Kağan Kocatepe

Adet düzensizliği

18 Aralık 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor...

Ben 23 yaşında ve bekarım. Ağrılarım olduğum için kadın hastalıkları doktoruna gittim, bana mantar olduğunu söyleyerek Flucan isimli bir antibiyotik verdi. Ağrılarım geçmedi ve 5-6 senedir olan ağrılar bunlar. Kurtulmak için ne yapabilirim?

Mantar enfeksiyonu ağrıya neden olmaz. Ağrınızın muhtemel diğer nedenlerinin araştırılması için yeniden muayene olmalısınız.

Biz tüp bebek tedavisi yaptırdık ve doktorumuz şu an sürekli iki, üç günde bir kan tahlili yaptırıyor. HCG beta bizim en son yaptırdığımız değerimiz 57.61. Acaba şu an eşim hamile midir yani HCG betası hamile olduğunu mu gösteriyor?

Sağlıklı bir gebelikte beta HCG seviyesi iki günde bir yapılan ölçümlerde en az %50 oranında artmalıdır. Bundan sonraki ölçümlerde bu gerçeği göz önünde bulundurun.

Yazının Devamını Oku

Korunma yöntemleri

20 Kasım 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor...

Adetim 16 gün gecikti, idrar testi yaptım. İlk ikinci çizgi gözle görülebilecek şekilde belirdi. Sonra tekrar yaptım çok hafif belli belirsiz belirdi acaba hamile olabilir miyim?

Gebeliğin en erken dönemlerinde testlerde ikinci çizgi çok hafif belirir, birkaç gün sonra tekrarlandığında çizgi belirginleşir, sizde tam tersi olduğuna göre bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Merhaba, 1.5 yıllık evliyim ve hala ilk gecedeki gibi ağrılarım devam ediyor. Jinekoloğa gittim mantar var deyip tedaviye başladı ve bitti. Canım hala çok yanıyor, zevk alamıyorum. Ne yapmalıyım?

İlişki esnasında sancı mantar enfeksiyonuna bağlı olmaz. Bu tür sorunlar evliliğin ilk iki yılında nispeten sık görülür ve geçer, daha uzun devam ederse başka bir soruna bağlı olabilir. Yeni bir değerlendirmeden geçmelisiniz.

Yazının Devamını Oku

Adet gecikmeleri

1 Kasım 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor....

Adet gecikmesi yaşıyorum, kan testi yaptırarak hamile olmadığımı anladım, adet söktürücü dediğiniz iğne mi? Bunu nerde yaptırabiliriz?

Adet söktürücü iğneler veya haplar mutlaka doktor muayenesi sonrasında kullanılırlar zira yanlış kullanıldıklarında hormonal dengenizi olumsuz etkilemeleri söz konusu olabilir.

1-Merhaba Kağan Bey .4 yıl önce kürtaj olmuştum. Şu an yine hamileyim. Çocuk sahibi olmayı çok istiyorum fakat şu an nişanlımla evliliğe hazır olmadığımız için ve evlilik dışı çocuk sahibi olmak istemediğim için yeniden kürtaj olmayı düşünüyorum. 2.defa kürtaj olmak benim bir daha anne olma ihtimalimi azaltır mı?2-Sayın doktor, 25 yaşındayım, 4 haftalık gebeyim ama aldırmayı düşünüyorum. İlk defa yapılan kürtaj operasyonunun daha sonra sağlık ve tekrar gebe kalmayla ilgili bir sorun teşkil edip etmediğini öğrenmek istiyorum. En son böbrek iltihabı tedavisi geçirdim, onun dışında herhangi bir sağlık sorunum bulunmuyor.

Özellikle 3. kürtajdan itibaren bir sorunla karşılaşma olasılığınız artacaktır. Elbette size kürtaj olun veya olmayın diyemem. Tek söyleyebileceğim bundan sonra çok dikkatli olmanız.

Yazının Devamını Oku

Çocuk istiyorum

12 Ekim 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Ben 1 yıllık evliyim, eşimle bebek sahibi olmayı düşünüyoruz. Ön muayeneye gittiğimde bazı değerlerimin yüksek olduğu ve rahim ağzında yara gözüktüğü söylendi. Genç kızlığımdan beri akıntı problemi de çekiyordum. Oluşan yaranın doğum için ve bebek için bir engeli olur mu? Çok teşekkür ederim.

Smear testiniz temizse ve beraberinde bir genital enfeksiyonunuz yoksa yara hamilelikte sakıncalı bir durum değildir. Tedavisi sonraya da bırakılabilir.

2 yıllık evliyim. Çocuk düşünüyoruz.1 yıldır korunmadığımız halde daha çocuk sahibi olamadık. Sizce doktora gitmemiz gerekli mi? Bir sorun olduğu için mi çocuk sahibi olamıyoruz.

Eğer yaşınız 30 altında ise bir süre daha bekleyebilirsiniz, aksi takdirde doktora başvurmanızda fayda var.

Yazının Devamını Oku

Doğum kontrol hapları

25 Eylül 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Ben 50 gün önce 10 haftalık bebeğimi kaybettim, vakum sistemi ile alındı. O günden beri adet görmüyorum, bunun nedenleri ne olabilir? Lütfen yardımcı olun.

Kürtaj sonrasında en geç 6 hafta içinde ilk adet kanamasının görülmesi gerekir. Sizin mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekiyor.

Hiperprolaktin nedir? Prolaktinim ilkinde 85 ikincisinde 79 çıktı. Normal sınır nedir? Ne gibi etkisi olabilir bana? Kısır kalındığı doğru mu?

Hiperprolaktinemi normal şartlarda emzirme döneminde salgılanan prolaktin hormonunun diğer zamanlarda aşırı salgılanmasıdır. Bunun sonucunda adet görememeye kadar varabilien adet düzensizliğiyle beraber göğüslerden süt gelmesi söz konusu olabilir. Sizin değeriniz çok yüksek olmamakla beraber şikâyetleriniz varsa tedavi görmelisiniz. Ayrıca bu sorunu yaşayanların tiroid hastalığı açısından da değerlendirilmeleri gerekmektedir.

Yazının Devamını Oku

Kızlık zarı dikimi

12 Eylül 2006
Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

1- Merhaba soruma kimseden kesin bir cevap bulamadım. Özellikle kızlık zarının dikilip dikilmediğini öğrenmek istiyorum ve dikiliyor ise evlenmeden ne kadar zaman önce bu yapılmalı? Bir de dikildikten sonra duş alınmamalı diye duydum bu ne derece doğrudur? Ayrıca bunu her doktor yapmaz çünkü tıp etiğine aykırı diyorlar bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

2- Merhaba doktor bey sizin yaptığınız yorumları okurken birinin kızlık zarını tamir ettirmekten bahsettiğini gördüm ve ne kadar önce yaptırmalıım diyor acaba gerçekten böle bir şey mümkün müdür, kızlık zarı tamir edilebilir mi?

Kızlık zarı dikimini her doktor yapmaz (ben de yapmıyorum). İşlem yapılacaksa evlenmeden hemen önce yapılmalı.

Benim sorunum aşırı tüylenme ve cildimdeki sivilcelerdi. Bu yüzden doktora başvurdum, bana Diane 35 isimli ilacı verdi ve 1 yıl kullanmamı istedi. Ancak duyduklarıma göre bu ilacı bıraktıktan sonra kalçalarda şişme ve tüylenmenin yineleneceğini duydum. Bu doğru mudur?

Yazının Devamını Oku

Kızlık zarı

31 Ağustos 2006
Jinekolog Kağan Kocatepe Mahmure kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor.

Merhaba Kağan Bey, benim sorum, kızlık zarı küçük yaşta da biriyle birlikte olunca yırtılır ve kanar mı? Kanama olmadıysa o anda kızlık zarı sağlam mıdır? Sizce kızlık zarının doktora gitmeden yırtılıp yırtılmadığı nasıl anlaşılır?

Kızlık zarının bozulup bozulmadığı yalnızca doktor muayenesinde anlaşılır, kanama olmadan kızlık zarının yırtılması çok düşük bir olasılıktır.

Kızım 14 yaşında ve bundan 2 yıl önce ilk adet kanaması başladı. Fakat kanaması hiç kesilmeden azar azar da olsa süreklilik arz ediyor. Bunun nedenini öğrenebilir miyiz? Teşekkürler.

İlk adet kanamasından sonraki iki yıl içerisinde düzensiz kanamalara sık rastlanır, ancak 2 yıl sonunda hala devam eden düzensizlikler hormonal bir dengesizliğe işaret edebileceğinden doktor değerlendirmesi gerekir.

Yazının Devamını Oku

Emziren kadınlar

24 Temmuz 2006
Dr. Kağan Kocatepe Mahmure kullanıcılarımızın sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Sayın Kocatepe bakire olan bir kızın kızlık zarı yırtılmadan yani hiçbir şekilde rahime girmeden sadece üzerine boşalma ile hamile kalma riski var midir?

Kızlık zarı ortası adet kanının akması için delik olan bir yapıdır ve spermler buradan içeri girerek hamileliği başlatabilirler.

Merhaba Kağan Bey, benim sorunun adet dönemimde aşırı derecede yumurtalık ağrısı çekmem ve bazen de parçalar halinde kanamamın olması. Bunun sebebi ne olabilir? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Bu durum genç ve doğum yapmamış kadınlarda çok sık rastlanan bir durumdur. Doktor muayenesi sonrasında doğum kontrol hapı kullanmak iyi bir çözüm olabilir.

Yazının Devamını Oku