2021’in Yabancı Albümleri

Senenin o sancılı dönemleri geldi. Takvimler Aralık ayını gösterdiği zaman kafam direkt iki yazıya odaklanıyor. Tüm seneyi gözden geçirip, neler çıkmıştı, hangi albümler ve tekliler hayatımızda yer etti derleyip yazmak için geçen seneyi tekrar hızlı bir şekilde dinleyip bir öz çıkartmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

İlk yazı 2021’in yabancı albümleri üzerine olacak, haftaya da yerli çıkışları yazacağım. Ben bu dönemde bulabildiğim kadar her mecrada yıl sonu listelerini takip ediyorum. Bazen gerçekten gözden kaçırdığım bir albüm ya da yeni bir isime denk geliyorum o sebeple çok faydası oluyor. Dilerim bu yazı da sizler için aynı kıymette olur.

Billie Eilish - Happier Than Ever

20. yaşını geçtiğimiz günlerde kutlayan Billie Eilish ilk albümüyle kendi koyduğu rekorlarını yeni albümüyle kırmaya devam ediyor. Pandemi sebebiyle yayımlanması bir sene ertelenen ‘Happier Than Ever’ yine ağabeyi Finneas ile birlikte yaptığı nefis bir albüm olarak karşımızda. Genç yaşta ünlü olmak ve bunun stresi üzerine satır aralarında çok net mesajlar verdiği yeni şarkılarında kendi tarzından ödün vermeyen kardeşler Billie Eilish’in ikinci albümünde de dinleyenlerini mest ediyor. Albümün turnesi satışa çıktığı gün birçok ülkedeki biletleri tükenirken Billie yeni albümünde klipleriyle yine kendinden söz ettirecek videolar çekmeyi de ihmal etmiyor. Billie’yi canlı SXSW’da seneler önce izlemiştim ama o akustik hali başkaydı. O yüzden 2022 bana bir Billie Eilish konseri versin diye şimdiden diliyorum.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: My Future, Your Power, Male Fantasy, Happier Than Ever, Therefore I Am

Adele – 30

Adele seneler sonra yüzleri güldürdü. Önceki albümlerinden çok da farklı olmayan, hatta bu sefer belki de biraz daha sansürsüz bir şekilde kendi hayatını anlattığı şarkılarla dolu bir albüm yayımladı. 30’un yapımcı koltuğunda Greg Kurstin, Max Martin, Shellback, Tobias Jesso Jr, Inflo ve Ludwig Göransson gibi isimleri görüyoruz. Soul, pop, caz türlerinde sevenlerini ziyadesiyle memnun edecek özel bir albüm.

Kilit Şarkılar: Easy On Me, Oh My God, My Little Love, Can I Get It, Hold On, I Drink Wine

Turnstile - Glow On 

‘Glow On’ bir pandemi güzellemesi. Baltimore’un medarıiftiharı grup nefis bir albüm yapmış. 35 dakikalık bir enerji bombasından bahsediyorum. 15 şarkıyla güne başlayıp kendinize gelmemeniz bence imkânsız. Alien Love Call’da gruba Blood Orange da eşlik etmiş. Bu durum bile bu albüme bir şans vermek için yeterli. Şarkıları dinledikten sonra grubu canlı canlı konserde dinlemek ve izlemek isterim diyeceğinize eminim.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Blackout, Mystery, Holiday, Underwater Boi, Don’t Play

Lana Del Rey – Chemtrails Over the Country Club

Bu sene iki albüm yayımlayan Lana Del Rey pandeminin çalışkanlarından. Söz konusu albümleri için 7/24 çalıştığını bir söyleşisinde belirten sanatçı 2019’da yayımladığı olay yaratan ‘Norman Fucking Rockwell’ albümünden sonra beklentileri karşılamışa benziyor. ‘Chemtrails Over The Country Club’ı bu sene Mart ayında, ‘Blue Banisters’ı ise Ekim ayında yayımlayan sanatçı söz yazarlığı konusunda kariyerinin zirvesinde yorumlarını gururla karşılıyor. Bana göre önceki albümleriyle büyük yakınlıkta işler olsa da Lana Del Rey’in artık kalıplaşan ve dinledikçe dinleten bir yanı var. Yeni albümleri de bu bakımdan değerlendirildiğinde bu seneye damgasını vuruyor.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Chemtrails Over The Country Club, Let Me Love You Like a Woman, White Dress, Tulsa Jesus Freak, Wild At Heart, For Free

Lil Nas X – Montero

‘Old Town Road’ gibi dillere pelesenk olan dev bir şarkıyla adını altın harflerle yazdırmış Lil Nas X nihayet beklenen albümünü bu sene dinleyicisiyle paylaştı. İlk albümünden neler yapabileceğini herkese gösteren Lil Nas X;  Elton John, Miley Cyrus, Doja Cat, Jack Harlow ve Megan Thee Stallion gibi dev isimlerle yaptığı şarkılarda bir araya gelmiş. Tek şarkılık başarıdan çok daha fazlasını vadettiğini ilk albümüyle tüm müzik piyasasına ispatlayan sanatçı çektiği video klipleriyle de tüm sene kendisinden söz ettirdi.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Montero (Call Me By your Name), Industry Baby, Scoop, One Of Me, Sun Goes Down

Sam Fender – Seventeen Going Under 

Önceki senelerde SXSW’a gittikçe Lattitude 30’daki performanslarda yeni isimleri izlemek en büyük heyecanımdı. Sam Fender’i ilk orada dinlemiştim ve büyülenmiştim. Sesinin ve enerjisinin yüksekliği ilk notalardan sizi kendisine hapsediyor. İlk albümü ‘Hypersonic Missiles’ sonrası nasıl bir dönüş yapacak diye merakla bekliyordum. Pandemiye rağmen Sam Fender nefis bir ikinci albümle yüzleri güldürdü. ‘Seventeen Going Under’ Sam Fender’in gençliğine ayna tutan, dolu dolu rock temalı nefis bir albüm olmuş.

Kilit Şarkılar: Seventeen Going Under, Aye, Get You Down, Spit Of You, Pretending That You’re Dead, Getting Started, Angel In Lothian

Haberin Devamı

Olivia Rodrigo – Sour

Bu sene Olivia Rodrigo hayatımıza güneş gibi doğdu. Amerikan basını kendisi hakkında ‘Britney Spears’tan bu yana gelmiş geçmiş en büyük çıkış’ gibi manşetlerle övgülere doyamıyor. Sanatçının ‘Drivers Licence’ şarkısı yayımlandığı gün dijital platformlarda dinleme rekorlarını altüst etmesiyle seneye imzasını attı. ‘Sour’daki şarkıların sene boyunca özellikle sosyal medya paylaşım mecralarında sıklıkla kullanılması Olivia’yı hayatımıza net ve kesin bir giriş yaptığının kanıtı. Dilerim kariyeri benzetildiği gibi Britney Spears ile eş olmaz ve daha uzun soluklu bir yolda ilerler. Albümün genel havasına bakınca bence genç bir Avril Lavigne daha doğuyor diyebiliriz.

Kilit Şarkılar: Drivers Licence, Traitor, Deja vu, Good 4 u, brutal, happier

Arlo Parks – Collapsed in Sunbeams

Bu sene canlı izlemek için sabırsızlandığım bir isimdi Arlo Parks. Maalesef pandemi ve İngiltere’den uçuşların yapılamadığı bir döneme denk gelmesi İstanbul konserinin iptal olmasına sebep olmuştu. Arlo Parks nefis albümü ‘Collapsed İn Sunbeams’i 2021’in ilk ayında yayımlamıştı. Albümü özel kılan Arlo Parks’ın her insanın hayatında yer alan günlük sıkıntıları savunmasız ve filtresiz bir şekilde aktarabilmesi olduğunu düşünüyorum. Duygusallığın folk ve caz türleriyle harika sentezini bu albümde yakalayabilirsiniz. 

Kilit Şarkılar: Eugene, Too Good, Hope, Caroline, Black Dog, Green Eyes

Willow- Lately I Feel Everything

Willow Smith’in 4. stüdyo albümü bu sene en çok dinlediğim albümlerden biri oldu. Temelinde pop punk, emo etkileri baskın olan yeni şarkıları bir yana, kendisinin de hayranlık beslediği Travis Baker, Avril Lavigne’in da iki şarkıda kendisine katılımıyla ‘Lately I Feel Everything’ etkisini daha üst bir seviyeye taşımış. 11 sene önce yayımladığı ilk şarkısı ‘Whip My Hair’dan bu yana geçirdiği değişim ama değişmeyen kendi istediği müziği yapma aşkı Willow’u son albümünde muhteşem bir kombinasyonla dinleyicisiyle buluşturuyor.

Kilit Şarkılar: transparentsoul, lipstick, Gaslight, G R O W, Come Home, naive, Gaslight

Hayley Williams – Flowers For Vases / Descansos

Son iki senedir Hayley Williams resmen çiçek açtı. Paramore’un yeni albümü gelir mi diye gözümüz yollardayken Hayley Williams hem geçen sene, hem de bu sene solo albümleriyle dinleyicisini sevindirdi. Paramore’dan bilindiği üzere şarkı sözlerinde duygusal dünyasını daha doğrusu kendisine aynayı çeviren Hayley iki senedir aynayı da kaldırıp direkt kendisini yazmış. Akustik gitarlar ve piyano altyapılı yeni şarkıları Paramore albümü henüz ufukta belirsizken bir süre daha bize ziyadesiyle yetecektir.

Kilit Şarkılar: First Thing To Go, My Limb, Over Those Hills, Trigger, Inordinary, Wait On, Good Grief

Maneskin - Teatro D’ira vol.1

2015 senesinde sokak müzisyenliğiyle müziğe adım atan İtalyan rock grubu Maneskin bu senenin bir diğer kazananıydı. Eurovision’da rock’n roll’un yeniden doğuşu olarak adlandırılan birinciliği tüm dünyada ses getirdi. Bu sene yayımladıkları alev alev yanan albümleri ‘Teatro D’ira Vol 1’in açılışını yapan ve kendilerine Eurovision birinciliği getiren ‘Zitti E Buoni’ 8 şarkılık albümün devamında sizi neler beklediğinin teminatı diyebiliriz. Yaptıkları müziği özgürlükleriyle denk gören grup sadece bir Eurovision başarısı olmayacağını eminim bundan sonraki yayımlayacakları albümlerle de bizlere gösterecekler.

Kilit Şarkıları: Zitti E Buoni, Coraline, I Wanna Be Your Slave, For Your Love, Vent’anni

Finneas – Optimist

Billie Eilish’in biricik ağabeyi Finneas’ın ikinci albümü bu sene yayımlanan çalışmalardan biriydi. Hem kardeşinin muhteşem şarkılarını birlikte yap, hem de sonra dön kendine böylesine detaylı ve zengin bir albüm daha hazırla. Billie, ağabeyi Finneas için ‘hayatımdaki en değerli insan’ diye boşuna demiyor.  Müzikal zekâsı, şarkılara dokunuşu hem çok orijinal, hem de detaylarda size yepyeni kapılar açan cinsten. Özellikle Billie Eilish’in şarkılarını dinledikten sonra üzerine Finneas’ın şarkılarını dinlediğinizde düzenlemelerin geçirdiği değişimi çok net fark ediyorsunuz. ‘Optimist’ bütün bu güzellemelere ek olarak zaten adıyla o kadar olumlu ve güzel bir yerden geliyor ki, bu albümü sevmemek neredeyse imkânsız. Finneas ilk albümü ‘Bloody Harmony’den sonra çıtayı ‘Optimist’ ile daha da yükseltmiş.

Kilit Şarkılar: A Concert Six Months From Now, The 90s, Love is Pain, Happy Now?, What They’ll Say About Us

Kings of Convenience - Peace or Love

Hiçbir zaman vazgeçemeyeceklerimden biri de Kings Of Convenience’ın şarkıları diyebilirim. Hayatımın fonunda her zaman yer almasını istediğim, içimi umutla ve neşeyle dolduran gruplardan kendileri. 12 sene sonra grup yeni albümleri ‘Peace of Love’ı bu sene yayımladılar. Erlend Oye ve Eirik Glambek Boe’nin 5 sene üzerinde çalıştığı, her şarkıyı damıtarak tamamladıkları ‘Peace or Love’ albümü sizin de anlayacağınız üzere kesinlikle aceleye gelmemiş bir çalışma. Grubun sadelik teması bu albümde de tüm şarkılarda kendisini hissettiriyor. Zaten onları özel ve farklı kılan da bu sadeliği şarkılarına bu kadar güzel yansıtmalarında gizli. Grubun 4. albümü dinleyicisine mutluluğu net bir şekilde vadediyor.

Kilit Şarkılar: Rocky Trail, Fever, Catholic County, Love Is a Lonely Thing, Angel, Comb My Hair 

CHVRCHES-Screen Violence

İskoçyalı üçlünün dördüncü albümleri muhteşem bir geri dönüş albümüydü. Senelerin eskitemediği ‘The Mother We Share’ şarkılarından sonra Chvrches belki de ‘Screen Violence’ ile en özel albümlerini bize sunuyor. Müzikal olarak 80’ler gotik pop ve dans müziğini esin kaynağı olarak alan grup bu türleri kendilerine has bir şekilde yoğurarak yeni şarkılarını oluşturmuşlar. Cure’un efsane vokali Robert Smith’in de albümde ‘How Not To Drown’ şarkısında düet yapması ‘Screen Violence’ı başlı başına unutulmaz bir albüm kategorisine yerleştiriyor.

Kilit Şarkılar: He Said She Said, How Not To Drown, Good Girls, California, Asking For a Friend

London Grammar - Californian Soil

Indie pop üçlüsü London Grammar’ın yeni albümü ‘Californian Soil’ grubun 4 senelik bir aradan sonra yayımladıkları ilk çalışma. Hannah Reid, Dominic Major ve Dan Rothman’dan oluşan grup bir önceki albümleri ‘Truth Is a Beautiful Thing’ de ciddi bir yol ayrımına geldikten sonra Reid’in liderliğiyle yepyeni bir yönde ilerlediler. Reid’in öncülüğüyle şarkı sözlerinde ve grubun ana duruşundaki değişiklik bu albümde de kendisini hissettiriyor. Duyguları her zamankinden daha da ön plana anlan grup yeni albümde ilişkiler, ayrılıklar, Amerika rüyasının ölümü, romantikliğin dürüstlüğü üzerine kimi zaman dans ettiriyor, kimi zaman da uzun uzun düşündürüyor.

Kilit Şarkılar: Californian Soil, Lose your Head, How Does It Feel, Baby It’s You, Missing, Call Your Friends

Agnes - Magic Still Exists

İsveçli Agnes’in beşinci stüdyo albümü ‘Magic Still Exists’ bence bu senenin gerçek kazançlarındandı. Günümüzde pop adına net ve temiz bir örnek vermek gerekirse Agnes’in yeni albümünü tereddütsüz söylerdim. 24 saat disko arayanlara adeta ilaç olacak, pozitif ve mutluluk deposu ‘Magic Still Exists’ adı gibi büyülü bir güzellik.

Kilit Şarkılar: Fingers Crossed, 24 Hours, Love And Appreciation, Here Comes The Night, XX, Freedom

Yazarın Tüm Yazıları