Ustalar çıkartan yarışma

Türkiye’de bir özel sektör tarafından düzenlenen en eski resim yarışması DYO Resim Ödülleri. Günümüzün pek çok ustası adını ilk kez burada duyurdu.

Haberin Devamı

Bu yıl 39’uncusu gerçekleştirilen yarışmanın sergisi geçen aylarda İstanbul’da Tophane-i Amire binasında açılmış ve büyük ilgi görmüştü.

Serginin ikinci durağı Eskişehir’di ve Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Bu yıl ‘Doğa ve İnsan’ temasıyla düzenlenen yarışmaya 704 sanatçı bin 66 eserle başvurdu. Benim de bulunduğum yarışmanın diğer jüri üyeleri Habip Aydoğdu, Prof. Hayri Esmer, Doç. Dr. Devabil Kara, Prof. Cebrail Ötgün, Prof. Dr. Ferhat Özgür, Prof. Mümtaz Sağlam’dı ve 6 eser ödüle layık görülürken 79 eser de sergilenmeye değer bulunmuştu.

Ustalar çıkartan  yarışma

Ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan eserler küratör Seda Yörüker tarafından ‘Ben, İnsan’, ‘Ah Bach! Ritmi Yakala’, ‘Orada Kimse Var mı?’, ‘Rüya’, ‘Eşyanın Ağırlığı’ ve ‘Zamanın İzi’ olarak altı farklı temaya ayrılmış. Bu da serginin gezilmesini ve eserlerin algılanmasını oldukça kolaylaştırmış.

Haberin Devamı

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, “Yarışmamıza katılan pek çok sanatçının bugünün usta sanatçıları arasında yer aldığını görmek ve ülkemizde resim sanatının gelişimini eserlerle izleyebilmek, bizlere gurur veriyor” dedi açılışta yaptığı konuşmada.

Serginin Eskişehir’de 31 Ocak 2023 tarihine kadar açık kalacağını söyleyip sonrasında ise Ankara’da Cer Modern, Mardin’de Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve İzmir’de yeni açılacak olan Yaşar Müzesi’nde sanatseverler ile buluşacağı müjdesini verdi.

Genç sanatçılara kendini gösterme ve kanıtlama şansı veren yarışma sergisinin bir öğrenci kenti olan Eskişehir’de açılması anlamlı ve önemliydi.

Ustalar çıkartan  yarışma

1967’DEN BERİ YAPILIYOR

İlk olarak İzmir’de başlayan ve sadece Ege Bölgesi sanatçılarına ulaşan DYO Resim Ödülleri, 1973’ten bu yana Türkiye çapında düzenlenirken 1999 yılına gelindiğinde uluslararası bir nitelik kazandı. 1967 yılından bu yana aralıksız olarak düzenlenen yarışmaya 55 yıllık süreçte 16 bin 80 sanatçı, 26 bin 865 eserle katılım gösterdi. 214 eser ödül alırken 3 bin 6 eser sergilenmeye değer bulundu.

Haberin Devamı

Devlet sergilerinin yanı sıra, özellikle genç sanatçı kuşağının ilgi gösterdiği sanat etkinliği olma özelliğini de taşıyan DYO Resim Ödülleri, Adnan Çoker, Mustafa Pilevneli, Adem Genç, Vedat Mavitan, Şeref Bigalı, Zahit Büyükişleyen, Mustafa Ayaz, Kadir Ata, Bünyamin Özgültekin, Alaattin Aksoy, Cavit Atmaca, Cuma Ocaklı, Devrim Erbil, Ekrem Kahraman, Kasım Koçak, Sezai Özdemir, Zafer Gençaydın, Habip Aydoğdu, Şükrü Aysan, Yalçın Gökçebağ ve Mehmet Güler gibi Türk resim sanatında isim yapmış pek çok usta ressamın eserlerine ev sahipliği yaptı ve gerek katılımcıları gerekse başvuran eserlerin niteliğiyle her geçen gün önemini artırdı.

Ustalar çıkartan  yarışma

LATİF’İN ÇİZGİLERİNİ ÖZLEYENLERE

Haberin Devamı

İZMİR’de yarın 6. Uluslararası Mizah Festivali başlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği festivalde mizah ve siyaset üzerine çeşitli konuşmalar, tiyatro ve film gösterimleri yapılacak.

Festivalin Kültürpark İzmir Sanat’ta yer alan 23 Aralık programında, bu yıl yitirdiğimiz sevgili Latif Demirci’nin çizgilerinden bir seçkinin yer aldığı ‘Eyy... Siyaset’ sergisinin açılışı yapılacak.

25 Aralık tarihine kadar devam edecek ve tüm etkinlikleri ücretsiz olan festivalin programına, kultursanat.izmir.bel.tr, İzmir Art sitelerinden ve izmirmizahfest sosyal medya hesaplarından erişilebilir.

Ustalar çıkartan  yarışma

İYİ Kİ DOĞDUN FİKRET OTYAM

BUGÜN Fikret Otyam’ın doğum günü. ‘Kalemini, fırçasını, objektifini yüreğine takan’ büyük usta resimleri, fotoğrafları, yazılarıyla Türkiye’nin toplumsal, kültürel ve sanatsal birikimine büyük katkı sağladı. Fikret Otyam (19 Aralık 1926-9 Ağustos 2015), doğum gününde, genç ve usta sanatçıların bir araya geldiği ‘Gide Gide’ başlıklı sergiyle anılıyor. Çankaya Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl açtığı, Fikret Otyam’ın adını taşıyan sanat merkezinde bugün açılacak sergi, 21 sanatçının yapıtlarını içeriyor. Serginin danışmanlığını kızı Döne Otyam, küratörlüğünü ise Yasemin Bay üstleniyor.

Haberin Devamı

Başlığını, Türk sanatının çok yönlü, hoşgörülü, öncü ismi Fikret Otyam’ın yazılarını bir araya getiren kitaplarından ödünç alan ‘Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide / Fikret Otyam’ın Ardından II’ başlıklı sergi, tıpkı onun gibi insanı, hayatı merkezine alan yol hikâyelerini bir araya getiriyor. Farklı kuşaklardan ve yaklaşımlardan 21 sanatçı, fotoğraf, yerleştirme, video gibi disiplinlerde ortaya koydukları üretimleriyle, hayatın içinden yolculukları, bir yere varmayı, ait olmayı, doğanın mucizelerini, insanı anlatıyor. Sergide Ali Saltan, Alp Sime, Annette Louise Solakoğlu, Aslı Narin-Gürkan Mıhçı, Coşkun Aşar, Çağla Çağlar, Damla Sari, Deniz C. Koşar, Devin Oktar Yalkın, Eda Emirdağ, Emin Altan, Erdem Varol, Fırat Engin, İdil İlkin, M. Cevahir Akbaş, Oğuz Karakütük, Osman Nuri İyem, Tuba Merdeşe, Tuna Uysal, Umut Erbaş ve Yusuf Sevinçli’nin eserleri yer alıyor. Sergi, 19 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları