Miting değil imza günü

Cumartesi günü İstiklal Caddesi’nden geçenler Galatasaray meydanındaki kalabalığı görünce bir gösteri ya da miting yapıldığını düşünmüştür büyük olasılıkla.

Haberin Devamı

Ne bir korsan gösteri ne de bir eylem vardı oysa. Ellerinde kitaplarıyla sıraya girmiş Ahmet Ümit okurlarıydı kalabalığı oluşturanlar. Adeta bir edebiyat mitingiydi bu.

Yapı Kredi Yayınları Beyoğlu Kitabevi’nde, girişe konmuş masada kitaplarını imzalıyordu ‘Beyoğlu’nun en güzel abisi’. Önünde ise sonu görünmeyen bir okur kuyruğu.

Miting değil imza günü

Son romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’, Haziran 2021’de Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış ancak pandemi nedeniyle imza günü yapamamıştı Ahmet Ümit. Roman için iki yıl aradan sonra düzenlenen ilk imza gününe okurları büyük ilgi gösterdi.

Saat 15.00’te başlayan imza, aralıksız altı buçuk saat sürdü ve 21.30’da sona erdi.

Dün de Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalayan usta yazar, okurlarıyla buluşmak için adeta bir turneye çıktı. 17 Mayıs Salı günü Hatay Kitap Fuarı’nda, 18 Mayıs Çarşamba Niğde Kitap Fuarı’nda, 19 Mayıs Perşembe Kırşehir Kitap Fuarı’nda, 21 Mayıs Cumartesi günü de Adıyaman Kitap Fuarı’nda olacak.

Belli ki okurları Ahmet Ümit’i, o da okurlarını çok özlemiş.

Haberin Devamı

'LEYLA’NIN PORTRESİ' MÜZAYEDEYE ÇIKIYOR

TÜRK
resminin en büyük ustalarından olan ve eserlerinin satışı rekorlar kıran Osman Hamdi Bey’in küçük boyutlu çalışmaları son dönemlerde müzayedelerde görülmeye başladı.

‘Kasapların Piri’ ya da ‘Kapı Önünde Kasap’ olarak bilinen 51x40 santimetre ebatlarındaki bir tablosu 20 Mart’ta Artam Antik A.Ş.’nin online müzayedesinde 4 milyon 887 bin liraya satılmıştı.

Miting değil imza günü

Artam’ın 22 Mayıs tarihinde gerçekleştireceği 375’inci müzayedesinde de iki yeni Osman Hamdi eseri satışa çıkıyor. Bunlar sanatçının kızı Leyla’yı ve akrabası İsmail Hakkı Bey’i resmettiği portreleri.

‘Leyla’nın Portresi’ 9.5x8.5 santimetre ebatlarıyla adeta minicik bir mücevher. Ressam babanın gözünden kızının duygu yüklü, incelikli bu portresinin müzayede açılış fiyatı 900 bin TL. 1904 tarihli 50x40 ebatlarındaki ‘İsmail Hakkı Bey Portresi’ ise bir milyon 800 bin liradan satışa çıkıyor.

Haberin Devamı

Müzayedede Osman Hamdi Bey dışında, Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Burhan Doğançay, Abidin Elderoğlu, Cihat Burak, Süleyman Seyyit’in de aralarında bulunduğu sanatçıların önemli eserleri yer alıyor.

Erol Akyavaş’ın beş eserden oluşan seçkisinden ‘Fall of a Dream’ adlı tablosu 2 milyon 400 bin, Burhan Doğançay’ın ‘Kurdeleler’ serisinden ‘Walls’ isimli yapıtı da 2 milyon 400 bin TL’lik açılış rakamıyla müzayedenin öne çıkan eserleri.

Abdurrahman Öztoprak’tan Alev Ebüzziya’ya, Feyhaman Duran’dan İnci Eviner’e, Hoca Ali Rıza’dan Kemal Önsoy’a, Neş’e Erdok’tan Şükran Moral’a, Zeki Faik İzer’den Selim Turan’a değin Türk resmine iz bırakan birçok ismin yapıtlarının yer aldığı müzayede sergisi de 22 Mayıs’a dek Maçka’daki Antik Palace’ta görülebilir.

Haberin Devamı

DENİZ GEZMİŞ’İN HAYATINI FOTOROMANLA ANLATTI

TAM
50 yıl oldu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edileli. ‘Üç fidan’, geçen hafta 6 Mayıs 1972’deki idamlarının yıldönümünde sergi, konser ve söyleşi gibi pek çok etkinlikle anıldı.

Bu kapsamda 68 Hareketi’nin en büyük sembolü olan Deniz Gezmiş’in yaşamını konu alan bir fotoroman yayınlamaya başladı ressam Ali Cabbar.

‘Aşk Olsun Çocuk’ adını verdiği ve ‘politik fotoroman’ olarak nitelendirdiği E-kitap, Deniz Gezmiş’in hayattaki 25 yılına karşılık gelen 25 bölümden oluşuyor ve her hafta bir bölümü yayınlanacak.

Miting değil imza günü

“50 sene önce 25 yaşında öldürülmeseydi şimdi 75 yaşında bir delikanlı olacaktı” diye başlayan eser, Deniz Gezmiş’in yaşadığı yıllarda, dünyada ve Türkiye’de olan olayları da basit bir dille anlatıyor.

Haberin Devamı

Ali Cabbar, “Fotoroman tarzı, 1950’li yıllardan 1980’li yıllara kadar çok popüler bir ifade biçimiydi. Yani Deniz Gezmiş’in çocukluğundan son günlerine kadar eline aldığı her gazetede, ya da hafta sonu ekinde bir fotoroman vardı. Bu nedenle ben de bu janrı tercih ettim” diye açıklıyor bu tarzı seçmesini.

Dönemin siyasal, toplumsal ve kültürel olaylarına da yer veriyor çalışmasında. 1947-1972 arasını, yani Deniz Gezmiş’li 25 yılı yaşayacaksınız bu politik fotoromanda.

‘Aşk Olsun Çocuk’un ilk üç bölümünü ve her hafta yayımlanacak diğer bölümlerini sanatçının www.alicabbar.com internet sitesinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları