Koleksiyoner futbolcular

Sporcuların kültür-sanata uzak olduğu yönünde yaygın bir kanı vardır.

Haberin Devamı

Farklı dünyaların insanlarıymış gibidirler sanki. Sanat fuarlarında boy gösteren sporculara rastlamıştım ama sanatla bu kadar içli dışlı olduklarını bilmiyordum.

Geçen hafta upper Cihangir’de katıldığım özel bir yemekte futbolcular arasında bir hayli koleksiyoner olduğunu öğrendiğimde, bu kanının ne kadar yanlış olduğunu düşündüm. Davetin sahibi, kendisini de önemli bir koleksiyoner olan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Baha Toygar’dı. Korona öncesi zamanlarda verdiği davetler, sanat dünyasında hayli meşhurdu. Bu kez az sayıda kişinin katıldığı mesafeli bir davet düzenlemişti. Doğal olarak davetliler de sanatçı ağırlıklıydı. Ressam Ekrem Yalçındağ, Burcu Perçin ve Ali Elmacı ile fotoğrafçı Fethi Karaduman da davetliler arasındaydı.

Koleksiyoner futbolcular

Haberin Devamı

Ekrem Yalçındağ biraz gecikince, mazeret olarak resimlerinin koleksiyoneri olan futbolcu Volkan Demirel’in atölye ziyaretinin uzamasını söyleyince ilgimi çekti.

Başka kimler vardı spor dünyasında koleksiyon yapan? Kimlerin resimlerini alıyorlardı?

İlginç bir liste çıktı ortaya. En geniş koleksiyona sahip olanlarda Volkan Demirel, Servet Çetin ve Selçuk İnan öne çıkıyor. Spor dünyasını koleksiyonerliğe teşvik eden isimlerin başında da yine Volkan Demirel geliyormuş. Listesini alamasam da Serdar Aziz de önemli bir koleksiyona sahipmiş.

Basketbol dünyasından ise Barış Ermiş ve Melih Mahmutoğlu resim satın alan isimler.

Futbol dünyasının daha çok günümüzün önde gelen çağdaş sanatçılarını tercih ettikleri görülüyor. Daha geniş koleksiyonlara sahip olsalar da işte ilk anda saydıkları sanatçılar...

KİMLERİ TOPLUYORLAR?

Kimleri topluyorlar?

* Servet Çetin: Ekrem Yalçındağ, Ramazan Bayrakoğlu, Haluk Akakçe, Selma Gürbüz, Adnan Çoker, Seçkin Pirim, Bahadır Baruter, Füreyya Koral, Ahmet Oran başta olmak üzere geniş bir koleksiyona sahip.

* Volkan Demirel: Selahattin Yıldırım, Haluk Akakçe, Ali Elmacı, Şahin Demir, Ekrem Yalçındağ, Erdoğan Zümrütoğlu, Ahmet Oran, Tayfun Gülnar.

Haberin Devamı

* Selçuk İnan: Joan Miro, Ekrem Yalçındağ, Kemal Önsoy, Halil Altındere, Young Deok, Fırat Engin, Eda Baysal, Mehmet Gün, Ahmet Oran, Nesren Jake, Hasan Pehlevan, Ardan Özmenoğlu.

* Volkan Babacan: Ekrem Yalçındağ, Mustafa Ata, Haluk Akakçe, Selma Gürbüz, Ergin İnan, Orhan Umut, Eser Gündüz, Taner Yılmaz, Alican Leblebici, Arzu Akgün.

* Arda Turan: Komet, Murat Morova, Şefik Bursalı.

KAPAK BELİRDİ

YENİ romanı ‘Veba Geceleri’ni tanıtmak için 12 video hazırlayan Orhan Pamuk, dün ikinci videosunu Yapı Kredi Yayınları’nın sosyal medya hesaplarından yayımladı. Pamuk, 23 Mart’ta çıkacak romanın kapağını da ilk kez bu videoda göstererek romanını yazarken 1900’lü yıllardan çekilen fotoğraflardan nasıl yararlandığını, onlardan yola çıkarak nasıl resimler çizdiğini anlattı. Romanın kapağında da o yaptığı çizimleri kullandığını belirtti.

Koleksiyoner futbolcular

Haberin Devamı

Günümüzden 120 yıl öncesinde geçen ‘Veba Geceleri’ni yazabilmek için çok sayıda tıp tarihi, anı ve tarih kitabı okuduğunu belirten Pamuk, “Okura 1901 yılında bir Osmanlı adasında olduğu duygusunu verebilmek için fotoğraflardan çok yararlandım. 1900’lerde çekilmiş fotoğraflara bakarak bazen resimler de yaptım. O dünyanın ayrıntılarına yaklaşmama, 1901 yılını ve eşyalarını sevmeme yaradı bu resimler. Sonra bu resimlerdeki hikâyeyi ‘Veba Geceleri’ne aktardım” diyor.

Dönemin fotoğraflarına bakarak ‘Veba Geceleri’ndeki Minger Adası’nı, kenardaki insanlara, ağaçlara, boş yollara, sokaklara, at arabalarına, manzaraya, küçük evlere bakarak, merkezdeki Arkaz şehrini ve limanlarını hayal ederek yapmış resimleri. Yazar Orhan Pamuk ve ressam Orhan Pamuk bir kez daha bu romanda el ele vermiş.

Haberin Devamı

Ben en az roman kadar gelecek videoları da bekliyorum doğrusu. Geriye kaldı 10 video.

Yazarın Tüm Yazıları