Tiyatro: Öteki Hayatlar

Sahnede 10. yılını kutlayan Tiyatro Öteki Hayatlar’ın oyunu ‘10’, önemli bir konuya odaklanıyor: Kürtaj.

Haberin Devamı

Tiyatro: Öteki Hayatlar

Tiyatro Öteki Hayatlar 1990’larda başladı. Galatasaray Üniversitesi’nin tiyatro klübü bünyesinde oyunlar sergileyen cevval bir ekiptiler. 2005’te ‘Adviye’ adlı oyunla profesyonel bir gruba dönüştüler. Kendi metinlerini üreten, yaşadığımız dünyaya ve gerçek hayata dokunan prodüksiyonlar yaptılar. Klasik oyunlar da sergilediler. Ciddiye alınması gereken bir duruşları var. Tiyatroyu önemseyen, kalabalık ve son derece parlak bir ekip.

‘10’ güzel bir oyun. 10 kadın var. Her birinin de çocuk aldırmayla ilgili bir öyküsü. Bu kadınlar, birbirlerine benzemeyen hayatlara sahip. Toplumun farklı kesimlerinden bireyler. Hayatları benzemiyor ama karşı karşıya kaldıkları sınav aynı. Sonuçta, karınlarında oluşmakta olan bir canlının kaderiyle ilgili sert bir karar vermek zorundalar. Doğum ve ölüm son derece eşitlikçi şeyler. Mâlum, aynı yerden gelip aynı yere gidiyoruz. Oyun, derinden derine bunu da hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Nice 10 yıllar

Yazar ve yönetmen Can Utku, kürtaj iyidir, kötüdür, etiktir, değildir tartışmasına girmemiş. Karakterler kendi deneyimlerini anlatıyorlar. Altı çizilen, kafamıza kakılan bir şey yok. En çok da bu yaklaşımı sevdim. Anlatılan hayatların tortusu kalıyor. Bu tortu, şeffaf bir zamk gibi karakterleri birbirine bağlıyor. Bu açıdan, gayet etkileyici bir deneyim. Kutluğ Ataman’ın ‘Peruk Takan Kadınlar’ diye bir belgeseli vardı. Biri kemoterapi yüzünden, diğeri polisten kaçmak için filan peruk takmak zorunda kalmış dört gerçek kadının hikâyesiydi. Oyunu izleyince hatırladım. Sahnede 10 tane kutucuk yapmışlar. Her kutunun ışığı ayrı. Işığı yanan karakter konuşmaya başlıyor.

Nadiren, karakterlerin konuşmaları iç içe geçiyor. Yıllar önce Şahika Tekand Oidipus oyunlarında bu tekniği kullanmış, sonra da geliştirmişti. Güzel bir fikir. ‘10’ değerli bir oyun. 10 kadın altışar, yedişer dakikalık bloklar halinde konuşuyor. Bazı epizodlar daha sürükleyici. Oyuncular genelde başarılı. Daha iyi oynanan kısımlar seyirciyi ele geçiriyor. Diğerleri hafif yeknesak. Ama olsun. Dolu dolu, iyi düşünülmüş, iyi uygulanmış bir iş. İzlemekten pişman olunacak bir oyun değil. Nice 10 yıllar olsun.

Yazarın Tüm Yazıları