AKM’yi o kapattı o açıyor

Atatürk Kültür Merkezi’nin yeni binası, 29 Ekim Cuma günü, Cumhuriyet Bayramı’nda kapılarını ‘Sinan’ operasıyla açıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siparişi olan operayı Hasan Uçarsu besteledi. Librettosunu Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona’nın yazdığı ‘Sinan’ operasında orkestrayı Şef Gürer Aykal yönetecek. Eser iki perdeden oluşuyor.

AKM’yi o kapattı o açıyor

Besteci Hasan Uçarsu, “Mimar Sinan, doğduğum, büyüdüğüm ve halen yaşadığım kent olan İstanbul’a karakterini, ruhunu, kimliğini veren çok özel bir insandır” diye duygularını ifade ediyor.

29 Ekim’deki açılışa katılacak olanlar ‘Sinan’ operasının dünyadaki ilk seslendirilişini de dinlemiş olacaklar.

Bir anlamda yeni AKM binasının açılışını Hasan Uçarsu yapıyor. Peki eski AKM binasının kubbesinde baki kalan son notalar kime aitti dersiniz?

Haberin Devamı

Hasan Uçarsu’ya.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs Cuma ve 17 Mayıs Cumartesi günkü konser programında, yani 2008 yılında AKM kapanmadan verilen son konserlerde Uçarsu’nun ‘Lamento’ adlı bestesi seslendirilmiş. Şef Alexander Rahbari’nin yönettiği konserlerin solistleri ise Merve Kazokoğlu (klarnet) ve Feryal Türkoğlu (soprano). Konserde Uçarsu’nun ‘Lamento’ eserinin dışında Mozart’ın ‘Klarnet Konçertosu’ ve Mahler’in ‘4. Senfoni’si de seslendirilmişti.

ADNAN SAYGUN’UN ÖĞRENCİSİ

1965 yılında İstanbul’da doğan Hasan Uçarsu, Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’ne Ahmed Adnan Saygun’un öğrencisi olarak kabul edildi. Yüksek Lisans programında Cengiz Tanç ile çalıştı. Konservatuvar öğrenciliği sırasında Cemal Reşit Rey, Bülent Tarcan, İlhan Usmanbaş, Afşar Timuçin ve Ahmet Yürür’den yararlandı. YÖK bursuyla 1994-1997 yılları arasında bulunduğu ABD’de George Crumb ve Richard Wernick’in danışmanlığında sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayarak Pennsylvania Üniversitesi’nden bestecilik alanında doktora (PhD) derecesi aldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda bestecilik dersleri veriyor. Bestecinin pek çok ödülü ve eserlerinden yapılmış pek çok CD çalışması bulunuyor.

Haberin Devamı

SERGİLER ‘YENİDEN’ BAŞLIYOR

AKM
’de doğal olarak opera salonu öne çıksa da pek çok farklı bölüm yer alıyor. Eski AKM binasının önemli mekânlarından biri, en üst kattaki iki bölümden oluşan sergi salonlarıydı. Önemli ve güncel pek çok sanatçının sergisi burada açılmıştı. AKM sergileri bir efsaneydi. Yeni binanın mimarı Murat Tabanlığolu, bu alanda da bir devamlılığı gözeterek 400 metrekarelik sergi salonu tasarladı.

AKM’yi o kapattı o açıyor

Eski Kadıköy dolmuşlarının kalktığı alanın hemen üstüne yapılan ek binada yer alıyor sergi salonu.

Binayla birlikte açılacak serginin hazırlıkları da tamamlandı. Küratörlüğünü Galeri Nev İstanbul’un kurucusu Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği serginin yardımcı küratörlüğünü Gizem Gedik, danışmanlığını da Prof. Hüsamettin Koçan üstendi.

Haberin Devamı

‘Yeniden’ başlığını taşıyan sergide 1969 ve daha sonrası doğumlu sanatçıların eserleri yer alıyor. 1969’un milat olarak seçilmesinin nedeni ise yapımına 1946 yılında başlanan ilk AKM binasının 1969 yılında açılmış olması.

Galerinin resmi açılışı ise 30 Ekim Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapılacak.

MÜZAYEDECİLİKTE 40 YIL

ÜLKEMİZİN
önde gelen müzayede evlerinden Artam Antik A.Ş. 40’ıncı yaşını kutluyor. 1981’de Nurcan ve Turgay Artam çifti tarafından Ankara’da kurulan Artam Antik A.Ş., 1995 yılında Maçka’da bulunan 3 bin metrekarelik Eşref Paşa Konağı’nı restore ederek Antik Palace’ta faaliyet göstermeye başladı. Kurumun ses getiren, rekor kıran satışları arasında halen Pera Müzesi koleksiyonunun en önemli yapıtı olan Osman Hamdi Bey imzalı ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’, Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’si, Antonie de Favray’in ‘İstanbul Panoraması’, Alberto Passini’nin ‘Harem Bahçesi’, Fahrelnissa Zeid’in ‘Londra’, Erol Akyavaş’ın ‘Kuşatma’sı, Osman Hamdi Bey’in ‘Yeşil Cami Önü’ ve ‘Vazo Yerleştiren Kız’ı bulunuyor.

AKM’yi o kapattı o açıyor

Haberin Devamı

Müzayedelerinin yanı sıra düzenlediği sergiler, seminerler, sempozyumlarla, yayımladığı kitaplar, dergilerle bir kültür kurumu gibi hareket eden Antik A.Ş., 40. yıl etkinlikleri kapsamında aralık ayında ‘İstanbul’ temalı büyük bir sergiyi izleyiciyle buluşturacak. Antoine de Favray’den Germain Fabius Brest’e, Hoca Ali Rıza’dan Hikmet Onat’a değin klasik resmin büyük ustalarının yapıtlarının yer alacağı sergi, İstanbul’un geçmişini günümüze taşıyacak.

Yeni sergiler, müzayedeler ve yayınlarla nice 40 yıllara...

Yazarın Tüm Yazıları