Mutluluklar

Barış Demirel’in ilk solo albümü ‘Mutluluklar’ Gülbaba Records etiketiyle geçtiğimiz hafta yayımlandı.

Haberin Devamı

Albüm öyle tatlı, mırıl mırıl akıyor gidiyor ki, Barış Demirel ile bir araya gelerek biraz büyüteç tutup bunu konuşmanın en güzel zamanı dedik. Barış Demirel’in geçmişi müzikle dolu olan isimlerden. Lise yıllarında ve sonra da üniversite döneminde birlikte müzik yaptığı gruplarla birçok enstrüman çalmış ve vokal yapmış. Grupta trompet çalan birisinin iyi olacağını düşündüğü bir noktada trompet çalmayı kendisi öğrenmeye karar vermiş ve esas serüven de böylece başlamış.

Roxy Müzik Günleri’nden başlayan ‘Barıştık Mı’ mahlasıyla çıktığı yolda birkaç yıl sonra ‘T.E.A.R’ ve sonrasındaki ‘Fair Play’ albümleriyle devam ediyor. Katıldığı birçok yurtdışı festivallerinin yanı sıra, birçok isimle müzik yapmaya devam eden Barış Demirel, bir kenarda biriktirdiği hikayelerini kendi adıyla bir albümde yayımlamaya karar vermiş. Bir kenarda diyorum ama aslında bakmayın, yaklaşık 10 senedir bu şarkıları kısa notlar ve demolarla derlemiş, biriktirmiş.

Haberin Devamı

‘Mutluluklar’ Barış Demirel’in baştan sonra kendi hayatının müzikal formu aslında. Yaşadıklarını şarkılarla anlatıp, bu anların onda bıraktığı güzellikleri müziğiyle süslemiş. Albümün adının nerden geldiğini elbette sordum. Barış Demirel, geçen yıl albümü yapmaya karar verdiğinde geçmişte yaşadığı, kendisine iz bırakan, öğreten, tecrübe kazandıran anılarıyla bir anlamda vedalaşıp bu duygulara ‘Mutluluklar’ dilediğini, albümün adının da buradan çıktığını belirtti.

‘Mutluluklar’ın prodüktörlüğünü Da Poet ile Barış Demirel birlikte üstlenmiş. Seneler içinde birlikte birçok iş yaptıkları için Da Poet ile olan uyumları bu albümde birlikte çalışarak daha güzel bir sonuca ulaşmış. Deniz Tekin ile yaptığı ‘Keyfim Senle Yerinde’ düeti üzerine konuştuğumuzda Barış’ın heyecanı sanki şarkıyı o ilk kaydettiklerindeki zaman olduğu gibi yüksekti. Deniz Tekin’in yeni bir şeyler deneme isteği ve bu anlamdaki cesareti onun çok hoşuna gittiği için birlikte bir şeyler yapmayı çok heyecanlı bulduğunu belirtti.  ‘Keyfim Senle Yerinde’yi yazdıktan sonra şarkıda sanki karşı tarafa bir söz vermek isteyen bir yer olduğunu hissettiğini belirterek Deniz Tekin’in dahil olmasını isteyip kendisiyle paylaşmış. Deniz Tekin de 1-2 saat içinde şarkıyı tamamlayıp demoyu Barış Demirel ile paylaşmış. Bu iş birliğinden aldığı keyfi ve şarkının Deniz Tekin’in de katkısıyla geldiği noktadan çok memnun olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

‘Mutluluklar’da bir başka sürpriz de Kadebostany iş birliğinin yer alması. Hem de bir değil iki şarkıda Kadebostany dokunuşu yer alıyor. Bir Ankara konseri sonrası Kadebostany ile aralarında doğan sohbet sonrasında Barış Demirel albümden bir şarkısına Kadebostany’nin remix yapmasını istiyor. Kadebostany şarkılar üzerinde çalışıyor ve tamamlayıp Barış Demirel ile paylaşıyor. Şarkıların yeni hali remix’ten bir adım daha öte olduğu için ‘Rework’ olarak yayımlamayı isteyen Barış Demirel, özellikle albümdeki Kadebostany’nin katkısından ötürü duyduğu gururu dile getirdi.

Pandemi döneminde sahneleri her müzisyen gibi çok özleyen Barış Demirel, her sabah kalktığında yüzünü yıkadıktan sonra ilk yaptığı şeyin trompet çalmak olduğunu söylüyor. Kendi motivasyonunu ancak enstrümanıyla ve ürettikleriyle ayakta tutmaya çalıştığını belirten Barış, yeniden sahnelere kavuşmak için gün saydığını da özellikle belirtiyor. Şu sıralar her ne kadar yeni albümü yayımlanmış olsa da, sanatçının Temmuz ayında prodüksiyonuna başlayacağı yeni bir EP çalışması için kolları sıvayacağının müjdesini vermek bu söyleşi vesilesiyle bana kısmet oluyor.

Yeni Çıkış

Haberin Devamı

Gramafonia – Global Bando

Gramafonia’nın ‘Global Bando’ albümü yakın zaman önce yayımlandı. Tamar Records etiketi ve GRGDN Müzik temsilciliğiyle bize ulaşan bu özel albümde Gramafonia bir direniş hikayesini anlatıyor. Alt tabaka ve sisteme odaklanan Gramafonia, asıl adıyla Önder Kılınç, nitelikli müziğin gelişimi için direnen ve bu yolda emin adımlarla ilerleyen bir isim.

8 şarkılık ‘Global Bando’ Gramafonia’nın kendisinden de parçalar taşıyor. Şarkıların dinleyenleri kendi içlerinde bir serüvene sürükleyeceğini belirten sanatçının ‘Global Bando’nun özellikle gece dinlenilmesini öneriyor. Bu söylediğine katılıyorum çünkü gecenin sessizliğinde ‘Global Bando’nun beraberinde getirdiği zenginliği en çok kendi kendinize kaldığınızda dinlerken daha iyi yakalayabiliyorsunuz. ‘Daha Sessiz’, ‘Aynalarla’ ve kapanışı yapan ‘Oluru Yok’ albümdeki favorilerim ama esasen en çok tekrarladığım ‘İstanbul’ ise bence albümün incisi.  

Haberin Devamı

Kamufle & Lara Di Lara -Denge

Lara Di Lara geçen yıl yayımladığı nefis albümü ‘Sudaki Çığlık’tan sonra bence müziğinde bir başka döneme de adım attı. Bu harika albümden sonra üretmeye devam eden sanatçı bu sene kısa aralıklarla yayımladığı ‘Bekledim’, ‘Çok Yakınken’ ‘Bedeninin Her Bir Kıvrımında’, ‘Nefesim Kesilene Kadar’, ‘Yanında’ teklileriyle resmen başımızı döndürdü. Üretkenliğiyle özellikle de bu dönemde resmen nefes aldıran Lara Di Lara geçtiğimiz hafta Kamufle ile birlikte ‘Denge’ adıyla bir EP yayımladı.

Yerli rap sahnesinin önemli isimlerinden Kamufle ile Lara Di Lara ‘Denge’ de gerçekten de harika bir uyum yakalamışlar. 5 şarkılık ‘Denge’ EP’sinin kapanış şarkısı ‘Yapma Be Kardeşim’de Kamufle ve Lara Di Lara’ya konuk sanatçı olarak trompetiyle Barış Demirel de katılıyor. Albümün açılış şarkısı ‘Hissizleşmiş’ çok kuvvetli bir şekilde bizi ‘Denge’ye adapte ediyor. Şarkının Silivri’de bir kum ocağında Melih Kun yönetmenliğinde çekilen klibi şarkının aktardığı duyguyu renk tonlarıyla ve senaryonun anlatımıyla çok güçlü bir şekilde sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları