İyi ki Müzik Var!

Yeni müzik her zaman beni heyecanlandırıyor ve canlı hissettiriyor. Nerdeyse şarkılarını yayımlamak için zaman sayan sanatçılar kadar ben de Cuma günlerini iple çekiyorum. Geçen hafta da böyle heyecan yüklü bir haftaydı, birbirinden özel yeni çıkışlar vardı. Bu yazıda onlara bir pencere açarak detaylarıyla sizlere ulaşmak istedim.

Haberin Devamı

Mabel Matiz – Kahrettim

Son yayımladığı şarkısı ‘Toy’ ve onun en az şarkısı kadar nefis klibinden sonra Mabel Matiz yeni ne çıkaracak diye merakla bekleyenlerden biriydim. Özellikle ‘Maya’ albümüyle birlikte Mabel Matiz’in klipleri bence müzik sektörüne yepyeni bir boyut kattı. Her klibi film gibi özenle çekilen işler olduğu için ister istemez, yeni şarkısı yayımlanınca klibi de en az şarkı kadar merak eder olduğumu itiraf etmeliyim.

‘Kahrettim’i yayımlanmasından bir süre önce dinleyip şarkının altyapısına bayılmıştım. Evde kendi kendime dinledikçe şarkıya aşırı bağlandım. Sözü ve müziği Mabel Matiz’a ait şarkıyı sanatçı 1.5 sene önce yazmış. Şarkı hazırlık aşamasında birçok prodüktör gezmiş sonunda da Flytones’un düzenlemesiyle dinlediğimiz güncel halini almış. Kerem Akdağ ve Harun İyicil’den oluşan Flytones’un prodüksiyonuna, Da Poet’in de katkısı eklenerek ‘Kahrettim’ tamamlanmış. Şarkının kapak çalışmasında İspanyol sanatçı Joan Manel Pérez imzası yer alıyor. ‘Kahrettim’ kırılgan deneyimlerinin altında yatan, güçlü, dönüştürücü potansiyele dikkat çeken çok özel bir şarkı.

Haberin Devamı

Şarkının dönüştürücü gücü aslen klibinde gizli. Pandemi şartlarından ötürü ‘Kahrettim’in bir bölümü Berlin’de ve bir bölümü de İstanbul’da çekilmiş. Yönetmenliğini Mirza Odabaşı’nın üstlendiği klibin art direktörlüğünü ve nefis styling’i Nes Kapucu üstlenmiş. Şarkının aktardığı iyileşme havasına klipteki dansçıların da katkısı çok büyük. ‘Kahrettim’i sözleri, müziği, klibi, styling’i ve danslarıyla bir bütün olarak dinleyip izlemek şarkının deneyimini kesinlikle çok daha yukarı bir noktaya taşıyor. Pose Records etiketiyle yayımlanan ‘Kahrettim’ Mabel Matiz’in henüz üzerinde çalıştığı 5. stüdyo albümünden çıkan ve devamında bizi nelerin beklediğine dair merak ve heyecan aşılayan yenilikçi, modern, özgür nefis bir çalışma.

 

Kalben – Robot Kozmonot

Kalben ile ara sıra müziği ve yeni planları üzerine heyecanla konuşuyoruz. Enerjisi o kadar yüksek bir sanatçı ki, her zaman yeni müzik, yeni üretim ona ayrı bir yaşam sevinci aşılıyor. Teoman ile bir şarkı üzerine çalıştığını biliyordum ama zamanlaması hakkında bir fikrim yoktu. Birkaç hafta önce Kalben sürpriz bir şekilde şarkıyı hem de videosuyla birlikte izlemem için gönderdi. Şarkıyı klibiyle birlikte ilk seferde izlemek kesinlikle çok farklı bir deneyimdi.

Haberin Devamı

Robot Kozmonot’ daha ilk dinleyişte etkisine alıyor sizi, Teoman’ın şarkıdaki düeti de muhteşem olmuş. Hele şarkının klibi, izledikçe her seferinde bir başka detaya hayran kalıyorum. Kalben’in ilk albümden beri akıllara yazılmış ezbere şarkıları bir yana, ‘Robot Kozmonot’ bence kariyerinde hep çok özel bir yerde olacak.

‘Robot Kozmonot’ sanatçının geçen yıl Ocak ayında yazdığı bir şarkıymış.  Kalben’in annesi hatırasına kurduğu şirketi ‘Hoş Bir Seda’dan yayımlanan sözü ve bestesi kendisine ait ‘Robot Kozmonot’un ses tasarımı, düzenlemesi, miks ve mastering’i İlker Deliceoğlu’na ait. Şarkının gitarlarını Tuğrul Bafra kaydederken, vokal kayıtları Ses Sanayii’de yapılmış.

Haberin Devamı

Gelelim müthiş klip çalışmasına. Yönetmenliğini Hakan Sorar’ın üstlenliği, set tasarımı Ahmet Rüstem Ekici’nin yaptığı, animasyonda bu iki ismin birlikte çalıştığı detaylarla dolu bu nefis video klibin kurgu ve post prodüksiyonunu Gökalp Gönen taçlandırmış. Klibin distopik dokusu ve hiçbir yerde eşi benzeri olmayan özgün tasarım dünyasına girip içinde kaybolmak ‘Robot Kozmonot’un bize emanet ettiği adeta gizli bir hazine.

 

Görkem Karabudak – Akılsız Başın Sürgünü

Görkem Karabudak yeni şarkısı ‘Akılsız Başın Sürgünü’yü geçtiğimiz hafta yayımladı. Görkem Karabudak’ın sesini yeni bir şarkıda duymak bende tarifi olmayan büyük bir nostalji hissi uyandırdı. Sanatçının yaratıcısı olduğu Çilekeş’i dinlediğim günler aklıma geldi. Çilekeş’in şarkılarına dalıp ne çok günler, haftalar hatta aylar geçirdiğimi hatırladım bu yeni şarkıyı ilk duyduğumda.

Haberin Devamı

Çilekeş gibi yine kurucusu olduğu Bubituzak’ın yanı sıra, Gaye Su Akyol, Korhan Futacı & Kara Orkestra, Yasemin Mori gibi isimlerle yaptığı albüm ve sahne çalışmalarından sonra Görkem Karabudak tekrardan kendi müziğiyle dinleyicisine ulaşıyor.

Solo projesinin ilk teklisi olarak yayımlanan ‘Akılsız Başın Sürgünü’ benim gibi Görkem Karabudak’ın vokalini özleyenlere ilaç gibi gelecek. Şarkının sözü, müziği, aranje, kayıt, prodüksiyon ve miksinde Görkem Karabudak imzası yer alıyor. Mastering’i Cem Büyükuzun’un yaptığı yeni şarkının kapak çalışması Deniz Bankal’ın elinden çıkmış. Söz konusu şarkı hem önümüzdeki dönemde yayımlanacak olan yeni teklilerin, hem de sene bitmeden yayımlanacak bir EP’nin habercisi olduğu için ayrıca çok mutluyum.

 



 

Yazarın Tüm Yazıları