Bir Sezen Aksu masalı

6 sene sonra yeni bir Sezen Aksu albümünün çıkması her yanıyla büyük bir olaydır. Yeni yıldan hemen önce ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ albümünün iletişimleri başlayınca herkes gibi bende de tatlı tatlı bir heyecan hali aldı başını. Özellikle son 10 gündür deyim yerindeyse albüme dair her haberi birkaç kez okuyup, kulis olabilecek ne kadar haber varsa hepsinin peşinden gittim. 17 Ocak’ta albüm ilk olarak dijital olarak satışı çıkınca ben de muradıma erdim. O günden beri, her gün sabah akşam kulağımda bir Sezen Aksu masalı durmadan devam ediyor.

Haberin Devamı

Yeni albümle birlikte ortaya çıkan bu heyecan dalgasına kapılıp kendime hayatımdaki Sezen Aksu’nun tanımını sordum. Ciddi olarak ilk defa pop müzikle tanıştığım, şarkılarını ezberlemeye başladığım, hatta ilk albümünü satın aldığım, hayranlık kelimesinin ilk ve gerçek karşılığını bulduğum bir idoldür Sezen Aksu. Kimi albümleri vardır ki, ne zaman o şarkıları duysam hep o dönem aklıma gelir. ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ albümü bende ilk olarak böyle nostaljik hisler uyandırdı, geçmişi hatırlattı bana. 12-13 yaşımdaki halim aklıma geldi, ‘Deli Kızın Türküsü’ kasetini alıp eve heyecanla geldiğimi, günlerce kulaklıkları çıkartmadan dinleyip, kartonetine ders gibi çalıştığım dönemi yeni Sezen albümüyle tekrardan hatırladım.

Bir Sezen Aksu masalı

Haberin Devamı

Fotoğraf: Sinan Tuncay

16 YENİ HİKAYE BU ALBÜMDE

‘Biraz Pop Biraz Sezen’ 16 yepyeni hikâyeden oluşan, hayata sıkı sıkıya sarılan dopdolu bir albüm olmuş. Bir önceki albümünden sonra araya 6 yıl girince, Sezen Aksu bu ara vermenin acısını iyi çıkartmış. Son zamanlarda yayınlanan 3-5 şarkılık mini albümleri, bol bol single’ları düşününce Sezen Aksu’nun yeni albümü deyim yerimdeyse duble albüm kıvamında bir çalışma olmuş. Yazının başında dedim ya, bu albüm beni aldı baya eskilere götürdü diye, esas sebebi Sezen Aksu bize albüm dinletmenin ne olduğunu yeniden hatırlatmış.

‘Biraz Pop Biraz Sezen’in akışı o kadar enteresan ki, şarkıların sıralaması için çok uzun süre düşünüldüğünü hissediyorum. Tam moda girip karaları bağlarken, bir sonraki şarkıda yerinde duramayası geliyor insanın. Şarkıları dinlerken duygudan duyguya, renkten renge geçiyorsunuz. Hal böyle olunca ilk birkaç dinlemede favorilerim o kadar çok oldu ki, aynı şarkıyı tekrarlama halimden ziyade daha çok albümü tekrar tekrar dinleme isteği doğdu.

Bir Sezen Aksu masalıALBÜMÜN MUTFAĞI KALABALIK

Haberin Devamı

16 şarkılık dev bir çalışma olunca, bu projenin mutfağında da birçok insana emek düşüyor. Albümdeki kreatif ekip Sezen Aksu, Aytuğ Yargıç, Erdem Yörük, Rob Dougan, Ozan Bayraşa, Oktay Barış, Volga Tamöz olarak künyede yazılmış. Sezen Aksu’ya vokallerde Ercüment Vural, Cihan Okan, Ladies & Gentelmen, Feriköy Vartanants Ermeni Kilise Korosu, Sibel Gürsoy, Tuba Önal, Okay Barış da eşlik etmiş. Albümdeki sözlerin ve müziklerin büyük çoğunluğu Sezen Aksu’ya aitken, Şehrazat, Sibel Algan ve Ara Dinkjiyan da söz ve besteleriyle albüme büyük renk katmışlar.

FAVORİ SEÇMESİ ZOR BİR ALBÜM

Bir çırpıda ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ favorilerimi sıralamak istesem, albümün açılışını yapan ‘İsyancı’ ve hemen arkasında gelen damar şarkı ‘Baba Evi’ ile başlardım listeme.  Özellikle ‘Baba Evi’nden sonra insanın kendine gelmesi biraz zaman alıyor, ama Sezen sizi bu ruh halinden ‘İhanetten Geri Kalan’ ile hop diye çekip çıkarıyor, yetmiyor ‘Canımsın Sen’ ile içinizi kaynatıyor. Özellikle ‘Canımsın Sen’deki ara melodi sürekli kafamda çalıyor.

Haberin Devamı

Albümde Şehrazat’ın İngilizce yaptığı bestesi Sezen’in elinden Türkçe sözlerle ‘Manifesto’ olarak yeniden bir kimlik kazanmış. Hayatın ciddiyetini sallamayan, eğlencesi bir an olsun eksilmeyen nefis bir yaz parçası olmuş ‘Manifesto’. ‘Ey Benim Çocukluğum’, ‘Hu Hu’, ‘Koca Kıçlı’, ‘Üfle De Söneyim’ dördü de birbirinden başka şarkılar olarak beni ziyadesiyle mutlu eden, her dinlediğimde daha farklı tatlar bulduğum şarkılar oldu. Hatta yazının başında belirttiğim ‘Deli Kızın Türküsü’ nostaljisini yaratan hisleri yoğunlukla bu şarkılarda hissettim.

Ben Kedim Yatağım’ Sezen Aksu’nun ‘Küçüğüm’ eserinden sonra beni en derinden etkileyen şarkı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şarkının sözleri Sezen Aksu’ya, bestesi ise Matrix Reloaded’dan Rob Dougan’a ait. 8 sene önce yapılan bu şarkı, albümün İstanbul kayıtları sırasında tekrar gün yüzüne çıkmış ve bu albümde kendisine sağlam bir yer edinmiş.

Haberin Devamı

Bir Sezen Aksu masalıONUR ÖZDEMİR VE ‘GÜNAYDIN MEMUR BEY’

Albümün benim için en büyük sürprizi ‘Günaydın Memur Bey’ şarkısıdır. Söz ve müziği Sakin’den herkesin bildiği Onur Özdemir’in ait şarkı kapanışa doğru bizi karşılıyor. ‘Sakin’ hayranları eminim şarkıyı duyduklarında onlara da tanıdık gelecektir, eski adıyla ‘Kurtlu Kuyu’ olarak bilinen şarkı Sezen Aksu yorumuyla yepyeni ve nefis bir kimlik kazanmış. 2 sene önce Onur ile röportaj yaptığımda Aysel Gürel’e ne kadar hayran olduğunu, onun söz yazarlığının ne kadar duru, farklı ve şiirsel oluşunu anlatmıştı büyük bir heyecanla. Şimdi Sezen Aksu’nun albümünde söz ve müziği ona ait bir şarkıyla yer alıyor oluşu, bir müziksever olarak benim içimi kabartıyor, heyecanlandırıyor. Onun adına inanılmaz gurur duyuyorum. 

Haberin Devamı

Yeni yıl ve yeni umutlar henüz kapıdan içeri ufak adımlar atarken, Sezen Aksu bu seneyi nefis bir albüm ile açıyor. Uzun zamandır albüm dinleme keyfini hissedemeyen herkese ‘Biraz Pop Biraz Sezen’i sabah öğle akşam sık tekrarla tavsiye ediyorum. ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ ile yeni yıla güzel hayaller kurarak girelim, müziği ve onun birleştirici yanından hep birlikte nasiplenelim.

Yazarın Tüm Yazıları