Yeni Bir Yıldız Doğuyor: Billie Eilish

Müzik dünyası yeni bir yıldız kazandı. Billie Eilish yayınladığı ilk albümü ile şu an müzik gündemini çalkalıyor. Diğer bir deyişle 2001 doğumlu Billie Eilish şu an dünyanın en çok konuştuğu genç yıldız.

Haberin Devamı

Billie Eilish’in müzik kariyeri aslında tamamen rastlantıyla başlamış. Her ne kadar 8 yaşından beri koroda şarkı söylese ve 12 yaşından beri şarkı sözü yazsa da aslında kendisi bir dans aşığı. Abisinin müzik grubu için yaptığı demo kaydını seslendirmesiyle Billie’nin müzik kariyerinde olaylar gelişiyor. ‘Ocean Eyes’ adındaki bu şarkıyı dans öğretmenine dinletmek için Soundcloud’a yükleyen sanatçı beklenmedik bir dinleme trafiği yakalıyor. Yapım şirketleri bu trafiği fark edip şarkının haklarını alıyorlar, derken şarkının remix’leri yapılıyor, onlar da büyük rakamlarda dinleniyor ve dijital dünya bir anda kendine yeni bir ses kazandırıyor.

AİLESİ VE BİLLİE

California’da doğup büyüyen, 8 yaşında koroya giden, dans kurslarından çıkmayan bu sanat dolu küçük kız aslında sanatçı bir ailenin bireyi. Annesi ve babası oyunculuk, müzisyenlik gibi kariyerlerle hayatları devam eden Billie aslında yaşıtları gibi okula gitmemiş. Ailesi hem abisi Finneas’e, hem de Billie’ye evde eğitim vermiş. Okula gitmeden evde eğitim görmesine rağmen aşırı dışa dönük bir birey olan Billie evde babasının piyano ve ukelele çalmasından da aldığı feyzle çocukluğu hep müzikle geçmiş. Abisi büyürken görüp kendisine örnek aldığı kişi olduğu için, evde birlikte müzik yapmaları da kaçınılmaz olmuş.

Haberin Devamı

DANS+MÜZİK = BİLLİE

Billie dans aşığı derken günde 12 saat prova yapan bir dans öğrencisinden bahsediyorum. Yarışmalara hazırlanan Eilish, uzun süre hazırlandığı yarışmadan 1-2 gün önce ciddi şekilde sakatlanması sonrası dans kariyerine geri dönemeyecek şekilde veda ediyor. Dans penceresi kapanırken, müzik kapısı da eş zamanlı Billie’i içeri buyur ediyor. ‘Ocean Eyes’ın beklenmedik başarısı sonrasında abisi ile müzik işlerine adım atıyor. ‘Bellyache’ ve ‘Six Feet Under’ single’larının ardından artık dijital müzik platformlarında yerini sabitleyen Eilish ilk EP’si ‘dont smile at me’yi 2017 senesinde yayınlıyor. Netflix’in rekor izlenme grafiği yakalayan gençlik dizisi ‘13 Reasons Why’ için yaptığı ‘Bored’ ve Khalid ile düet yaptığı ‘Lovely’ Billie’nin yıldızlı pekiyilerine bir iki örnek olarak verilebilir.

Haberin Devamı

Nevi şahsına münhasır bir kişilik olan Billie önceden bildiğimiz pop yıldızlarından biraz farklı. İlgi ve şöhreti zamanla tanıyan ve öğrenmeye başlayan genç sanatçı aklına geleni yapan, istediği şekilde giyinen, yani çok da kimin ne dediğini umursamayan bir kişilik. Bu rahatlığı onu ister istemez daha da orijinal kılıyor.

BEKLENEN İLK ALBÜM

3 senelik planlı bir ilerleyişle, yayınladığı single’lar ve EP ile beklentiyi hep daha da yukarı taşıyan genç yıldız geçtiğimiz hafta uzun zamandır beklenen ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ adlı ilk albümünü geçen hafta yayınladı.

Söz konusu albüm Apple Music’te bu güne kadar en çok önceden sipariş edilen albüm olarak tarihe geçti. Billie mutluluk ve depresyon üzerine çok yoğun mesai harcayan birisi. Hal böyle olunca bu durum biraz şarkılara da yansıyor. Albüm için abisiyle kafa kafaya verdiklerinde ilk başta ellerinde hiçbir tema ya da genel bir akış yokmuş. Ne zamanki albümün başlığını bulmuşlar, şarkıların hazırlanması ve albümün oluşması ondan sonra büyük bir hızla ilerlemiş. İnsanların her gün yatağa yatıp uyumak için beklemesi, uyuduğunda aklının nereye gittiği, nasıl rüyalarda gezindiği, duygularını bu rüyaların etkilemesi, aynı rüyayı ya da kâbusu sürekli görmenin sebebi gibi sayısız ve belirsiz durum Billie’ye bu albümü yaptırmış. Billie uyku konusunda sorunlar yaşayan birisi olduğu için uykunun ve rüyalardaki alternatif bir hayata gidip gelme hali genç yıldızı bambaşka bir hayal gücüne sokmuş.

Haberin Devamı

Albümde nerdeyse her müzik türünde bir şarkı var. Tür bağımlı bir albüm yapmadığını dile getiren Eilish herkesin bu albümde kendisine favori bir şarkı bulacağına emin. Slow şarkıların kendisine daha çok yakıştığını düşünsem de, ‘Bury A Friend’ ve ‘You Should See Me In a Crown’ daki enerjik haline de ayrı hayranım.

Billie Eilish’in 3 sene içerisinde yakaladığı başarı büyük oranda önceki genç yıldızlardan farklı bir ivme ile ilerlemesinde gizli. Bir anlamda düzene kafa tutan hali, özellikle de kalıplara sığmak zorunda olmama hali gençlerin de Billie’de görüp onu takip etmesindeki en önemli sebeplerden biri olduğunu düşünüyorum. Pop kültürü ve eğlence sektörünün yapmacık zorunluluklarına boyun eğmeyen Eilish, istediği gibi giyinen, istediği gibi konuşan ve hareket eden haliyle müzik sektörünün daha önce pek de görmediği çok farklı bir örnek. Kendisini 2 sene üst üste Austin’de SXSW’daki performansını izlemiştim. Her iki performansta da ağabeyi ile sahneye çıkan Bilie Eilish sesiyle hepimizi büyülemişti. Rahat tavırlarıyla, üzerindeki bol tshirt ve altındaki bol basket şortuyla ilk gördüğümde bu kızdan ve performansından bu kadar etkileneceğimi inanın ben de beklemiyordum.

Haberin Devamı

Müzik sayesinde bolca empati yapan, hatta bu sayede daha çok gülen ve eğlenen birisi olduğunu söyleyen Billie, yaptığı yeni albüm ile 2019 boyunca yollarda olacak. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Amerika’da konser verecek sanatçı yazın geri kalanında Avrupa’da turnede olacak. Sonbaharda tekrardan Amerika’ya turneye dönecek olan sanatçının konser biletleri büyük bir hızla tükendiği için eğer yazın Billie’yi özellikle yurt dışında bir yerlerde izleme planınız varsa biraz acele etseniz iyi olabilir. Ufukta bir İstanbul konseri olur mu?, bunu ben de büyük merakla bekliyorum. Belki sene bitmeden bir sürpriz olur bu deli dolu kız bizi de ziyaret eder.

Haberin Devamı

Yıldızlar: Bad guy, 8, my strange addiction, You should see me in a crown, listen before I go

Oscar’ımı Verdim Gitti: When the party’s over, Bury a friend

 

Yazarın Tüm Yazıları