'Senin annen bir melekti yavrum'

Çok kullanılan ve klişe haline gelen Yeşilçam repliklerinden biriydi: “Senin annen bir melekti yavrum.”

Haberin Devamı

Ressam Kezban Arca Batıbeki, 6 Mayıs’ta Kabataş Fındıklı’daki Merdiven Art Space’de açacağı sergiye bu adı vermiş.

Senin annen bir melekti yavrum

Bu içerikte bir sergiyi yapacak en doğru isim Batıbeki.

Düşünsenize anneniz Yeşilçam’ın Yeşilçam olduğu dönemin en ünlü oyuncularından Nurhan Nur. Babanız da Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Atıf Yılmaz.

Çocukluğunuz da doğal olarak film setini andıran bir dünyada geçmiş.

Özellikle 1962 yapımı ‘Yılanların Öcü’ filminde Fikret Hakan’la başrolde yer alan, yine ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ ve ‘Maden’ gibi ses getirmiş yapımlarda rol alan Nurhan Nur ile usta yönetmen Atıf Yılmaz 1952-1962 yılları arasında evli kalmıştı.

Senin annen bir melekti yavrum

Haberin Devamı

Kezban Arca Batıbeki çocukluğunun o nostaljik dünyasını, özellikle annesiyle paylaştığı çocukluk izlerini taşımış bu sergisine.

Nurhan Nur’un, gerçek film karelerine referans gönderen, tıpkı kostümler ve pozlarla yapılan güncel çekimlerle oluşturulmuş sahneler ve anne/kız arasında yaşanan duygusal metaforlar serginin hareket noktasını oluşturuyor. Sergide ayrıca Nur’un Türkiye’de bir dönem Türk sinemasının yerini alan fotoromanlar için yaptığı çekimlerden seçilmiş örnekler de kullanılmış.

Sanatçının kişisel hafızasından, anılarından, sinemadan, kısacası yaşamından beslenen; yalnızlık, özlemler, hayaller ve hüzünle sarmalanan bu sergiyi bir filmin fragmanının içindeymişçesine gezebilecek izleyici.

Merih Akoğul’un küratörlüğünde hazırlanan serginin açılış tarihi de oldukça anlamlı.

Anneler Günü’nün kutlanacağı hafta sonu başlıyor.

Bir sanatçı tarafından sanatçı bir anneye verilebilecek en güzel hediye.

KİMİN İMZASI DAHA DEĞERLİDİR

İSTANBUL
Müzayede’nin geçen 30 Mart tarihinde gerçekleştirdiği açık arttırmanın en öne çıkan parçası Ömer Seyfettin’in yazdığı bir fotoğraflı kartpostaldı. İmza koleksiyonerleri için değerli bir eserdi bu. Çünkü Ömer Seyfettin imzası nadir bulunanlardan. Yine de kartpostal beklenenin hayli üstünde bir fiyata, 73 bin TL’ye satıldı. Ömer Seyfettin bu kartı yazdığı sırada piyade asteğmeniydi. Daha sonra da ordudan ayrıldı.

Haberin Devamı

Aynı müzayedede hem Şeyhülislam Hayri hem de zamanın padişahı Mehmet Reşat’ın imzaladığı 1915 tarihli bir belge daha vardı. Bir tayin ile ilgi Daire-i Meşihat antetli bir irade-i seniyye. 1.200 lira başlangıçla satışa sunulan bu iki imzalı belge de 1.450 TL’ye satıldı. Bir yanda o dönem adı sanı duyulmamış bir hikâyecinin imzası, diğer yanda bir Şeyhülislam ve Padişahın.

Senin annen bir melekti yavrum

Düşünün, 1915’te birisi Ömer Seyfettin’e “Senin on yıl önce yazdığın kart bundan 106 yıl sonra Padişah ve Şeyhülislam’ın imzaladığı irade-i seniyyenin 50 katı fiyata satılacak” deseydi, Ömer Seyfettin herhalde kahkahayla gülerdi.

Kıssadan hisseyi varın siz çıkarın.

BİFO’YA GENÇLİK AŞISI

BORUSAN
İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 2020 yılının ağustos ayında ilk kez şef olarak ağırladığı Patrick Hahn ile 2021-2022 sezonundan itibaren iki sezon boyunca sanat danışmanı ve daimi konuk şef olarak yoluna devam etme kararı almış.

Senin annen bir melekti yavrum

Haberin Devamı

Hahn’ı İstanbul Müzik Festivali kapsamında Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde BİFO’yu yönettiği konserde izlemiştim. Sascha Goetzel’le yollarını ayıran orkestra o dönem yeni şef arayışındaydı. 25 yaşındaki Patrick Hahn o konserde seyirciden tam not almıştı. Yönetim de aynı kanıya varmış olmalı ki iki yıllık bir anlaşma yapmışlar.

Hahn, geçtiğimiz yıl, 2021/22 sezonu itibariyle, Pina Bausch Dans Tiyatrosu ile ünlü Wuppertal şehrinde yer alan, Wuppertal Opera ve Senfoni Orkestrası’nın genel müzik direktörü olarak atandı ve Almanya’da bu pozisyona getirilen en genç şef oldu. Türkiye’nin en genç orkestrasına böyle genç bir şef yakışır doğrusu.

Yazarın Tüm Yazıları