Müzayede sezonu rekorla açılıyor

Sanat dünyasında, 2021 yılının dünyada ve Türkiye’deki müzayedelerde satış rekorları kıran eserlerini geçen haftalarda sıralamıştım.

Haberin Devamı

Müzayede dünyası yeni yıla oldukça hızlı bir giriş yapıyor ve Türkiye’deki ilk müzayede, rekor bir açılışla başlıyor. Artam Antik A.Ş. tarafından düzenlenen müzayedede Türk figür resminin büyük ustası Neşet Günal’ın ‘Duvar Dibi’ adlı eseri 3 milyon 300 bin lira açılış fiyatıyla satışa sunuluyor. Tuval üzerine yağlıboya, imzalı, 1981 tarihli ve 138x190 santimetre ebatlarındaki eser Günal’ın başyapıtları arasında gösteriliyor. Geçen yılın rekoru yine Neşet Günal’daydı ve sanatçının ‘Testili Kız’ adlı 127x54 santimetre boyutlarındaki eseri 1 milyon 680 bin liraya satılmıştı.

Müzayede sezonu rekorla açılıyor

“Resimde insanı temel unsur alma gereğine iyice inandım, tek çıkış yolu bu idi. Fakat inanarak, içtenlikle, insanı insan olarak yaşayarak...” diyen Neşet Günal, toplumcu gerçekçi resim anlayışının da en önemli ismi.

Müzayede sezonu rekorla açılıyor

Haberin Devamı

16 Ocak tarihine kadar süren müzayedede Türk sanatının ustalarının 270 eseri yer alıyor. İşte müzayedenin öne çıkan eserleri ve açılış fiyatladı:

ÇOKER, ERDOK VE DOĞANÇAY

- Müzayedenin ikinci en yüksek açılış rakamına sahip eseri ise Adnan Çoker’in ‘Büyük Yarım Küre’si. 180x180 santimetre boyutlarında, 1996 tarihli tuval üzerine akrilik çalışmanın açılış fiyatı 500 bin TL.

- Bir diğer yüksek açılış rakamlı eser Neş’e Erdok imzalı. Sanatçının 1991 tarihli, 180x150 santimetre boyutlarındaki ‘Umut Germeç’ adlı resmi de 420 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunuluyor.

-Yüksek Arslan’ın 400 bin TL açılış fiyatına sahip ‘Arture 440: İnsan 81’ isimli eseri 1993 tarihli ve 34x110 santimetre ebatlarında.

- Ergin İnan’ın ‘Kapı IV’ü 350 bin TL, Erol Akyavaş’ın ‘Mavi Kale’si 320 bin TL, Alev Ebuzziya’nın ‘Untitled’ seramiği 250 bin TL, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Ressam ve İlham Perisi’ 250 bin TL, Nedim Günsür’ün ‘Köylü Ailesi’ 150 bin TL açılış fiyatlarıyla satılacak.

- Nuri İyem’in üç ayrı tarzdaki portresi de müzayedede. Sanatçının ‘Köylü Genç Kadın’ı 90 bin, ‘Portre’si 70 bin ve bir diğer ‘Portre’si 120 bin TL açılış fiyatlarına sahip.

Haberin Devamı

- Halen Tate Modern’in koleksiyon sergisinde üç eseriyle yer alan Burhan Doğançay’ın ‘Baby You Know! I love you...’ adlı eseri 60 bin TL açılış fiyatıyla, müzayedenin en çok ilgi gören eserleri arasında.

Müzayede’de yer alan tüm yapıtlar 16 Ocak tarihine kadar Maçka’daki Antik Palace’ta görülebilir.

BU KİTAP BENİM DEĞİL

SEVDİĞİNİZ bir yazarın yeni çıkmış ya da okumadığınız bir kitabına rastlıyorsunuz ve hemen alıyorsunuz. Ancak daha ilk sayfada anlıyorsunuz ki kitap aynı adda hiç duymadığınız başka bir yazara ait.

Müzayede sezonu rekorla açılıyor

Bir okuru yazar Nermin Yıldırım’ı etiketleyerek yaşadığı böyle bir durumu yazmış Twitter hesabından.

“ @nnerminyildirim diye alıp 1dk’da başka bir Nermin Yıldırım olduğunu anladım. Gölcük depremini de alet etmişler. Benim gibi ‘Nermin Yıldırım’ ismine kanan çok olacaktır. Kendimi fena aldatılmış hissediyorum. Vaktim ve param çalınmış gibi.”

Haberin Devamı

Ne yapılabilir ki böyle bir durumda?

Nermin Yıldırım da “Bu kitap benim değil! İsme bakıp benim sanan okuru buradan uyarmış olayım, sadece yedi romanım var: ‘Unutma Beni Apartmanı’, ‘Rüyalar Anlatılmaz’, ‘Saklı Bahçeler Haritası’, ‘Unutma Dersleri’, ‘Dokunmadan’, ‘Misafir’, ‘Ev’. Üstünde adımı gördüğünüz diğer kitaplarla ilgim yok. Saçma ama böyle bi durum” diye cevap vermiş.

Bu yanlışlığa düşmemenin çarelerinden biri okurun kitabı almadan yazarın biyografisine bakması.

Çok tanıdık geldi bana bu olay. Aynı sektörde olup aynı ad soyadı taşıdığım meslektaşlarımla benzer hikâyeler çok geldi çünkü başıma!

‘MÜZİĞİNİ HAYATA ÇIKAR’

TÜRKİYE’nin en köklü ve uzun soluklu müzik yarışması Roxy Müzik Günleri, altı yıllık aranın ardından yeniden başlıyor. 90’lı yılların eğlence hayatına damgasını vuran Roxy, alttan gelen müzik damarını yakalamış ve yetenekli müzisyenlerin kendilerini gösterdikleri bir sahne olmuştu. Bu misyonunu ‘Roxy Müzik Günleri’ adını verdiği bir yarışmayla da sürdürdü. İlk kez 1996 yılında ‘Gerçek anlamda müzik düşünen ve üreten herkese’ yapılan içten bir çağrıyla başlayan bu serüven, 21’inci kez tekrar, ‘Müziğini hayata çıkar’ çağrısını yapıyor.

Haberin Devamı

Roxy Müzik Günleri bugüne kadar Teoman, Aylin Aslim, Ceylan Ertem, Gaye Su Akyol, Hayko Cepkin, Gece, Kurban, Melis Danismend, Replikas, Nekropsi, Gevende, Pickpocket gibi birçok ismi müzik dünyasına kazandırdı.

Yarışmaya şimdiye kadar 2 bin 520 müzik grubu, yaklaşık 12 bin 400 müzisyen, ve finalde yarışma hakkında sahip 348 grup ile 43 bin 500 müziksever katıldı. Kendi müziğinin peşinden koşan müzisyenleri geleceğe taşıyacak yarışmanın başvuru formu ve detaylı katılım koşullarına www.roxymuzikgunleri.com.tr sitesi üzerinden erişilebilir.

OPERA

MÜZİK yazarı Serhan Bali’den:

Müzayede sezonu rekorla açılıyor

“Adamın teki bıçaklandığında, o canının derdine düşeceğine şarkı söylemeye devam ediyorsa bilin ki opera temsilindesiniz.”

Haberin Devamı

Ed Gardner (1901–63) ABD’li radyo komedyeni.

Yazarın Tüm Yazıları