Haymana’dan abim geldi

Volkan ve Bora Severcan’ın Tiyatro Sahnekarlar’ı, zıpkın gibi bir komedi yapmış. ‘Abim Geldi’ türünün gayet iyi bir örneği.

Haberin Devamı

Haymana’dan abim geldi

Benim yaşıtım erkekler arasında Bekir Aksoy’a gıcık olmayan yoktur. Adam hepimizden 15 yaş genç duruyor. Oyunda pervasız bir çapkın rolünde. Şeytan tüyü var belli, bir sürü kızı kendine âşık etmiş. Hepsini bir arada idare etmeye çalışıyor. Abisi de Haymana’da matematik öğretmeniymiş. Halim selim bir adamcık. Tayini çıkmış, İstanbul’a, kardeşinin evine geliyor. Ama evde öyle bir aşk trafiği kurulmuş ki, tepe sersemi oluyor.

Abimiz Volkan Severcan. Ne yalan söyleyeyim, Volkan bu işi biliyor. Bu tür farslar, komediler için gereken özel bir zamanlama algısı, incelmiş bir sahne varlığı gerekir. Onu izlerken Metin Serezli’lerin, Gazanfer Özcan’ların pırıltılı dünyalarına gitmiş gibi oldum. ‘Abim Geldi’, ‘Boing Boing’ adlı eski bir oyunun uyarlanmış hali. Bir zamanlar pek meşhurdu, Jerry Lewis’li filmi de vardır. Çok gırgırdır. Bora Severcan oyunu 70’ler Türkiye’sine taşımış. İyi de olmuş. Tabii, insan bu tür oyunlara giderken ne beklediğini bilmeli. Sonuç olarak, mantık sınırlarını biraz zorlayan, pek derin bir tarafı olmayan komediler bunlar. Çapkın genç, hostes sevgililerini idare edecek, birbirlerinden habersiz olmalarını sağlamaya çalışacak ama işler fena halde karışacak ve bakalım neler olacak? Eğlencelik işte. Ama eğlencelik yapmaya kalkıp eğlendiremeyenler de var. Bu öyle bir oyun değil. Gayet komik. Oyunculuklar üst düzey. Bekir, Volkan zaten süper. Melda Gür çok komik ve çok başarılı bir karakter kurmuş. Evin temizlikçisi ama entrikaları yöneten cevval bir tip. Sevgili rollerinde Pelin Akil, Yeliz Şar ve Seyhan Şaşko çok iyiler. Bora’yı yönetmen olarak kutlamak lazım. Bu tür oyunların ince bir sahne trafiği oluyor. Hareket, tipleme ve durumlardan makinalı tüfek gibi komedi çıkarmak gerekiyor. Bora bunu başarmış. O üsluba hakim olmadan yapamazsınız. Zor iş. Çok emek gerekir, zeka gerekir. Komedi ciddi bir iştir. Ama işte, o ciddiyet olunca da oluyor. Vaadini yerine getiren bir oyun. Ben keyifle izledim.

Yazarın Tüm Yazıları