Vatan sana minnettar

2018 Türkiye Güzeli Şevval Şahin’in “Sorgu Sual” programında güç duruma düşmesi üzerine kopan yaygaradan haberiniz vardır herhalde.

Haberin Devamı

Vatan sana minnettar
“Fahrettin Koca’yı tanıyor musunuz?.. Türkiye’de kaç coğrafi bölge vardır?.. Atatürk’ün bir sözünü hatırlıyor musunuz?.. İstiklal Marşı’nı kim yazdı; bize okur musunuz?”
şeklindeki sorular karşısında bocalayan 21 yaşındaki bir kızın üzerinden aklayıp paklıyor kitleler kendilerini.

6 yaşından itibaren yurtdışında yaşayan ve yabancı dilde, yabancı bir kültürde büyüyen Şahin’in bahanelerini yetersiz bulmak noktasından hareketle başlayan ve çağın insanının içindeki linç canavarını salmasıyla yayılan kampanya o kadar büyüdü ki; “Kıza haksızlık yapılıyor” noktasında buluşup karşı çıkan bir vicdanlılar hareketi de gördük.

Herkesin cevabını muhakkak bildiği kabul edilen sorular umulmadık anlarda belirince “bildiğini bile unutmak” örneğini yarışma programlarında, sokak röportajlarında veya bizzat yaşayarak görmüşüzdür herhalde.

Haberin Devamı

Şevval Şahin üzerinden “Türklük” duygusu hakkında daha fazla bilgisi olduğunu düşünerek kabaranlar...

Pandemi sürecinde ezber edilmiş Sağlık Bakanı’nın adı dışında ikinci bir bakan adı söyleyemeyecek halde olsalar da kendilerini güncel siyasete kılcal damarlarına kadar hâkimmiş havasına bürünenler...

Sokak röportajında mikrofon afallaması içinde sorulan “kelime-i şehadet”i tekrar edememesine rağmen, İstiklal Marşı’nın tamamını tersten okuyanlardanmış gibi hamaset krizine tutulanlar...

Bu durumda çok da üzme kendini, hatta gururlan Şevval Şahin.

Sen olmasan kimse kendini aklayamayacaktı; tertemiz olduk, aydınlandık, cehaletimizden arındık sayende!

Vatan sana minnettardır...

1721 MODEL OSMANLI-FRANSIZ DİPLOMASİSİ

Vatan sana minnettar

YİRMİSEKİZ Mehmet Çelebi’nin “Fransa Seyahatnamesi” çok sevdiğim bir kitaptır.

Üçüncü Sultan Ahmet döneminde, önceki yıllarda elçiler konusunda araları ekşi olan Osmanlı ve Fransa arasındaki buzları eriten, sempati ortamı yaratan, modayı bile etkileyen bir elçi olarak gider 1721’in mart ayında Fransa’ya.

Haberin Devamı

Tahtta “Çocuk Kral” 15’inci Louis vardır; seyahatnamedeki ifadeyle “henüz 11 yaşında, 4 aylıktır”.

Görkemli şekilde karşılanır Mehmet Çelebi, kralla resmi tören dışında da görüşür.

“Lala Merşal”in “Kralı görmekten hazzeder misiniz?” sorusuna “Zâhir o da bir padişahtır” diyerek olumlu cevap verir ve dadısıyla taht odasında oyun oynayan krala götürülür. Çelebi anlatsın:

“Lala Merşal ‘Kralımızın güzelliğine ne dersiniz?’ diye sual eyledi. ‘Maşallah’ dedik. ‘Hem saçları da takma değildir, bakın’ deyu kralı tutup çevirdi. Biz dahi saçlarına yapışıp ohşadık... Merşal ‘Beğendiniz mi?’ deyu sual eyledi. Biz dahi ‘Barekallah’ dedik...”

Kral çok ilginç bulduğu bu yabancı konuğun kıyafetiyle, hançeriyle ilgilenir, inceler; İstanbul’dan gelen hediyelere cömertçe karşılık verir, Yirmisekiz Mehmet Çelebi kaldığı sürece harikulade ağırlanır, büyük sükseyle ve muzaffer bir elçi olarak döner memleketine.

Haberin Devamı

Magosa’da, Buğday Camisi’nin yanında yatan Yirmisekiz Mehmet Çelebi’nin kabrini ziyaret etmiştim; sürgünde ölen bu kıymetli devlet adamını ve renkli şahsiyeti Türkiye-Fransa ilişkilerinin gerginleştiği günlerde hürmetle, sevgiyle anıyorum...

UZAKTAN DA OLSA ‘SES VER’

Vatan sana minnettar

PANDEMİ sürecinde müzik ve sahne sektöründe çalışan kitleler en büyük yalnızlığa terk edilenler oldu.

Bu konuda çeşitli yazılar yazdım daha da yazacağım. Fakat önce acil ve hayırlı bir gelişme.

Bu akşam İstanbul’da, Açıkhava Tiyatrosu’nda hayırseverliğiyle bir kahramana dönüşen Haluk Levent’in ve Ahbap’ın girişimiyle “Sahneye Ses Ver” adlı bir etkinlik düzenleniyor.

Hayko Cepkin’den Hazal Kaya’ya, Kaan Sekban’dan Ceylan Ertem’e müzik ve sahne sanatları temsilcileri sahneye çıkacak.

Haberin Devamı

Toplanan para, pandemi sürecinde her şeylerini kaybeden sektör çalışanlarına bölüştürülecek.

Gitmeseniz, gidemeseniz bile benim yaptığım gibi etkinlik bileti alarak destek olabilirsiniz.

Detaylar için Twitter’dan Haluk Levent’i sıkıştırın; Açıkhava 2 bin kişilik ama binlerce bilet almak mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları