İpek Özbey

Tropik geceler bizim eserimiz

17 Eylül 2018
Yıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.

Yıllardır ‘küresel ısınma’ uyarılarını dikkate almadık ve şimdi sonuçlarını mı yaşamaya başladık ? Önce küresel ısınma nedir, onu anlatalım. Soluduğumuz havanın sıcaklığını yeryüzünden yayılan uzun boylu radyasyon ayarlar. Güneşten kısa dalga boylu radyasyon yeryüzüne ulaşır. Yeryüzü bu radyasyonu emer ve uzun dalga boylu radyasyon olarak uzaya doğru geri verir. Bu radyasyon havayı ısıtır, fazla kısmıysa uzaya kaçar. Yani esas kaynak güneş olsa da gelen ışınlar havayı ısıtmaz, dünyanın geri verdiği ısıtır. Yeryüzünün verdiği bu radyasyon uzaya doğru giderken önüne bir engel çıkar…

Sera gazı yani…Aynen, bu engel sera gazıdır. Dünyada atmosferin oluşumundan itibaren varolan bu kuşaktaki en önemli sera gazları; karbondioksit, metan ve nitrius asittir. Bu kuşak uzaya doğru kaçan yeryüzünden yayılan radyasyonun bir kısmını geri gönderir, bir kısmının uzaya gitmesine izin verir. Böylece dünyanın ortalama sıcaklığı sabitlenir. Bu değer de 14-15 derece civarındadır. Şayet atmosferdeki sera kuşağı kalınlaşırsa geri gönderilen rasyasyon artar ve dünya ısınmaya başlar. Yorganla ya da çarşafla yatmak gibidir. Kalın bir yorganla yatarsanız daha fazla ısınırsınız. Atmosferin oluşumunda karbondioksit değeri yaklaşık milyonda 290 birimdi. 2018’de bu değer milyonda 420 birime çıktı. Dolayısıyla sera kuşağı kalınlaştı, yorgana döndü. Ve dünya ısınmaya başladı. Sera gazlarını kim arttırdı? İnsanoğlu… Sanayi devrimiyle üretim de arttı. Böylece sanayi ve evsel ihtiyaçta gerekli enerjiyi elde etmek için kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların kullanımında yükselme oldu. Bunların yanmasından dolayı da atmosfere karbondioksit ve diğer sera gazları çıkmaya başladı.  


Prof. Dr. Orhan Şen

Yazının Devamını Oku

YPG’nin hedefi: Ne koparırsam kârdır

10 Eylül 2018
Rusya ve Suriye İdlib’i vurmaya devam ediyor. Türkiye buradaki tehlikenin altını çiziyor. Tahran Zirvesi’nde bir araya gelen üç lider, silah bırakma çağrısı yaptı. Canlı yayınlanan zirvede Rusya ‘stratejik ortağımız’ gibi davrandı mı? Ümit Pamir, Türkiye-Rusya-İran zirvesini değerlendirirken ABD’nin petrolle beslediği terör örgütü YPG’nin nasıl bir tehlike olduğunu da anlatıyor ve YPG’yi yalnız ABD’nin değil, Rusya ve İran’ın da beslediğini söylüyor. BM ve NATO’da uzun yıllar daimi temsilcilik ve birçok ülkelerde büyükelçilik yapan Pamir’e göre ABD, Kürtlere belli bir destek sağlamak ve tarihe öyle geçmek istiyor. Ortadoğu’nun kontrolünü Esad’a, Rusya’ya, İran’a bırakmak istemiyor. Pamir, Esad ile gizli diplomasi yürütülmesini öneriyor.

.

YPG’nin hedefi: Ne koparırsam kârdır

.

Yazının Devamını Oku

Hiç bilmediğiniz yönleriyle Atatürk

9 Eylül 2018
Yazar İpek Çalışlar, ‘Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta Atatürk’ün doğduğu evden zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına, pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.

Fotoğraflar: Murat ŞAKA
Latife Hanım ve ardından Halide Edip’i kaleme aldınız. Atatürk’ü de yazmak aklınızda mıydı?

- Bu iki kitabı yazarken yaptığım okumalar, beni Atatürk’e yönlendirdi. Hayatımızda bu kadar büyük bir rol oynamıştı, ne var ki hakkında yazılanlar onu tanımama yetmiyordu. Halide Edip’ten sonra yeni bir konu arayışına da girmiştim. Her defasında Atatürk’ü düşünüyor, sonra aklımdan uzaklaştırıyordum. Sonunda dedim ki, bunun kaçarı yok, hiç değilse bir girişeyim...

* Akıldan uzaklaştırmak niye? Yazar üzerinde bir baskı mıdır Atatürk’ü anlatmak?

- Bilgilere ulaşmak zevkliydi ama Atatürk’ü yazmak zordu. Dokunulmazlıkları çok fazla. Herkesin hassas noktası. Üzerine yazılmış kitap da çok fazla. Atatürk’ü yazıyorum dediğimde, beni vazgeçmeye teşvik eden bakışlar ya da sözcüklerle çok karşılaştım. Fakat Makbule Hanım’ın izinden gidip anlattıklarını okuyunca “Böyle bir kaynak varsa ben bunu yazmalıyım” diye düşündüm. Onun anlatılarından çok etkilendim.


Yapı Kredi Yayınları, 560 sayfa, 32 TL

*

Yazının Devamını Oku

AB havayı da suyu da temizler

3 Eylül 2018
AB ile atılım sürecini ileriye taşımak amacıyla kurulan Reform Eylem Grubu üç yıl sonra ilk kez toplandı. Amaç: ilişkileri yeniden canlandıracak yol haritasını belirlemek. Peki ne oldu da Türkiye, yüzünü yeniden AB’ye çevirdi? Türkiye hangi adımları atacak? Yargı, insan hakları, ekonomi bu süreçten nasıl etkilenecek? Grubun isim babası, eski AB Bakanı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’la konuştuk.

.

AB havayı da suyu da temizler

.

Yazının Devamını Oku

"100 bin silahlı kişinin olduğu yerde operasyon felakete dönüşür"

27 Ağustos 2018
Türkiye ve Rusya İdlib konusunda müzakerelerini yoğun bir şekilde sürdürürken, Rus tarafından vahim bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, ABD ve Batılı müttefikleri Suriye’yi vurmak için yeni bahane arıyor, bunun için de kimyasal saldırı provokasyonu hazırlıyorlar. Bu mümkün mü? İdlib’de senaryolar neler, bölgede hangi örgütler varlığını sürdürüyor, kim ne istiyor? İdlib’i tüm boyutlarıyla 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırmaları Merkez Başkanı Erol Başaran Bural ile konuştuk.

.

"100 bin silahlı kişinin olduğu yerde operasyon felakete dönüşür"

.

Yazının Devamını Oku

Ticaret savaşlarının kazananı olmaz

20 Ağustos 2018
Ankara ile Washington arasında başlayan gerilim Trump’ın açıklamalarıyla tırmanırken, Türkiye, hafta boyunca Amerika cephesinden gelen ekonomik dayatmalara karşın bir dizi önlem paketi açıkladı. Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen’e göre; Trump’ın siyasetteki önemli hedeflerinden biri Obama’dan farklı bir lider olduğunu kanıtlamak. ‘Yalnız kovboyluk’ Amerika ile beraber bütün dünyanın kaybedeceği bir yola girilmesine neden olabilir! Trump’ın politikalarının ardından AB ile yakınlaşmaya dikkat çeken Ülgen’e göre, Türkiye’nin AB ile ilişkilerde bundan sonraki diplomatik hedefi Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelerin başlatılmasını sağlamak olmalı.

*

Ticaret savaşlarının kazananı olmaz
Yazının Devamını Oku

Beklentilerin önemli kısmı MYK’da değişimdi yerine getirdik

13 Ağustos 2018
24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de ipler koptu. Muharrem İnce’yle birlikte hareket eden delegeler kurultay talebinde bulundu ancak tüzüğün öngördüğü imzayı toplayamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu süreçte eleştirilerin hedefindeydi. ‘Koltuk sevdalısı’ olduğunu söyleyenler, “Artık gitsin” diyenler vardı. Peki Kılıçdaroğlu toplanan 500’ün üzerinde imzaya rağmen neden kurultaya gitmedi? Muharrem İnce hakkında ne düşünüyor? MYK’yı neden değiştirdi? “Artık size verecek oyum yok” diyen seçmene mesajı var mı? CHP Genel Başkanı ile konuştuk.

*

Beklentilerin önemli kısmı MYK’da değişimdi, yerine getirdik

 

Yazının Devamını Oku

‘İnce, Erdoğan’la mı yarıştı partiyle mi?

30 Temmuz 2018
CHP; seçim sonrası tartışmalarda kritik güne geldi. Bugün muhalifler saat 17.30’a kadar yeterli imzayı toplarsa parti kurultay kararı alacak. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Yönetim seçim sonuçlarıyla ilgili nasıl bir muhasebe yaptı? CHP neden iktidar olamıyor ve hep aynı tartışmada kitleniyor? Partinin seçim gecesinden bu yana en tartışılan isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’la konuştuk. Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘üstünü çizdiği’ iddialarına da yanıt verdi…

.

‘İnce, Erdoğan’la mı yarıştı partiyle mi?'

.

Yazının Devamını Oku