Erden Timur Banyan’la masada

Dünyanın en ünlü 5 otel zinciri arasında yer alan Banyan’ın da Bodrum’u gündemine aldığını duymuştum. Meğer Nef Yalıkavak’taki Bodrum projesi için Banyan’la görüşüyormuş. Prestijli lokasyonlarda yer alan Banyan’ın gecelik fiyatları 1000 Euro’dan başlıyor.

Haberin Devamı

BODRUM Yalıkavak Türkiye’nin yerli ve yabancı turizm açısından en lüks bölgesi oldu. Dünya jet set’ini getirmek için Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov’un açtığı Yalıkavak Marina Palmarina’dan sonra birbiri ardına otel ve residence projeleri açıklanıyor. Bu projelerden birini de İstanbul’a getirdiği farklı gayrimenkul konseptiyle tanınan Nef başlattı. Nef’in kurucusu 1982 doğumlu genç bir işadamı, Mersinli Erden Timur. Henüz 34 yaşındaki Timur, gayrimenkul sektöründe basamakları beşer onar çıkıyor.

 

SADECE 60 METREKARE

 

Londra’da ekonomi eğitimi alan Timur, inşaat sektörüne girmeden 6 ülkenin metropollerinde ihtiyaçları analiz etmiş. İstanbul’da bugüne kadar gerçekleştirdiği 24 projedeki uygulamalarına yönelik 16 patenti var.Dünyanın önde gelen 20 endüstriyel tasarımcısı ile yarattığı projelerin özelliği 5 bin metrekarelik bir evin sahip olabileceği özellikleri 60 metrekarelik bir ev içine dahil etmesi. Timur’un projelerinde yaşadığınız binada kullanıma sunulan alanlar arasında ortak mutfak, ortak sinema salonu ya da piyanosu davulu olan bir kayıt stüdyosu bile bulunuyor.

 

Haberin Devamı

İTALYAN KASABASI

 

Timur, İstanbul’da 8 projeyi sürdürürken İstanbul dışında ilk projesini de Bodrum’da yapmaya karar verdi. Nef’in Bodrum projesi ilginç özellikler taşıyor. Aldığım bilgilere göre Bodrum projesi ile Timur, bölgede bir İtalyan kasabası yaratmayı planlıyor.İstanbul’da bu tarzın en iyi örneği rahmetli Esat Edin’in projelendirdiği Kemer Country idi.Timur, Kemer Country’i çizen ABD’li mimarlık ajansını bulmuş ve projeyi ona çizdiriyormuş. Proje 100 bin metrekare alan üzerinde kuruluyor. Yatırım bedeli ise 100 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Yaklaşık 500 konut yer alıyor.Dünyanın en ünlü 5 otel zinciri arasında yer alan Banyan’ın Bodrum’u gündemine aldığını duymuştum. Meğer Nef Yalıkavak’taki Bodrum projesinin resort ve oteli için Banyan’la görüşüyormuş.Four Seasons, Mandarin gibi dünya zenginlerinin tercih ettiği beş otelden biri Banyan. Bodrum’daki gelişmeleri bir süredir izleyen Banyan, eğer anlaşma olursa Türkiye’ye gelmiş olacak. Gecelik ücreti 1000 Euro’dan başlayan Banyan’ın sembollerinden deniz üstündeki resortların bu projede de yer alabileceği belirtiliyor.Proje bu yıl içinde başlayacak, 2019’da sona erecekmiş. Four Season ve Mandarin’den sonra Banyan’ın Türkiye’yi tercih etmesi gelecek için umut vaat etmiyor mu?

 

Haberin Devamı

FAKÜLTE YÖK’E TAKILDI

 

HAFTA içinde bir toplantı için Sivas’taydım. Anadolu’nun bu tarihi şehrinde ekonomik gelişmeler nasıl, sorunlar neler araştırdım.Malum Sivas uzun yıllar 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’ne Pir Sultan Abdal Derneği’nin toplantısı için gelen 33 aydın ve 4 otel çalışanı toplam 37 kişinin canlı canlı yakılmasıyla anıldı.Sivaslılar bu olayla anılmanın acısını yaşadı. Hala da yaşıyor. Sivas alan olarak Türkiye’nin en büyük ikinci kenti. TÜİK’in verilerine göre sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi sıralamasında 47’inci. İşsizlik yüzde 10, yoksulların oranı yüzde 40.Sivas’ta yurtdışında çalışan işçilerin ve ailelerinin yarattığı bir ekonomi oluşmuş. Bugünlerde “yaprak kıpırdamıyor” denen Sivas’ta dört gözle yaz tatiline gelecek “gurbetçiler” bekleniyor. Göç alan değil, göç veren bir kent. Nüfusu şu anda 600 bin ve her yıl azalıyor. Sivaslılar beş milletvekilinden üçünü iktidar partisi AK Parti’ye vermiş ama ekonomik olarak geri kalmışlıktan yakınıyor. Sivas, henüz alışveriş merkezi olmayan illerden biri. Kentte en önemli fabrika, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Yıldırım’ın. Yıllardır Sivas’ta lens üreten Yıldırım, iki gün önce Aselsanla ortak “hassas optik dürbün” üretmeye başladı. Bu tesisle birlikte Sivas’ta kalkınmanın yönü tartışılmaya başlandı. “Sivas savunma sanayiinde mi gelişsin, üniversiteler şehri mi olsun?”Sivas’ta bugün Cumhuriyet Üniversitesi var. Bu konuda ikinci girişimi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başlatmış ancak bitirilememiş. Bina yarım duruyor. Nedeni ilginç. TOBB, Teknoloji Üniversitesi’nin fakültesini açmak istiyor. Ancak özel üniversitelere başka şehirlerde fakülte açma izni verilmiyor. Öğrendiğime göre YÖK’ten vize çıkmamasının nedeni de “cemaat üniversitelerine örnek olmaması.”Bu arada ikinci devlet üniversitesi için hazırlıklar tamam gibi. Üniversitenin adı Bilim Sanayi ve Teknoloji Üniversitesi olacak. Sivas, Doğu’nun güvenli şehirlerinden biri. Oteller yenilenmiş, sokaklar üniversite sayesinde gençlerle cıvıl cıvıl. Belki de doğru bir planlamayla çekim noktası olabilir...

 

Haberin Devamı

TRİLYE İSTANBUL’A GELİYOR

 

ANKARA’da politikacıların en sevdiği mekanlar sıralamasında en üstlerde yer alır Trilye.En önemli kulisler burada döner, Meclis’te kanlı bıçaklı görünen milletvekillerini burada derin sohbetlere dalmış görebilirsiniz. Daha çok kebap ve et seven Ankaralıların mezeleri, balığı sevmesinde önemli payı olduğu söylenir. Bu özenli ve leziz mekanın sahibi Süreyya Üzmez, eski bir asker. Kuleli Askeri Lisesi mezunu.Trilye’nin bir süredir İstanbul’a geleceği biliniyordu. Boğazda eski restoranlardan Posedion’un yerine gelecek olan Trilye, sonbaharda kapılarını açıyor. Üzmez, binada kendisinden önce yapılan kaçak bölümlerin hepsini yıktırmış, mekanın restorasyonuna da ciddi biçimde önem veriyor.Boğaz’daki Trilye iki katlı olacak. VIP salonlarıyla da bu kez iş dünyasının kulislerine sahne olacak.Üzmez, boğazdaki balıkçılar için de sosyal sorumluluk projeleri düşünüyor. Umarız çinekopların, lüferlerin kökünü kurutanlara ulaşabilir!

 

Haberin Devamı

GALATA MUHALLEBİCİSİ KAPANDI MI?

 

İSTANBUL’da Topbaş ailesinin Saray’ına rakip bir muhallebiciydi Galata. Yemek yapmaya meraklı iki arkadaş olan Ömer Yönder ve İbrahim Orga 2010’da kurmuştu. Amaçları geleneksel tatları modern bir sunumla tüketiciye sunmaktı.Adını ise İbrahim Orga’nın dedesinin 1879’da Galata’da kurduğu aynı adlı muhallebiciden alıyordu. İsmi seçmelerinin bir başka nedeni de, Galata semtinin Rumca adının da süt anlamına gelen Gala’dan geldiği söylentisiydi.İlk restoran İkitelli’de 212 Alışveriş Merkezi’nde açıldı. Sonra zincire dönüştü. İddialı şubelerden biri de Nişantaşı’ndaydı. Beyaz yakalıları hedefleyen iki ortak, yurtdışında da büyümeyi istiyordu.Nişantası’ndaki restoranın kapısında bir süredir “sigara cezası nedeniyle kapalıdır” tabelası duruyor. Bir aya yaklaştı. 212, Kanyon şubeleri de kapanmış. İnternet sitesine ulaşmak da mümkün değil.

Yazarın Tüm Yazıları