Kağan Kocatepe

Sorunlarınız çare buluyor

15 Aralık 2005
Dr. Kağan Kocatepe; doğum kontrolü ve jinekolojik sorunlarla ilgili sorularınızı yanıtlıyor.

Doktor bey 24 yaşındayım; 3 aylık evliyim. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Şarap içebilir miyim? Şarap içmemin doğum kontrol hapına etkisi nedir? Ayrıca doğum kontrol hapı yanında hangi ilaçları içersem doğum kontrol hapının etkisi azalır? Teşekkür ederim.

Günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ağrı kesici, antibiyotik, grip ilaçları ve diğerleri, 10 gün ve daha kısa süreler kullanıldığında hapların etkisini azaltmaz. Haftada iki veya daha az alkol alınması da hapların etkinliğini azaltmaz.

Rahim dışı hamilelikte embriyonun nasıl geliştiğini çok merak ediyorum. Lütfen bana mantıklı bir açıklamasını yazın.

Dış gebelik adı da verilen bu durumda embriyo genellikle Fallop tüplerinin birinin içinde gelişir. Bu bölge ve rahim içi dışında kalan diğer bölgeler embriyo gelişimine elverişli olmadıklarından sağlıklı bir gelişim olmaz ve genellikle az da olsa büyüyebilen embriyo çevrede bulunan bir damarı eriterek yırttığında iç kanama meydana gelebilir.

Yazının Devamını Oku

Ne zaman hamile kalacağım?

29 Kasım 2005
Op.Dr.Kağan Kocatepe Mahmure kullanıcılarının jinekolojik sorunlarına çare oluyor.

5,5 haftalık hamileyken kürtaj oldum. Bu ilk gebeliğim ve kürtajım. Enfeksiyon vb. bir sorun yok. Sadece biraz kan pıhtıları içerde kalmış, onları düşürmeye çalışıyoruz. Tekrar anne olabilir miyim ? Bebek alındıktan sonra da miyomum olduğu ortaya çıktı. Bu anne olmamı zorlaştırır mı?

Usulüne uygun olarak yapılmış bir kürtaj gebe kalabilirliğinizi olumsuz etkilemez. Kendinizi psikolojik olarak hazır hissettikten sonra tekrar hamile kalabilirsiniz. Miyomunuz küçükse ve bebeğin yerleştiği alan olan rahim iç tabakasına yakın değilse miyoma herhangi bir müdahale yapılması gerekli değildir.

Merhaba; ben 25 yaşındayım ve 2 yıl 5 aylık evliyim. Evliliğimden 3 ay sonra Yasmin doğum kontrol hapına başladım ve bebek istediğimiz için 1 ay önce hapı bıraktım. En fazla ne kadar süre sonra hamile kalabilirim?

Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra hamile kalabilirlik belli bir süre sonra geri döner. Hamile kalma hızı her kadında daha doğrusu her çiftte farklıdır, bu nedenle bir süre vermek imkansızdır.

Yazının Devamını Oku

Hormon fazlalığı

10 Kasım 2005
Uzmanımız Dr. Kağan Kocatepe, Mahmure kullanıcılarından gelen soruları cevaplamayı sürdürüyor.

Ben testosteron hormon fazlalığından Diane 35 kullandım. Daha sonra evlendim, Dekort kullandım. Testosteronu hızla düşüren ilaç yok mudur? Çocuk istiyorum.

Çocuk sahibi olmak için testosteron hormonunun düşmesi önemli değil; eğer hormonal dengesizlik yumurtlama bozukluğu yapıyorsa yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar kullanılmalı, bunlar aynı zamanda testosteron hormonu üretimini de frenleyecektir.

Kağan Bey, 23 yaşındayım, 9 aylık evliyim ve ilişki sonrası zaman zaman ağrı oluyor ve ilk defa kan geldi. Adet düzensizleşti ama bu adetle ilgisi yok kanın; yardımınızı rica ediyorum.

Evlendikten sonraki ilk 12 ayda adetler düzensizleşebiliyor, bu durumda yapılması gereken sabretmek veya eğer düzensizlik rahatsız ediyorsa korunma hapı kullanmak.

Yazının Devamını Oku

Bebek için sabırlı olun

14 Ekim 2005
Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sağlık sorunlarına yanıtlar vermeyi sürdürüyor.

5 aylık evliyim. Doğum kontrol için Yasmin kullanıyorum. Fakat çok şiddetli başım ağrıyor, ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Doğum kontrol hapı kullanırken baş ağrısı ortaya çıkması ilacın mutlaka bırakılmasını gerektiren bir durumdur.

Merhaba Kağan Bey, ben 18 yaşındayım. 12 yaşımda ufak bir bisiklet kazası geçirdim, bunun sonucunda vajinamda kanama oldu. Acaba bu şekilde kızlık zarım bozulabilir mi?

Evet bu şekilde kızlık zarı bozulabilir.

Yazının Devamını Oku

Düzensiz kanamalar

30 Eylül 2005
Uzmanımız Dr. Kağan Kocatepe, Mahmure kullanıcılarından gelen soruları cevaplamaya devam ediyor.

Merhaba Kağan Bey, ben Epidural Anestezi hakkında bilgi almak istiyorum. Türkiye'de her yerde uygulanıyor mu? Cevaplarsanız sevinirim.

Epidural Anestezi hem normal doğumda, hem de sezaryen ile doğumda kullanılan iyi bir yöntemdir. Normal doğumu konforlu hale getirdiğinden ve sezaryende genel anestezinin risklerini azalttığından doktorunuz size öneriyorsa ve hastanenizde bu yöntem uygulanıyorsa bu yöntemin avantajlarından faydalanın. Ülkemizde giderek artan sayıda hastanede uygulanmaktadır.

Çok sık zaman aralıklarında ve fazla miktarda akıntım geliyor sebebi ne olabilir?

Muhtemelen bir enfeksiyon söz konusu olduğundan muayene olmalısınız.

Yazının Devamını Oku

İlk gece korkusu

14 Eylül 2005
Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sağlık sorunlarıyla ilgili yanıtlarını sürdürüyor.

Merhaba Kağan Bey, 21 yaşındayım ve 1 ay sonra evleniyorum. Sorunum ilk gece korkusu. Cinsel birliktelikten korkuyorum ve saçma gelebilir ama utanıyorum. Arzuluyorum fakat hiçbir şekilde yakınlık gösteremiyorum. Bunun sebebi de utanmam. Flört dönemimde de bu oldu ve konu şu an çok ciddi boyutta. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

İlk gece sorununu yaşamayan kadın hemen hemen yok gibidir. Kendinizi olayların akışına bırakmanız ve eşinize bu korkuyu açmanız onun da bu konuda duyarlı olmasına yardım edecektir. Yaşınızın genç olmasının da bu korkuya katkısı büyük.

Merhaba Kağan Bey, ben adet düzensizliği nedeniyle doktor tavsiyesi üzerine 6 aydır Yasmin kullanıyorum. Ama aklıma takılan bi soru var. Doktora hapım Salı bittiyse haftaya Salı mı yoksa Çarşamba mı alacağım diye sorduğumda Salı dedi fakat bir arkadaşım Salı bittiyse Çarşamba başlıyor. Bir de ben hap biitkten sonra 4.gün regl oluyorum. Bu şekilde koruma sağlar değil mi? Çünkü 2 hafta sonra evleniyorum. Şimdiden teşekkürler...

Haplarda iki kutu arasında 7 gün ara verilir ve 8. gün diğer kutuya başlanır ve bu süre içerisinde 2-4. gün kanama görülür. Haplar düzenli kullanıldıklarında kanamalı dönemde de koruma sağlar.

Yazının Devamını Oku

Doğum kontrol hapları

2 Eylül 2005
Uzmanımız Dr. Kağan Kocatepe, Mahmure kullanıcılarından gelen soruları cevaplamayı sürdürüyor.

Merhabalar... Ben doğum kontrol hapı olan Yasmin ile ilgili bir iki soru soracağım. İlk olarak hap etkisini kullanılmaya başladıktan sonra hemen gösterir mi? İkincisi bu hapın ne gibi yan etkileri olabilir? Şimdiden teşekkürler.

Doğum kontrol hapları o ay düzenli olarak kullanılacakları varsayılırsa ilk günden itibaren korumaya başlarlar. Genel olarak doğum kontrol hapları oldukça güvenli ilaçlardır ve doktor muayenesi sonrasında uygun görülen hap kullanılırsa ilerideki üreme sağlığını olumsuz etkileyecek bir yan etkileri bulunmaz, aksine birçok özellikleriyle üreme sağlığının muhafaza edilmesine katkıda bulunurlar.

32 yaşında 2 yıllık evli matematik öğretmeni bayanım. 1 yıldır doktor kontrolünde hamile kalmaya çalışıyorum ama olmuyor. 2 paket sigara içmem ve stresli iş ortamında bulunmam engel oluyor mudur? Bebek çok istiyorum, ne yapmalıyım?

Sigara ve stresli iş yaşama elbette ek bir faktör olabilir ancak tek başına değil. Komple bir jinekolojik muayeneden geçmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Yazının Devamını Oku

Kürtaj

16 Ağustos 2005
Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sağlık sorunlarına yanıtlar vermeyi sürdürüyor.

Op.Dr.Kağan Kocatepe'nin yazılarını okumak için tıklayın.

Merhaba, ben 28 yaşında, 4 yıllık evli bir bayanım. 2005'in Nisan ayında kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtajdan sonra regl tarihlerim hiç şaşmazdı, her ayın 21 idi ama şimdi karmakarışık oldu. Kürtajdan sonraki ilk ay tam zamanında geldi. Sonraki ay 26'sı oldu. Şimdiyse ay bitti, hala yok. Bu normal birşey midir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Kürtajdan hemen sonra adetler düzenli olsa bile bir seneye kadar zaman zaman düzensizleşmesi normal kabul edilebilir. İçiniz bence rahat olsun, ancak yeni bir gebelik olasılığını da göz önünde bulundurmalısınız.

Merhaba, ben ilk defa ilişkiye girdim; fakat kızlık zarımdan kan gelmedi. Her kızlık zarı bozulduğunda bu kan gelir mi? Kan gelmeme nedeni ne olabilir?

Yazının Devamını Oku