Müzik Dolu Bir Hafta Sonu!

Bu hafta sonu Zorlu PSM’de MIX festival müzikseverleri bir araya getirecek. 5-6 Kasım tarihlerinde 5. kez düzenlenecek olan festivalde birbirinden farklı müzik türlerinde önemli isimler sahne alacak.

Haberin Devamı

Program oldukça zengin, kimler var bu hafta sonu MIX Festival’da kısaca bir özet geçmek gerekirse; AaRon, Ah! Kosmos, Cihangir Aslan, Claire Laffut, COMA, Far Caspian, Goose, Islandman, Jakuzi, Lalalar, Gaye Su Akyol, Nova Norda, Mikado, Style-ist, Melis Köse, Anıl Kırkyıldız, Günce Acı, Flü, Ahmetjah ve Vitalic sahne alacak.

Elektronik, indie ve dans türlerinde birçok performansın yer alacağı iki günlük müzik maratonu için artık geri sayım başladı. Fransız elektronik müzik yapımcısı Vitalic ile festivaldeki performansı öncesi bir araya geldik. Hem geçtiğimiz 1.5 seneyi konuştuk, hem de kendi üretimleri üzerine bir söyleşi yaptık.

Vitalic’e ilk sorum pandemi dönemini nasıl geçirdiği oldu. İlk karantina sırasında Güney Fransa’ya giderek kalabalıktan uzak ve izole bir 3 ay geçiren sanatçı bu süre zarfında kendisini ev işlerine adamış. Yemek yapmak, bahçıvanlık yapmak gibi daha önce pek de vakit bulamadığı işlere odaklanmış ve hiç müzik üzerine çalışmamış. İkinci karantina döneminde Paris’e geri dönen Vitalic, albümüne odaklanmaya karar vermiş. Sabahları erkenden stüdyoya giderek gece geç saatlere kadar orada zaman geçirdiğini belirten sanatçı Paris’in bu dönemdeki sakinliğinde müzik yaparak geçirmiş. Son 20 senesinin neredeyse her hafta sonu turnede olduğu için pandemi hayatında ciddi ve sert bir duraklama yapmış. Bu durum gelecekte tekrarlarsa ne yapacağını bilmese de belki filmler ve reklamlar için müzik yapmaya kafa yoracağını belirtti.

Haberin Devamı

Pandeminin yeni müzik üretmeye katkısını konuştuğumuzda kendisi için durumun pek de öyle olmadığını belirtti. Bir hikaye anlatabilmek için deneyimlemenin gerekliliğini ve insanları görmenin öneminin altını çizen Vitalic bu sebeple pandeminin ilk döneminde ciddi bir tıkanıklık yaşadığını ve hiç müzik yapmadığını aktardı.

Yakın bir süre önce yayımladığı Dissidaence Episode 1 albümünün üretim sürecini sorduğumda önceki albümlerine benzer bir süreç izlediğini söyledi. Sesler, davullarla bazı taslaklar veya eskizler hazırlayıp bunları sonlandırmadığını, ortaya çıkan bir sürü kısa şarkıyı daha sonra bir araya getirerek albüme dönüştürdüğünü anlattı. Tabi albümün bu ilk bölümü olduğu için insan ister istemez ikinci bölümünde bizi nelerin beklediğini merak ediyor.  2. bölümün daha karanlık ve endüstriyel bir tarzda olacağını belirten Vitalic, ilk bölüme göre farklı olsa da yine de aynı nesnenin bir parçası olduğunun altını çiziyor. Kendi deyimiyle aslında aynı hikâyeyi farklı bir filtre ile anlattığını belirtiyor.  Albümden en sevdiği şarkının hangisi olduğunu sorduğumda hiç tereddüt etmeden ‘Danse avec Moi’ olduğunu söyledi. Bunun sebebinin de şarkının dans pistinde aşık olma duygusunu anlattığını, bu anın şiirsel yanının kendisi için de özel olmasının altını çizdi.

Haberin Devamı

Pandemide müzik zevkleri ne ölçüde değişti diye sorduğumda Vitalic geçtiğimiz yıl 90’ların tekno örneklerinden 70’lerin post punk ve folk türlerine geniş bir yelpaze dinlediğini aktardı. Tek bir türde bağlı kalmak yerine her tür müzik dinleyerek duygu ve yaratıcılık almaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Yaptığı remix çalışmalarıyla da anılan bir isim olan Vitalic’e bir şarkıyı remix yaparken nasıl bir süreç izlediğini sordum. Cevabı oldukça net oldu, önce şarkıyı dinleyip kendisinde bir ışık yakıp yakmadığına baktığını söyledi. Eğer durum pozitif ise hemen işe koyulduğunu ama eğer şarkı onda bir his uyandırmazsa kesinlikle remix üzerine çalışmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Söyleşinin sonunda MIX Festival için bizi neler bekliyor diye sorduğumda çok heyecanlı olduğunu söyledi. Türkiye’yi ziyaret etmeyeli çok uzun zaman olduğu için ve burada çalmanın kendisi için çok özel olduğunu, hafta sonunu iple çektiğini ve sabırsızlandığını belirtti. 

Kazanan Bu Hafta Sonu Belli Oluyor! 

Her sene dünyanın en iyi break dansçısının belirlendiği Red Bull BC One’ın dünya finali bu hafta sonu Polonya’nın Gdansk kentinde düzenleniyor. 6 Kasım akşamı yapılacak olan organizasyonda dünyanın dört bir yanından en iyi break dansçılar, dans pistinde kozlarını paylaşmaya hazırlanıyorlar.

Bu yıl ilk kez eşit sayıda, 16 B-Boy ve 16 B-Girl’ün yer alacağı yarışmada kadın ve erkek breakdansçılar hafta sonu Polonya’da dans pistini yakıp kavuracaklar.

Haberin Devamı

Red Bull BC One Dünya Finali’nde B-Boy ve B-Girl kategorilerinde 30’u aşkın ülkeden seçilen 32 finalist birinci olmak için hünerlerini sergileyecekler. Tüm dünyanın merakla beklediği bu etkinlikte Türkiye’yi B-Boy Jester ve B-Girl Jemrai temsil edecek.

Red Bull BC One 2021 Dünya Finali kapsamında, daha önce adını dans pistinde kazımış, birbirinden başarılı 12 B-Boy ve 12 B-Girl yarışmanın davet kadrosunda yer alarak, direkt finallerde yarışma şansı buluyor. Toplamda 32 dansçının yer alacağı finalde, diğer finalistler ise 4 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek ön elemeler ile belirlenecek. Karşılaşmaların ardından 6 Kasım’daki final için seçilen 4 B-Boy ve 4 B-Girl, Red Bull BC One Dünya Finali’nde yarışma hakkı kazanacak 

Haberin Devamı

Behzat Uygur, Türkiye’yi Temsil Edecek! 

Behzat Uygur bu sene beşincisi düzenlenen ‘Munich Music Video Awards’ta 2021 yılı en iyi kurgu dalında adaylar arasında yer alıyordu. 2 ay önce Lider Şahin’in yeni şarkısı ‘Bir Tek Sen’e klip çeken Behzat Uygur klibin hem yönetmenliğini hem de kurgusuna imzasını atmıştı. Lider Şahin ile birlikte gerçekleştirdikleri ‘Bir Tek Sen’ şarkısının klibini ‘En iyi Kurgu’ dalında jüri oyu ile adaylar arasına girmeye hak kazanmıştı.

Sevindiren haber erken geldi, ''Munich Music Video Awards'ta ‘En iyi Kurgu’ dalında Lider Şahin’in ‘Bir Tek Sen’ klibiyle ödül kazanan yönetmen Behzat Uygur Türkiye’yi bu alanda temsil ederek bir ilke de imza atmış oldu.

 

Yazarın Tüm Yazıları