Şarkıcı

Sıla 6 sene aradan sonra yeni albümü ‘Şarkıcı’yı geçtiğimiz hafta yayımladı.

Haberin Devamı

15 şarkılık dev albüm şiir ile başlayıp şiir ile kapanıyor. Sony Müzik Türkiye etiketiyle yayımlanan albümün prodüktörlüğü Sıla’ya ait. Albümün yayımlanmasından bir hafta önce ‘şarkıcı’ şiiriyle dinleyiciyi karşılayan Sıla, geçtiğimiz hafta tüm albümü paylaştı. İlk teklinin yayımlanmasından hemen bir sonraki hafta albümün çıkmasından ötürü bir dinleyici olarak inanılmaz mutlu olduğumu belirtmeliyim. 

‘Velhasıl’ albümün çıkış şarkısı olarak Bedran Güzel yönetmenliğinde bizi ‘Şarkıcı’ albümüne ısındıran ikinci video klip oldu. ‘Şarkıcı’ albümü Sıla’nın 7. stüdyo albümü, bu albümü dinledikten sonra önceki albümlerini de kısa da olsa ziyaret ettim. Böyle anlarda sanatçının seneler içindeki ilerleyişini, şarkılardaki yarattığı etkiyi, müziğinin farklılaşıp büyümesini çok daha canlı bir şekilde fark ediyorum.   

Haberin Devamı

Sıla’nın ilk albümünün 2007 yılında çıktığını düşünürsek seneler içinde yayımladığı albümleriyle 15 senelik müzik kariyerinin verdiği tecrübeyle ‘Şarkıcı’yı dinlemek başka bir pencere açtı bende. Bu açıdan bakınca müzikal tarzı açısından oldukça zengin bir albüm var karşımızda. Tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi, albüm dinlemenin keyfini hakkıyla teslim ediyor olması ‘Şarkıcı’ için bir diğer önemli nokta olduğunu düşünüyorum. Teklilerin hakim olduğu günümüz müzik dünyasında Sıla’nın anlattığı hikaye ormanına ‘şarkıcı’ albümüyle dalmak, her şarkıda bir başka detay fark etmenin heyecanı gerçekten de özlediğim duygulardı. 

Yıldızlar: kalksın uyuyanlar, velhasıl, başgan, arz, sen ağla, yemyeşil, suskun, metelik, öpücük ve kurabiye

Oscar’ımı Verdim Gitti: sek, ansızın, altango 

Kat Frankie’den Shiny Things

Kat Frankie ile yani albümü ‘Shiny Things’in yayımlanmasından kısa bir süre önce bir araya geldik. Pandeminin bitmesinin ardından bu zor dönemi nasıl atlattığıyla başlamak istedim. Kendi izolasyon döneminin çok inişli çıkışlı bir dönem olduğunun altını çizen Kat Frankie, üretim anlamında ona katkı sağladığı için bir anlamda iyi geçirdiğini belirtti. Bazı günler kimseyle hiç konuşmadan sadece müzikle uğraştığı için psikolojik olarak zorlandığını aktaran sanatçı, artık kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları olmadığı için çok mutlu olduğunu büyük bir sevinçle söyledi. Kat Frankie’nin ne zaman ilk müzikle buluştuğunu sorduğumda çocukken 4-5 yaşlarında şarkı söylediği videolarının olduğunu aktardı. Küçük yaşlarda kendi kendine şarkılar uydurduğunu söyleyen Kat Frankie, bir yanının her zaman müzikle ilgili olduğunu o zamanlardan beri bildiğini belirtti. Aslen tasarımcı olan, üniversitede bu alanda eğitim alan ve sonrasında da iş hayatına atılan sanatçı 2004’te Berlin’e geldikten sonra hayatındaki değişimin başladığını aktardı.

Haberin Devamı

Kat, Berlin’in sanat bakışının, insanların birlikte üretmeye olan açıklığının kendisine büyük deneyim kazandırdığını belirtirken, Avustralya’ya dönmeden 17 yıl burada kalmasını en iyi bu şekilde özetleyebildiğini belirtti. 

Kat Frankie şarkı üretiminin temelinde hep bir fikir tohumunun olduğunu söyledi. Bunun bir kişiyle yaptığı bir sohbetten, kendisinin yaşadığı bir olaydan ya da durumdan çıkarak aklına yerleştiğini ve geliştiğini sonunda da müziğe dönüştüğünü aktardı. ‘Shiny Things’, Kat Frankie’nin 5. stüdyo albümü çıkalı daha birkaç hafta oldu. Pandeminin hayatımızdaki yarattığı o zor günlerden sonra nihayet bu albümü yayımladığı için çok mutlu olduğunu belirten sanatçı her yayımladığı albümünün bir öncekinden daha yeni ve gelişmiş bir formda olduğunu da belirtmeden geçmedi. 

Haberin Devamı

‘Shiny Things’in yayımlanmasının ardından yeniden konserlere başlayacak olması birçok sanatçı için olduğu gibi kendisi için de çok önemli olduğunu vurguladı. Söz konusu albüm içerik olarak dünyadaki politik değişimi, insanların hayata bakışının değişimine dair kinayeler barındıran, görsel dünyası ve klipleri açısından da barok döneme referanslar veren özel bir çalışma.   

Albümdeki tüm şarkıların yeri ayrı olsa da, albüme adını veren ve açılış şarkısı ‘Shiny Things’in kendisi için özel bir yeri olduğunu söyleyen Kat Frankie, şarkının duygular arasındaki geçişinin kendini çok mutlu ettiğini belirtti. Senelerdir bu tarz bir akışta şarkı yapmak isteyip, bu albümde bu arzunu gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunun altını çizdi. Pandemi ile iki koca yılı kaybetmenin acısını bundan sonra vereceği konserlerle ve yeni yayımlayacağı albümlerle çıkartacağını söyleyen Kat Frankie, ilk fırsatta konser için yeniden Türkiye’ye de gelmek için sabırsızlandığını söyledi. 

Haberin Devamı

Soundgarden’a Günler Kaldı! 

Takvimlerde baharın cirit attığı bugünlerde bunu en güzel ispatlayan etkinliklerden olan Soundgarden zamanı geldi. 28-29 Mayıs’ta Soundgarden Bomontiada’da gerçekleştirilecek. Kendine Has Babylon Soundgarden iki gün boyunca katılımcılarına müzik dolu bir festivalin yanı sıra çeşitli aktiviteler ve özel hazırlanmış menülerle dopdolu bir hafta sonu vaadediyor.

Kimler var bu sene Soundgarden’da derseniz: Hollandalı elektronik ikilisi Weval, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Gaye Su Akyol, Hey! Douglas, rap sahnesinin önemli prodüktörleri Artz ve Bugy, enerjisiyle her performasında izleyicisini yerinde oturtmayan Sattas, Dilan Balkay, Mert Demir, roots reggae ortak temelinde kurulan İstanbul çıkışlı grup Bosphoroots, Geeva Flava, Simba Roots Sound System, Balkan Marching Band müzikseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

 Ayrıca Babylon, Populist ve avluda yer alan DJ setlerde ise Kaan Düzarat, Hünkar, Garan Garan, Volkan Judocu, Bantmag DJ’leri, Discolog, Murat Beşer & Levent Şen, Ras Memo & Da Frogg ve kiwi keyifli set’leriyle festival ruhunu gün boyu sürdürecek.

İstanbul Unlocked!

 1-2 Temmuz tarihlerinde Mecidiyeköy Eski Likör Fabrikası’nda Red Bull İstanbul Unlocked ile İstanbul çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Festival tadında hazırlanan bu özel 2 günde popular ve sevilen sanatçıların performanslarının yanı sıra İstanbul’un popüler mekanları tek çatı altında bir araya gelerek katılımcılarına müzik ve eğlenceyi bir araya getirdiği bir kutlama yaşatacak.

Aralarında Alex Macris, Katrina Lil, DJ Tarkan, Polly Grail & Diana Swann, Barış Demir, Buğra Sancaktar, Jamie S, Ege Çubukçu, Marc Gonen, Kerem Akdağ gibi isimlerin de bulunduğu 60’tan fazla DJ’in Klein, Sumahan, Kastel, Wu Bomonti, Kulp, Beyond, Joker No:19, 360 İstanbul, Fırın gibi İstanbul’un en keyifli mekanlarının sahnelerinde olacağı Red Bull İstanbul Unlocked ile katılımcılar müzik ve dansın keyfine varacak. Ayrıca mekanlardan bağımsız olarak oluşturulan ve performansların aralıksız devam edeceği Red Bull Hub’da da BEDÜK, The Pirouettes, Kaan Düzarat, Berk Büyükakın, Erez Öztürk, H.O.S.H., Santi & Tuğçe, Avangart Tabldot, Levent Alp & Lalonjoje ve Q-Bra gibi isimler sahne alacak.

Yazarın Tüm Yazıları