraber yaşıyorlar. Bodrum’un mutlaka turizm sezonunu 12 aya yayması gerekiyor. Turizm sezonunun 12 aya çıkması ancak turizmin çeşitlendirilmesiyle olur. Bu nasıl gerçekleştirilebilir. Bodrum’da jeotermal turizmi yapılabilir. 1999 yılında MTA burayı bir araştırma programına aldı ve yapılan çalışmalar neticesinde Bodrum’da jeotermal kaynakların bulunduğu tespit edildi. Nitekim Gümüşlük’te bir kuyu açıldı ve bu konudaki ümitlerimiz arttı. Yarımada’nın birçok yerinde bu kaynaklar var. Biz Bodrum Jeotermal Derneği olarak da çalışmalar yürütüyoruz. Bodrum kültür turizmi, kongre turizmi, spor turizmi gibi dallara da mutlaka yönelmeli. Spor turizmi konusunda son zamanlarda memnuniyet verici gelişmeler var. Birtakım yatırımcılar girişim içerisindeler.”

Proje TBMM’ye gidiyor

Bodrum’un bir dünya kenti yapabileceğini ifade eden Demiröz, “Üniversite ilköğretim okulu gibi değil. Bulunduğu kente, insana değerler katar. Ekonomik ve sosyal hayatı olumlu yönde etkiler. Özellikle turizme üst seviyeye çıkarmada üniversite büyük rol oynar, Bodrum’a bir butik üniversite yapılabilir. Bu, Bodrum’un

Yazının Devamını Oku

AK Parti Bodrum’da iddialı

24 Ocak 2012
GEÇTİĞİMİZ hafta Bodrum İlçe Başkanlığı’nın 4. Olağan Kongresi’nde, Yılmaz Algül başkanlığa yeniden seçildi.

Seçimden notlar; İlçe kongresine AK Parti Muğla milletvekillerinin yanı sıra Demokrat Partili Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, diğer belde belediye başkanları ve diğer siyasi parti temsilcilerinin de nezaketen bu seçimi izledi. Daha önce 2009 yerel seçimlerinde Demokrat Partili Mehmet Kocadon’un kampanyasında yer almış Dilek Ertem, Çiğdem Demiralp ve Hasan Sinop ile CHP’li olarak bilinen Adil Ülgen‘nin de AK Parti ilçe yönetiminde yer almaları dikkat çekici ayrıntılardı. Öte yandan Bodrum’da 400 delegesi olan AK Parti kongresinde, sadece 226 kişi oy kullandı.
Peki yerel belediye seçimlerine daha 2 yıl var. Ancak halk ne düşünüyor, “AK Parti’nin bu son dönemleri, 5 yıl Bodrum’da olsun sonra gitsin” diyenlerin sayısı ilçede azımsanmayacak kadar çoğalıyor. Halkın en önemli isteği, Bodrum’a daha çok yatırım. Gerçi bugüne kadar Ege’de, AK Parti’ye bir direnç, kemikleşmiş bir CHP tabanı vardı. Ancak AK Parti’nin izleyeceği strateji ve kiminle bu seçime gideceği büyük önem kazanıyor bu süreçte.

Çalışmalar önceden başladı

AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Yılmaz Algül, 2014 yılı için çalışmalara önceden başladıklarını, Bodrum’un başta altyapı ve turizm olmak üzere çeşitli sorunları bulunduğunu kaydetti. İlçe Başkanlığı olarak sorunların çözümü için projeler ürettiklerini belirten Algül, şunları kaydetti:
“Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni kurduk. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerini Bodrum’a getirdik. Bodrum Devlet Hastanesi’ni yeniledik. Bodrum Halk Sağlığı ve Tanı Laboratuvarı’nı hizmete sunduk. Hükümetimiz ve hayırsever vatandaşlar tarafından 597 derslik, 2 spor ve 1 konferans salonu, 27 lojman ihtiva eden eğitim komplekslerimiz yapıldı. Bodrum Yarımadası duble yol çalışmaları yapıldı. Gemi Yanaşma İskelesi ve Adalet Sarayı yapıldı” dedi.

Yeni projeler

Algül, yeni projelerini şu başlıklar altında topladı; “Kiraların yüksek olması nedeni ile memur lojman kompleksi ve ilköğretim kampüsü yapılacak. Torba kavşağı civarında 50 dönüm arazi üzerindeki arazi tahsisi yapıldı. İçmeler ve ahşap tekne imalatı için geliştirme projesi ile hayvan sağlığı ve barınağı ile hayvan hastanesi projesi devam ediyor. Çevre yolu projesi, Yeni otogar 2012’de devreye girecek, 2014’e kadar tamamlanmış olacak. 2014 yerel seçimlerinde belediyeyi alacağız” dedi.

Yerel seçimlerde hedef 35 bin oy

Yazının Devamını Oku

Ben farklı başkanım

17 Ocak 2012
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, siyasi konular basta olmak üzere birçok konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kocadon, “Yapı olarak üzerimde biri varken çalışma durumunda olamam. Ben farklı başkanım” dedi.

ÇALIŞAN Gazeteciler Günü nedeniyle, Bodrum Belediyesi’nce ilçede görev yapan basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, önemli mesajlar verdi. Kocadon, seçimler için henüz çok erken olmasına rağmen Muğla Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olabileceğini açıkladı.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Sayın Başbakanımızın bir beyanatı var. Muğla Büyükşehir olacak. Bodrum’un bunun dışında tutulması mümkün değil. Bodrum’da şu an İstanbul modeli uygulanıyor, Muğla’da da aynı yöntem uygulanacak. Yani üst kimlik Muğla oluyor bu sefer, bizim aldığımız bütün kararları Muğla onaylacak. Böyle olunca farklı düşünmek lazım. Ben yapı olarak üstümde biri varken çalışma durumunda olamam. Farklı bir başkanım. Ben radikal kararlar alan ve uygulayan başkanım. Hiçbir beklentim olmadığı için çok rahat hareket edebiliyorum. Bodrum, Muğla’nın en önemli ilçesi, ekonomik açıdan çok yüksek olsak da seçmen sayısı az. Ama ben Muğla’da çok tanınan ve sevilen bir başkanım. Bunları şimdi konuşmak çok erken, daha kesinleşmiş bir karar yok” diye konuştu.

Yerel seçimlerde şahıs önemli

Bodrum’un sadece 80 bin seçmeni olduğunu, bunun 65 binin oy kullandığını anlatan Kocadon, “Yani 65 bin oyla büyükşehir belediye başkanı olma şansımız yok. Ama Muğla’nın şöyle bir geneline baktığınızda Fethiye’den Bodrum’a kadar, çok tanınan bilinen bir insanım. Çok iyi çalışıyoruz” dedi. DP’nin oyunun az olduğu AK Parti veya CHP’ye geçmesi konusundaki soruları da yanıtlayan Kocadon, sözlerini şöyle sürdürdü: “2009’un sonlarında Bodrum’da, Demokrat Parti’nin oyu çok düşüktü. Ama bu gün baktığımızda bu partiden belediye başkanıyım. Çünkü, yerel seçimlerde şahıslar çok önemli. Özellikle Bodrum halkı çok bilinçli oy kullanıyor. Yerel ve geneli ayırt edebilen bir halka sahibiz ki, bu bizi herhangi bir parti yönünde zorlanmamız gerektiğini göstermiyor. Yani ben Bodrum halkının isim olarak oy kullanacağına inanıyorum. Elinizdeki kız güzel bir kıymetli bir kız. Bu takdiri Bodrum halkı yapacak kızını nereye verir bilemem.”

Demokrasinin vazgeçilmesi

Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Mehmet Kocadon, basının demokrasi için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Müthiş bir atmosfer sergileniyor. Teknoloji çok hızlı. Anında haber ediyorsunuz. Bunun emek olarak harcadığınız bu eforun ne kadarı size geri dönüyor diye dönüp baktığımızca maalesef o kadar fazla bir dönüş yok.”

Yazının Devamını Oku

Sağlık sektörü hareketleniyor

10 Ocak 2012
UNİVERSAL Alman Hastaneleri Grubu Bodrum’-dan sonra Kuşadası’nda hastane açıyor.

Medikal Park İzmir hali hazırda hizmete girdi, Özel Bodrum Hastanesi ise baştan aşağı yenilendi.
Acıbadem Bodrum Hastanesi, nisanda açılıyor. 22 bin metrekare alan üzerine 350 sağlık çalışanıyla ki bunun 150’si uzman doktorlardan oluşuyor. Hastanede çocuk kardiyolojisi bölümü yer alacak, adeta çocuk kalbi üzerine ihtisas hastanesi olacak. Aynı zamanda Türkiye’nin en ünlü estetik cerrahları tarafından estetik ameliyatları yapılacak. Hastanede her branş var, ama özellikle bu iki konuda öne çıkmayı planlıyorlar. Nisan ayında açılması planlanan hastanesinin şu anda inşaatı bitti iç tefrişatı gerçekleştiriliyor.
Özel Bodrum Hastanesi ise baştan aşağı yenilendi, içerisinde büyük bir güzellik-kozmetoloji ve estetik merkezi açıldı. PRP dolgulardan, ultrashape ve vellashape gibi zayıflama teknolojilerinden Bodrum’da da faydalanmak mümkün hale geldi.

Gençlik aşısı

Hastanenin Dermatoloji uzmanı Dr. Ethem Mercan, Ciltte oluşan kırışıklık ve yaşlılık izlerini gidermede gençlik aşısı PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisini şöyle özetliyor: “İşlemin uygulama aşamasında, kişiden alınan kan özel bir santrifüj cihazında ayrıştırılıyor. Ortaya çıkan trombo-sit yönünden zengin plazma, özel bir işlemle alınıyor ve tedavi edilecek bölgeye mikroenjeksiyonlar yoluyla enjekte ediliyor. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve en önemli özelliği kişinin kendi kanında var olan büyüme faktörleri ile cildinin tazelenmesini sağlaması.”

Ameliyatsız liposuction

Kalıcı bir şekilde, ölçülebilir oranlarda bölgesel incelme sağlayan ve vücut şekillendiren Ultrashape yöntemi ise, tek seansta etkisini gösteriyor. Karın, bel, kalça bölgeleri gibi lokal yağ depolarının bulunduğu bölgelere uygulanıyor. 1 seansta ortalama 4 cm. Bölgesel vücut incelmesini garantili sağlıyor. Tavsiye edilen iki haftalık aralıklarla 3 seans uygulanması. 3 hafta sonra 12 cm ye kadar incelme hemen hemen garanti. Tabi bu sürede alkol yok, yağ tüketimi de çok sınırlı olmak kaydıyla.

Yazının Devamını Oku

11 beldeli yarımadaya hizmet veriyor

3 Ocak 2012
BODRUM Devlet Hastanesi, Torba’dan Gümüşlük’e, Turgutreis’ten Yalıkavak’a, Gümbet’ten Yalıçiftilk’e ve Türkbükü’ne kadar 11 beldeli yarımadaya hizmet veriyor.

Yılda 350 bin poliklinik hasta kapasiteli, Bodrum’un sağlık ihtiyaçlarına bakan tek kamu hastanesi. Küçük bir kasabayı andırıyor; aşçısı, elektrik teknisyeninden tutun da terzisi sağlık görevlileriyle 330 kişinin çalıştığı küçük bir kasabayı andırıyor. Ancak yine de yaz aylarında ihtiyaçlara yetmiyor. Yeni bir devlet hastanesi Bodrum’un en büyük gereksinimlerinden.
Başhekim Operatör Dr. Oğuz Şahin, Bodrum’da ikinci bir devlet hastanesini mutlak açılması çalışmalarının devam ettiğini söylüyor; “Şu an Antalya - İzmir hattında Marmaris askeri üs hariç tek basınç odası burada hizmet veriyor. Önümüzdeki sene buraya yeni basınç kabinleri de alacağız. Bilhassa Bodrum’da balık çiftliklerinde balıkçılıkta vurgun yiyen hastalar için hayat kurtarıcı özelliğe sahip. Diyabet hastalığı da çok yaygın toplumumuzda, diyabetik ayakta ardaşık tedaviye, yani kapanmayan yaraların da tedavisine yardımcı olacağını umuyoruz” diyor.

Doğan bebekler işitme taramasına

Bodrum Devlet Hastanesi’nin bir özeliği de, burada doğan bebekler doğar doğmaz işitme taramasından geçiriliyor. 3 yaşına kadar bebeklerde bu taramanın hayati önemi var. 1 odyolog, 3 doktor ve hemşireden oluşan bir ekip bulunuyor. 3 yaşına kadar bu tarama yapılmamış ise çocuğun rehabilitasyonu güçleşiyor. Bu tarama ile tespit edilen işitme kaybı ve temin edilen işitme cihazıyla çocuk konuşmayı kolayca öğreniyor...

Yazın günde 600 hasta

Yazın acil polikliniğine günde 600 hasta başvuruyor, kataraktan böbrek taşları, kanser ameliyatları, bel fıtığı, protez bacak, ortopedinin birçok ameliyatları yapılıyor... Dahası var, Sağlık Bakanlığı’nın yeni yayımladığı, turist sağlığı genelgesine göre, yabancı turistlere de hizmet veriliyor. Özel sağlık sigortalarından provizyon alınmak kaydıyla, ameliyatları burada yapılıyor. Tekneden atlarken omurga kırığı kazasına uğrayan bir Fransız hemşire geçenlerde başarıyla ameliyat edilmiş. Daha çok kırıklar, apandisit patlaması gibi acil vakalar. Bu konuda Ege-Akdeniz şeridinde 20 devlet hastanemiz bu hizmeti turistlere veriyor. Ama yine de kalp-damar cerrahisinin olmayışı Bodrum’da önemli eksiklik. Başhekim Dr. Şahin, “O da yeni devlet hastanesi içerisinde yer alacak” dedi.

- Ücretsiz MR başladı

- Sosyal güvencesi olanlar için tüm MR hizmeti verilmeye başlandı.

Yazının Devamını Oku