Neş’e Erdok’un resim tutkusu

Beşiktaş Akaretler’deki Sıraevler’de düzenlenen Artweek, İstanbul’un sanat sezonu için hızlı bir açılış oldu. Sanatçıların ürettikleri yeni işleri görmek için büyük bir fırsat.

Haberin Devamı

Eserleri sergilenen isimlerden biri de Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Neş’e Erdok. Artweek’te sanatseverler kadar genç sanatçılar da etrafını sarmıştı. Bir sevgi ve hayranlık halesinin içinde yaptığı son işleri anlatıyordu.

Neş’e Hanım 81 yaşında ve hep güncel. Geçen hafta Kitap Sanat ekinin kapağını kendisine ayırmıştık. Yapı Kredi Bomontiada’da yeni sergisi açıldı. Son iki yılda, yani evlerimize ve içimize kapandığımız süreçte o hep çalışmış. Geçirdiği ağır hastalık ve salgın, onu resim yapmaktan asla alıkoymamış.

Neş’e Erdok’un resim tutkusu

Hüzün kadar gizemli bir enerji de barındıran o kendine has figürleriyle içinden geçtiği zamanın güncesini tutmuş bir anlamda. Çağımızın kanayan yarası göçler ve mülteciler de var resminde, pandemide yaşadıklarımız da. Hatta hepimizin içini yakan son orman yangınları da...

Haberin Devamı

Erkan Aktuğ’a verdiği röportajında çalışma tutkusunu anlattığı bölümleri hayranlıkla okudum.

“Resim yapmazsam eğer yokmuşum gibi” diyen Erdok; “Uzun bir hastane süreci geçirmiştim. Hastaneden çıkıp eve geldiğimde hastalanmadan önce başladığım bir göç resmi vardı, yarım kalmıştı. Onu bitireyim dedim fakat sağ kolumu kaldıramıyordum, yürüyemiyordum. Bir yandan fizik tedavi gördüm, bir yandan da sol kolumla sağ koluma destek olarak o resmi bitirdim. Sonra da aşağı yukarı her ay bir resim yaptım. Ama eve kapalı olduğum için değil. Ben zaten resim yaparken kapanırım, buna alışkınım. Belki resim yapmasaydım çok kötü olabilirdim, bir de o var. Hep söylerim, resim yapmazsam kendimi yokmuş gibi hissediyorum, koronavirüs olsun olmasın” diye anlatıyor yaşadığı süreci.

Siz hep var olun Neş’e Hanım ve üretin. Üretmekteki tutkunuz ve azminiz bize örnek oluyor.

Neş’e Erdok’un Yapı Kredi Bomontiada’daki sergisini 19 Eylül’e kadar görebilirsiniz.

DÖRT GALERİ PİYALEPAŞA’YA TAŞINIYOR

ARTER’in Dolapdere’de açılmasından sonra semtin plastik sanatların yeni merkezi haline gelmesi beklenen bir şeydi. İki yanında iki önemli galeri, “Pilevneli” ve “Dirimart” açıldı. Karşısında da “Evliyagil Dolapdere”.

Haberin Devamı

Dolapdere’nin galeri güzergâhı şimdi Piyalepaşa’ya kadar uzuyor. Ekim ayının ortalarında dört galeri, Polat İnşaat’ın Piyalepaşa projesinin içinde yer alan yeni yerlerine taşınacak.

Merkür Galeri, ArtSümer, Pi Artworks ve Zilberman Galeri, 200’er metrekare, düz ayak, yan yana mekânlarda ilk sergilerini açmaya hazırlanıyor.

ArtSümer ve Pi Artworks Karaköy’de, Merkür Galeri ise Nişantaşı’ndaydı. Üç galerinin yeni yeri Piyalepaşa olacak bundan böyle. Zilberman ise Galatasaray’daki Mısır Apartmanı’nda da açık kalacak, burasını ise bir şube olarak kullanacakmış.

Neş’e Erdok’un resim tutkusu

BELMONDO’YA FİLMLERİYLE VEDA EDİN

EN çok etkilendiğim cenaze törenlerinden biriydi Jean-Paul Belmondo’nunki. Fransa büyük sanatçısını ona layık bir törenle ebediyete uğurlamıştı.

Haberin Devamı

Arkasından yapılabilecek en güzel anmayı da ulusal kültür merkezlerinde film gösterimleriyle yapıyorlar. Ülkelerin yurtdışında açtıkları kültür merkezleri aracılığıyla sanatçısına nasıl sahip çıkması gerektiğinin güzel bir örneği.

Institut français Türkiye, 6 Eylül tarihinde hayatını kaybeden Fransız sinemasının efsane aktörü Jean-Paul Belmondo’yu Ankara, İstanbul ve İzmir’deki sinema salonlarında düzenleyeceği film gösterimleri ile anıyor. Sinemaseverler Fransız sinemasının önemli ustasının anısına ‘Rio Macerası’ ve ‘Çılgın Pierrot’ adlı filmlerini Institut français İstanbul şubesinde 16 Eylül’de ücretsiz izleyebilecekler.

İstanbul’daki gösterimde usta sinema yazarı ve eleştirmen Atilla Dorsay da Belmondo hakkında bir konuşma yapacakmış.

Yazarın Tüm Yazıları