Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

Yayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.

Haberin Devamı

YAYIN dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.

Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

Yıllardır değişmeyen en önemli sorunlarının başında korsan yayın geliyor. Büyük bir emek hırsızlığı korsan yayıncılık. Ve bir türlü önü kesilemiyor.

Haberin Devamı

SARAMAGO VE OĞUZ ATAY DA VAR

Telif hakları ihlallerine karşı yoğun bir mücadele sürdüren Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR), 2021 yılı korsan yayın raporunu açıkladı.

Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

Kurgu, kurgu dışı kitaplarda 2021’de en çok korsana düşen, kitapları en çok basılan yazarlar sıralamasında üç kitapla Gülseren Budayıcıoğlu ilk sırada yer alıyor. Kitapları çok satan Budayıcıoğlu, korsanların da gözdesi durumunda. Onu iki kitapla Jose Saramago ve Jose Mauro de Vasconcelos takip ediyor.

Budayıcıoğlu’nun Remzi Kitabevi’ne ait ‘Günahın Üç Rengi’, ‘Kral Kaybederse’ ve ‘Hayata Dön’ korsanlarca en çok basılan kitaplar. Listede Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan Jose Saramago’nun ‘Körlük’ ve ‘Görmek’, Murat Agırel’in ‘Sarmal’, Can Yayınları’nın yayınladığı Jose Mauro de Vasconcelos’un ‘Güneşi Uyandıralım’ ve ‘Şeker Portakalı’ ile Oğuz Atay’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Tutunamayanlar’ı yer aldı.

537 BİN 463 KORSAN MATERYAL ELE GEÇİRİLDİ

YAYBİR’in 2021 yılı ocak ve aralık ayları arasında, emniyet birimleri ile koordinasyon içerisinde gerçekleştirdiği operasyonlarda 87 baskında toplam 537 bin 463 adet korsan materyal ele geçirildi. Açılan 2 bin 892 ceza davasından 2 bin 18’i yıl içinde sonuçlandı. 99 davada toplam 453 bin 650 TL ceza kesildi.

Haberin Devamı

İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Aydın ve Kayseri olmak üzere 6 ayrı ilde gerçekleşen 22 baskında, kurgu ve kurgu dışı kategorisinde 75 bin 9 kitap, 6 bin 915 kitap kapağı, 89 bin 600 forma, 4 bin 600 kalıp ve 31 matbaa makinası olmak üzere toplam 176 bin 155 korsan materyale el kondu.

Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

2021’de korsana düşen yayınlar arasında ithal kitaplar da yer aldı. 14 baskında 119 bin 887 ithal kitap ve 40 bin kitap kapağı, 4 bin 512 CD ve bin 250 sahte bandrol olmak üzere 165 bin 649 korsan materyal tespit edildi.

İşin en vahim tarafı Türkiye’nin önde gelen e-satış sitelerinin de aralarında bulunduğu 29 ayrı platformda çok sayıda konsan kitap ve yayının erişime sunulması. YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy bu duruma çözüm olarak, “Dijital platformlardaki korsan yayıncılığın önüne geçmek için yayıncılık sertifikası olmayanlara, sanal mağaza açma izni verilmemelidir” diyor.

Haberin Devamı

Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

EN YARATICI PROTESTO

HOLLANDA’da COVID-19 önlemlerindeki çifte standart yaratıcı bir şekilde protesto edildi. Omikron varyantının hızla yayılması üzerine tam kapanma kararı alan Hollanda Hükümeti, geçen hafta kuralları gevşeterek zorunlu ihtiyaca dayalı olmayan tüm mağaza ve dükkânların açılmasına izin verirken, kuaför, güzellik ve masaj salonlarını da bu kapsama dahil etti. Ancak tiyatro, sinema, konser salonu ve müzelerin kapalı kalmaya devam etmesini kararlaştırdı.

Bunun üzerine önceki gün Hollanda’daki 70’ten fazla tiyatro ve konser salonu karara tepki için kuaför, masaj ve güzellik salonuna dönüştürüldü.

Amsterdam’daki ünlü Concertgebouw’da konser sırasında iki kişiye saç tıraşı yapılırken Van Gogh Müzesi’nde cilt bakımı yapıldı.

Haberin Devamı

Kültür sanat dünyasına yakışan, zeki, yaratıcı, etkileyici ve eğlenceli bir protesto.

Korsanın da gözdesi Budayıcıoglu

ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN USTALARINA SELAM

SANATÇI ve akademisyen Hüsamettin Koçan, doğup büyüdüğü Bayburt’un Bayraktar köyüne kurduğu Baksı Müzesi’yle adeta vefa borcunu ödemiş ve bir ütopyayı gerçekleştirmişti. Müzeyle birlikte kurduğu Baksı Kültür Sanat Vakfı’yla da Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Ödülleri’ni hayata geçirdi.

Bu yıl ‘Geçmişi Selamlamak’ başlığıyla ikincisi düzenlenen Anadolu Ödülleri’nin kazananları 19 Ocak’ta Hilton Bosphorus otelinde düzenlenen bir törenle açıklandı. Refik Halit Karay ‘Edebiyat’, Bedri Rahmi Eyüboğlu ‘Görsel Sanatlar’, Emre Arolat ‘Mimarlık’, Muzaffer Sarısözen ‘Müzik’ ve Lütfi Akad ‘Sinema’ alanında Anadolu Ödülü’nün sahibi oldu. Doğan Holding ana sponsorluğunda gerçekleşen Anadolu Ödülleri programında bu yıl ilk kez ‘Doğan Değer Ödülü’ adıyla verilen Onur Ödülü ise geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın oldu. Mimarlık jürisinin verdiği Destek Ödülleri’ne de Melike Altınışık ve Ömer Selçuk Baz değer bulundu.

Haberin Devamı

Hüsamettin Koçan, “Bugünün Türkiye’sinde kimliğimizin en belirleyici özelliğinin Anadolu birikimi olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Anadolu insanının yaşam mücadelesini daha görünür kılmalı, orada yaşanan insan öykülerinin birikimini ve bizi nasıl zenginleştirdiğini yeniden görebilmeli, Anadolu’ya kültürler çöplüğü gözüyle bakmak yerine, değerler dünyasının toprağı olarak ondan gurur ve sevgi ile söz edebilmeliyiz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları