İsmail Sarı

İtalya’daki Türk anlatıyor: "Kendimi ilk defa açık havada klostrofobik hissediyorum"

16 Mart 2020
Gözde Gülsoy (33) uzun süredir son günlerde koronavirüs nedeniyle karantina altına alınan Milano’da yaşıyor. Burada İtalyan sanatçı Achille Lauro’nun asistanlığını yapıyor ve projelerini yönetiyor. Aynı zamanda işten fırsat bulduğu vakitlerde sıkça seyahat eden yeni yerleri keşfetmeyi seven bir gezgin… Yalnız şu sıralar seyahatten çok uzak, oldukça zorlu bir hayatı var. Ne seyahat edebiliyor ne de doğru düzgün işe gidebiliyor. Koronavirüs nedeniyle Milano’daki evinde hapsolmuş durumda… 2.5 yaşındaki köpeği Fiona ile birlikte belli saatlerde dışarı çıkmak dışında hiçbir şey yapamıyor. Gülsoy ile İtalya’daki son durumları ve karantina bölgesinde yaşamanın zorluklarını konuştuk.

Biraz kendinizden bahseder misiniz? Nasıl bir hayatınız var, neler yapıyorsunuz?
Koronavirüs sebebiyle şu anda biraz sekteye uğrasa da çok sevdiğim, kendi kendime kurduğum minik bir dünyam var burada. 2.5 yaşındaki köpeğim Fiona ile beraber yaşıyoruz. Günümüz önce onu gezdirip, sonra mahalledeki kafemizde kahvaltıyla başlıyor. İşim eğlence sektöründe olduğu için geç saatlere kadar çalışıyorum ama bunu çok da severek yapıyorum. Konserler, turneler, televizyon programları... Yorucu olsa da bir o kadar güzel. Boş zamanlarımda ise ayın iki hafta sonu seyahat ediyorum daha doğrusu ediyordum. Hayattaki en büyük tutkum bu diyebilirim. Nereye gittiğimin bir önemi yok, hedefim tüm dünyayı dolaşmak olduğu için ucuz bilet bulduğum an kaçırmıyorum, nereye olursa olsun alıyorum. ‘Benburayaasikoldum’ isminde bir blogum var, günlük yazar gibi seyahatlerimi anlatıyorum. Şu sıralar bu seyahat yazıları koronavirüs ile ilgili İtalya’dan heberlere dönüşmüş durumda…




İtalya'ya yerleşme durumu nasıl gelişti?

Yazının Devamını Oku

Bisikletle İpek Yolu’nda...

15 Mart 2020
İki kafadar bir zamanlar kervanların ipek taşınan rotasındaki ülkeleri bisikletle geçiyor. Ahmet Rauf Özkul (28) ve lise arkadaşı Tolga Telve (28) yaklaşık dokuz aydır Asya’da 8 bin kilometre pedal çevirdi. Onları Tayland’da Chiang Mai’de yakaladığımızda yolda tanıştıkları ekip arkadaşlarıyla beş kişi olmuşlardı. Sorularımızı Özkul yanıtladı. Benzer bir hayal kuruyorsanız onlardan öğrenecek çok şey var!

Bisiklete olan tutkunuz ne zaman başladı?
Lisede üç arkadaş staj paralarımızı biriktirip birer bisiklet almaya karar verdik. Okul çıkışlarında ayaklarımıza kara sular inene kadar bütçemize uygun bisiklet aradık. O zamanlar bisiklete binmek bu kadar yaygın değildi. Aslında amacımız bisikletlerimizle uzun kamplı bir tur yapmaktı. İlk kamplı bisiklet turu maceramızı Antalya’dan Olimpos’a yaptık. Üniversite hayatımızda da bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmaya başlayıp her fırsatta günübirlik turlar gerçekleştirdik. Durum böyle olunca bisiklet artık hayatımızın bir parçası oldu. Bugüne kadar 40’tan fazla ülkeyi gezdik. Ancak aklımızda hep Asya kıtasında pedal çevirmek vardı. Uzun yıllardır bisikletle yollarda olan gezgin Gürkan Genç’in Japonya-Türkiye Dostluk Yılı’nda bisikletiyle yaptığı ‘Asya İpek Yolu’ turundan çok etkilenmiştik. Aynı rotayı kendimize hedef seçtik. Bunun için Antalya’da bir kafede çalışıp para biriktirdik. Güney Kore biletlerimizi aldık ve hayatımızın macerası başladı.




Yeni arkadaşlarla çoğalarak ilerliyoruz!

Yazının Devamını Oku

Mart kapıdan baktırır festival ateşi yaktırır!

8 Mart 2020
Mart festivallerle geliyor. Fethiye’den İrlanda’ya uzanan geniş bir coğrafyada danstan yemeğe çok sayıda organizasyon seçeneği var. Baharın habercisi ve bahar bereketinin getirdiği lezzetlerle damaklara da hitap eden yerel festivaller çoğunlukta. İşte yurtiçi ve yurtdışından birkaç öneri…

Kuklaların söyleyecekleri var
İzmir Uluslararası Kukla Günleri (5 - 22 Mart)
Dünyanın en ünlü kuklaları 14. kez İzmir’de sahnede olacak. Festivalin bu yılki sloganı; “Bir de kuklalardan dinleyin.” Etkinlik kapsamında ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka gibi 23 ülkeden 50 kukla tiyatrosu topluluğu 52 gösteriyi şehrin her yerine yayılmış 37 mekânda sahneleyecek. Programda her yaştan izleyiciye uygun hem ücretli hem ücretsiz etkinlikler var. izmirkuklagunleri.com



300 çeşit bira, yaşasın Barselona!

Yazının Devamını Oku

Yelkenliyle Antarktika'ya giden gezgin kadınlar! "Ayağımız kıtaya değdiğinde birbirimize bakıp ağladık"

3 Şubat 2020
Tülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.

Yolunuz ilk ne zaman kesişti? Birlikte sık sık seyahat eder misiniz?
Tülay Sabaz: Birbirimizi 2016’da sosyal medyadan bulduk. O dönemde Tülay Batı Papua’dan dönüyordu, ben de yola çıkma hazırlığı yapıyordum. Bilgi alışverişi yapalım derken birbirimizin hayatına girdik. O da ben de sürekli hareket halinde olduğumuzdan hiç buluşamamıştık. Özellikle 11 ay süren Orta ve Güney Amerika seyahatimde sık sık birbirimizi aradık. Beni her açıdan çok destekledi. Sanki yıllardır tanıdığım biri gibiydi. İlk kez geçen ay Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya geldik. Çok romantik geliyor kulağa ama hikâye tam olarak bu.


Solda Tülay Sabaz sağda Tülay Demircioğlu

“Halden anladılar indirim yaptılar”Uzun süre arkadaşlık etmişsiniz ama ilk kez Antarktika için bir araya gelmişsiniz. Her konuşmanızda Antarktika hayali kurar mıydınız?

Yazının Devamını Oku

Soğuk aylarımızı ısıtan festivaller

26 Ocak 2020
Festival deyince aklınıza sadece bahar ya da yaz ayları geliyorsa yanılıyorsunuz. Kışın da evden çıkıp yollara düşmenize değecek eğlenceli ve ilginç birçok festival düzenleniyor. Kuzey yarım kürenin soğuğundan kaçmak isteyenler Rio, kış masalının içine girmek isteyenler İsveç, hem gizem hem de eğlence arayanlar ise Venedik için bavulunu şimdiden hazırlamaya başlayabilir. Şubat ve Mart aylarında düzenlenecek festivallerin en güzellerini sizin için derledik.

26 Aralık-20 Şubat
20 milyon kişi gidiyor
Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali / ÇİNÇin’in en kuzeyinde yer alan Heilongjiang eyaletinin başkenti Harbin’de bu yıl 36’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Buz Festivali’ dünya çapında bilinen kar ve buz heykeltıraşlarının eserlerine ev sahipliği yapıyor. 20 milyona yakın ziyaretçiyle ulaşılması zor bir rekora sahip festivalde bu yıl 15 farklı ülkeden katılımcının yaptığı kardan anıt, buz minyatürü ve 2 bin 19 kardan adam sergileniyor. Ayrıca festivalde katılımcıları birçok etkinlik bekliyor. ‘Uluslararası Üniversite Öğrencileri Kar Heykel Yarışması’, ‘Kar Heykel Sanatı Fuarı’, ‘Buz Festivali Şehir Pisti Geçidi’, ‘Harbin Buz Kar Grubu Düğün Töreni’ bunlardan birkaçı… Müzik, dans ve sabaha kadar eğlence de festivalin olmazsa olmazlarından.




Yazının Devamını Oku

Hint Okyanusu’na dizili inciler

19 Ocak 2020
Turkuaz ve safir renkli sularından yamaçlara tutunan evlerine, büyüleyici zümrüt rengi ormanlarından dev kaplumbağalara, kendisine özgü meyve ve yemeklerden sualtı hayatının renk ve zenginliğine… Hint Okyanusu’ndaki 115’in üzerinde adadan oluşan Şeyseller’de tam da bugünlerde gözlerden uzak, sessiz, sakin ve tropik bir adada yılın tam da bu zamanlarında tatili yapmak için işte altı neden. Vizesiz olması da cabası…

Hint Okyanusu’nun incisi Şeyseller, granit ve mercan adalarından oluşuyor. Adaların bazıları sadece birkaç kişinin sığabileceği büyüklükte… Hatta birçoğu öyle küçük ki üzerinde bulunduğunuz süre içinde adanın tapusu size aitmiş hissi yaratabilir. Toplamda 115 ada ve adacıktan oluşan bu cennet, Afrika’nın doğusunda Madagaskar’ın kuzeydoğusunda yer alıyor. Özellikle son yıllarda balayı çiftlerinin gözde tatil rotalarından... Çünkü bozulmamış doğası, beyaz kumsalları, palmiyeleri ve turkuvaz rengindeki deniziyle gezegenin en egzotik noktalarından.

Gezegenin en güzel plajları
Seyşeller’e ulaşmak için ülkenin en büyük adası ve başkent Victoria’ya da ev sahipliği yapan Mahe Adası’na iniş yapmanız gerekiyor. Ada çevresinde 38 plaj bulunuyor. Burada araç kiralayıp birçok plajın tadını çıkarabilirsiniz. Bunlardan en popüler ve büyük olanı harika gün batımını da izleyebileceğiniz Beau Vallon. Ülkenin bir başka plaj cenneti de Praslin Adası… Komşu Mahe’den çok daha az gelişmiş ama Anse Lazio ve Anse Georgette gibi plajlarıyla öne çıkıyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsü için bir diğer adres de balayı kataloglarının kapak fotoğraflarını süsleyen La Digue adaları. Anse Source D’argent, Grand Anse, Anse Patates ve Petite Anse plajları dünya çapında popüler.



Renkli sualtı dünyası

Yazının Devamını Oku

Günde 10 dolarla boydan boya Asya

12 Ocak 2020
Gonca Koç (32) bilgisayar mühendisi. Dokuz yıl süren çalışma hayatında işler istediği gibi gitmeyince ayrıldı. Aklında hep Asya’yı keşfe çıkmak vardı. Ama az parayla. Bütçesini günlük 10 dolar olarak belirledi. Önce yoga eğitimi için Hindistan’ın yolunu tuttu sonra bir baktı ki iki teker üzerinde Japonya yolunda…

Neden Avrupa, Amerika ya da Afrika değil de Asya?
Para kazanmaya başladığım ilk andan itibaren kendini gezmeye vermiş biriyim. Yıllarca bulduğum her fırsatta iki-üç gün demeden önce Türkiye sonra Avrupa’da birçok yer gezdim. Bu süreçte doğayı çok seven biri olduğumu fark ettim. Sosyal medyanın da etkisiyle Asya’nın tropik adalarına, denizlerin güzelliğine içten içe bir hayranlığım oluşmaya başladı. Kendimi orada bir adada yaşarken hayal ettiğim çok oldu. Ayrıca Asya’nın çok büyük bir kısmında Türk vatandaşlarına vize kısıtlaması yok.




Nasıl bir rota izlediniz?

Yazının Devamını Oku

Amsterdam’ı görmek için 5 neden

7 Ocak 2020
Kanalları, köprüleri, parkları ve mimari dokusuyla gezginlerin gözdesi olan Amsterdam, rahat ve insana saygılı atmosferiyle Avrupa’nın diğer başkentlerinden farklı bir çekiciliğe sahip. Korona sonrası dönemde şehrin dar sokaklarında keşfe çıkabilir, harika lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. İşte size Amsterdam'ı görmek için 5 neden...

1- Bisiklet cenneti

Amsterdam dümdüz yollarıyla tam bir bisiklet cenneti. Bisiklet kullanımı çok yaygın ve güvenli olduğundan şehri ve
hatta ülkeyi bisikletle dolaşmak mümkün. Nefes alabileceğiniz gözde yeşil alanlardan ‘Vondelpark’ merkezi bir konumda. Her yıl yaklaşık 5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Diğer önemli yeşil alanlardan ‘WesterPark’ şehrin batısında, içinde göletler ve su yolları var. Oosterpark konser ve tiyatro gibi kültür-sanat etkinlikleriyle, Rembrandtpark’sa çocuk eğlence merkeziyle öne çıkıyor.



Yazının Devamını Oku