Bienalde ilk tur

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 3. İstanbul Tasarım Bienali, dünyanın farklı yerlerinden, binlerce yıllık tasarım anlayışını barındıran eserleri ayağımıza getiriyor.

Haberin Devamı

 ‘Biz İnsan mıyız? Türümüzün Tasarımı: 2 Saniye, 2 gün, 2 Yıl, 200.000 Yıl’ başlıklı bienal, insanın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden teknolojiye, tıptan mimarlığa kadar birçok farklı alanda inceliyor. 20 Kasım’a kadar beş ayrı mekânda ziyaret edebileceğiniz Tasarım Bienali, Hürriyet’e kapılarını açtı. Bienali, küratörleri, dünyanın önde gelen mimarlık tarihçilerinden Beatriz Colomina ve Mark Wigley’le birlikte gezdik: 

 

 

SOYUTLAR KENTİ

 

Bienale girer girmez William Forsythe’ın elektronik aynasıyla karşılaşıyorsunuz. Bir video yerleştirmesi olan ‘Soyutlar Kenti’, ziyaretçileri kendi bedenlerinin tasarımcıları olmaya davet ediyor. Wigley, “Bu eser, ziyaretçilere şu mesajı veriyor: Siz bu serginin yıldızlarısınız” diyor.

 

 

CAM ADAM

 

Haberin Devamı

Dresden’deki Hijyen Müzesi’nden getirtilen ‘Cam Adam’, 1927 yılında, Alman bilim adamı Franz Tschacker tarafından tasarlanmış. Colomina, “Bedenin iç detaylarını gösteren model, iç organlar, iskelet, damarlar ve sinirler arasındaki ilişkileri açığa çıkarıyor” diyor.

 

 

EBOLA

 

2014’te, bir grup sağlık çalışanı Liberya’da ebola taşıyan yetişkin ve çocukları tedavi etmek için korumalı kıyafetler giydi. Fotoğrafçı Dominique Faget de onların fotoğrafını çekti. Wigley, “Eser, ziyaretçiyi, fotoğrafçıyla aynı pozisyona konumlandırıyor” diyor.

 

 

1 BEYİN, 100 MİLYAR NÖRON, 100 TRİLYON BAĞLANTI

 

New York’taki Columbia Üniversitesi’ndeki ‘Zuckerman Zihin Beyin Davranış Enstitüsü’nden bilim adamlarıyla ‘Brown Medya İnovasyon Enstitüsü’nün ürettiği bu eser, beynin içindeki nöronları ve bağlantıları üç boyutlu olarak modelliyor.

 

 

Haberin Devamı

7 MİLYARLIK ŞEHİR

 

Joyce Hsiang ve Bimal Mendis tarafından tasarlanan ‘7 Milyarlık Şehir’, hepimizi ‘Dünyanın tasarımcıları’ olarak ele alıyor. Wigley, “Dünyadaki tüm yolları, elektrik ağlarını vs. dünya haritası üzerine çizdiğinizi ve o haritadan geri kalan her şeyi çıkardığınızı düşünün” diyor.

 

 

ZİYARET

 

İstanbul merkezli ‘So?’ adlı mimarlık bürosu tarafından yapılan bu proje, İstanbul’daki gerçek mezar taşlarının modellemelerini barındırıyor. Colomina, “Bu mezar taşlarında inanılmaz bir tasarım kültürü görüyoruz. Bu bize, ölüm anında bile tasarımın önemini gösteriyor” diyor.

 

 

DEV FİL SAAT

 

Studio X’te sergilenen ‘Filli Su Saati’, Müslüman bilim adamı, mühendis ve tasarımcı El Ceziri tarafından bundan 800 yıl önce icat edilmiş. Wigley, “Bu robota baktığınız zaman ‘Leonardo (da Vinci) iyiydi ama biraz geç kalmış’ diye düşünüyorsunuz” diyor.

 

 

Haberin Devamı

SANAT KURGUSU

 

François Dallegret tarafından geliştirilen bu projede, geleceğin sanatçısının, üretim ve yaratım sürecinde elektrik huzmeleri kullanacağı anlatılıyor. Wigley, “Bu huzmeler, sanatçıyla temas kurabilen herkese erişebiliyor ve böylece herkes sanatçının niyetini anlıyor” diyor.

 

 

THE CONNECTOME: İNSANLIĞIN YENİ BİR BOYUTU

 

Beyinde yaklaşık 80 milyar nöron, 100 trilyon sinir kavşağı aracılığıyla yoğun bir ağ halinde birbirine bağlanır. Mark Wigley, nörolog Sebastian Seung’un eserinde, nöronlar ve sinirlerle insan beyninin ilk tam haritasını çıkarmaya çalıştığını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları