2020’nin Yerli Albümleri ve Teklileri

2020’nin herhalde en keyifli anları sonları oluyor. Keyifli diyorum, çünkü nedense yeni bir yılın başlayacak olması yine de bir umut barındırıyor bence. Her açıdan çok zor bir seneyi geride bıraktık. Covid salgınıyla bu seneyi geçirip, nasıl mücadele edeceğimizi öğrenirken, senenin büyük çoğunluğu imkânı olanlar için evlerinde geçti ve bir süre daha bu şekilde devam edecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Ekonomik anlamda birçok sektör bu salgından ötürü yara alırken, dünyada en büyük zarar alan iş kolları performans sanatları ve müzik sektörü oldu. Bu duruma rağmen yayımlanan albümleri ve teklileri derleyip yılsonu yazısı yazmak için masa başına oturunca aslında üretim anlamında son senelerin en verimli denebilecek senelerinden birini geçirmişiz diye düşündüm.

Her ay aldığım albüm ve teklilerin notlarını şu şekilde:

OCAK

Ocak ayının ilk haftaları genel anlamda 2019’ın rehavetiyle geçti galiba. Ayın ortasına geldiğimizde, bir süredir merakla takip ettiğim Minas Ceylin’in ‘Kaybolursam Şarkı Söyle’ adlı albümü yayımlandı. Otobiyografik albüm sanatçının kendi köklerini aramak için yollara düştüğü seyahatinde aldığı notlar şarkılara dönüşüp albümle son noktaya ulaşmış. ‘Mütevazı Bir Aşk Hikâyesi’ ve ‘Tüm Çiçekli Şiirler Sana’ albümden aklıma not ettiğim şarkılardı. 

Haberin Devamı

Ocak ayında piyasaya çıkan Ceylan Ertem’in ‘Cahille Sohbeti Kestim’ albümü de listemde yer alan bir diğer albümdü. Albümdeki ‘Yaktın Yandırdın Beni’ ve Can Güngör ile birlikte seslendirdiği Fikret Kızılok’un ‘Farketmeden’ yorumu muhteşem.

ŞUBAT

Notlarımda Şubat ayına gelince, henüz önümüzdeki aylar başımıza neler geleceğini bilmeden hemen önceki zamanlar, Ufuk Beydemir ikinci stüdyo albümü ‘Kristal Oda’yı yayımladı. Sanatçının ikinci stüdyo albümü tam bir rock şöleni olduğu için canlı performanslarının çok keyifli olacağını düşünmüştüm. ‘İşte Bir Anda’ , Dünya Gibi’ ve ‘Gerçek Nerede’ albümün yıldızları olarak işaretlemişim. Dilerim bu şarkıları ve daha fazlasını 2021’de canlı canlı konserlerde dinleriz.

Şubat ayında Nükhet Duru’nun ‘Hikayesi Var’  albümüyle en sevilen Nükhet Duru şarkıları Kenan Doğulu, Mabel Matiz, Sıla, Kalben, Zeynep Bastık, Ceylan Ertem gibi 11 büyük ismin düet yaptığı çalışma hafızamda ve arşivimde yerini aldı.

2020 Model: Murathan Mungan albümü de ismini Şubat ayında kazıtan çalışmalardandı. 26 şarkılık bu dev albüm Nazan Öncel, Zuhal Olcay, Şebnem Ferah, Teoman gibi isimlerin sesleriyle Murathan Mungan şarkılarına yepyeni bir soluk verdiler.

Haberin Devamı

‘Dualite’ ile Ekin Beril de Şubat ayında ilk albüm heyecanını bizlerle paylaşan isimlerdendi. Böylesine yenilikçi, üzerinde titizlikle çalışılmış bir albümün pandemi dönemine denk gelmesi bir anlamda canlı performansların istenilen düzeyde yapılamaması açısından üzücüydü. Yine de bu sene birçok anda ‘Dualite’nin kurduğu müzikal dünyası benimleydi o yüzden kendimi şanslı hissediyorum. 2019’da ilk çıkışını yapan Burakbey bu yıl Şubat ayında yayımladığı ‘sarbeni’ ile bu sene hep aklımda olan şarkılardan biri oldu. Benzer şekilde Evdeki Saat’in ‘Uzunlar’ teklisi de benim için bu senenin vazgeçilmezlerinden oldu.

MART

Mart ayı senenin en hareketli aylarından biriydi. Dünyada Coronavirüs konusu artık kendini hissettirir şekilde tedirginlik yaratırken, Türkiye’de de ilk vakanın ortaya çıktığı aydı. Kalben’in albüm lansmanı katıldığım bu senenin son etkinliğiydi. Cihangir’de 1 hafta sonra senenin geri kalanını çoğunlukla evde geçireceğimizden habersiz şekilde ‘Kalp Hanım’ ile tanıştık. Yeni şarkıların dokusunu, Kalben’in kendini yeniden yarattığı şarkıları kış melankolisiyle dinledik.  ‘Seni Özlerim’, ‘Avrupa Var Amerika Var’, ‘Kalp Hanım’, ‘Son Bir Gece’ bundan sonra hep benle, kulaklarımda, aklımda devamla çalacak şarkılar oldu.

Haberin Devamı

Gülinler bence sözlükte ‘cool’ kelimesinin tam olarak karşılığı. Sene boyunca yayımladığı teklileri bir yana ‘Teker Teker’ şarkısı Mart ayından beri sürekli kafamda tekrardaydı. Hakan Kalgıdım’ın ilk single’ı ‘Derin Hatıra’ da Mart ayında çıkan bizi ufak ufak bahara dans adımlarıyla götüren nefis bir şarkıydı.  Ardından gelecek olan yeni şarkısı için epey beklesek de 2021’in ilk haftalarında yeni şarkısının yayımlanacağını kuşlar söyledi şimdiden.

NİSAN

Nisan ayını Birkan Nasuhoğlu’nun nefis şarkısı ‘Diken’ ile açtık. Sanatçının bu şarkıyı paylaşmasıyla kendisinde yarattığı özgürlük hissi bende de her dinlediğimde hayat bulan bir durumdu.

2015 senesinde yayımladığı ‘Silik Düşler’den beri tadı damağımızda kalan Can Güngör elinden çıkan bir albüm için meğer 5 sene beklememiz gerekliymiş. Sanatçının bu sene Nisan ayında yayımladığı ‘Sular Dar’ albümü senenin en iyilerindendi.

MAYIS

Haberin Devamı

Canozan ‘Armut Ağacı’ albümünü Mayıs ayında yayımladı ve bu sene bahar evde de geçse kesinlikle daha anlamlı bir hale getirdi. Sanatçı 4. stüdyo albümü olan ‘Armut Ağacı’nda yalnızlık, doğa, varoluş, aşk gibi hayatın en temel noktalarına dokunurken, ruha dokunan ve neşe veren şarkılarla pandemi dönemine sıcak ışıklar saçmıştı. 

Lara Di Lara’nın nefis albümü ‘Sudaki Çığlık’ Mayıs ayının güzelliklerindendi. Kayıtları Viyana’da tamamlanan 19 şarkılık ‘Sudaki Çığlık’tan ‘Nereye’, ‘Albatros’, ‘Sudaki Çığlık’, ‘Yelpaze’ şarkıları sene boyunca hep aklımdaydı.

Şarkılarında duygusallığı ve melankoliyi dinleyiciye net bir şekilde geçirebilen özel seslerden olan Nilipek,  2 bölümden oluşan ‘Mektuplar’ albümünü bu sene yayımladı. İlk bölümü Nisan ayında çıkan albümün ikinci bölümü de Mayıs ayında dinleyiciyle buluştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz sene ‘Sezen Sokakta’ belgeseliyle adından söz ettiren Erkan Güleryüz, pandemi döneminde de çalışmalarına devam eden sanatçılardandı. Sene boyunca sık aralıklarla şarkılar yayımlayan sanatçı ‘HİÇ’ adıyla tamamı kendi sesinden oluşan ve başka bir enstrüman kullanmadan kaydedilen çok özel bir şarkı yayımladı.

Bu ayın en önemli çıkışlarından birini ise en sona sakladım. Koray Candemir uzun bir aradan sonra Can Baydar ile birlikte yaptığı ‘İhtimaller’ şarkısıyla muhteşem bir dönüş yaptı. ‘İhtimaller’, hem dinleyicilerden,  hem de müzik basınından övgülerle dolu yorumlar alırken, Candemir’in üzerinde çalıştığı yeni şarkılar ve muhtemel yeni albüm için bir müjde niteliğinde olduğunu da belirtmek ayrıca sevindirici.  

HAZİRAN

Haziran ayı uzun süre evde kalıp ilk defa kontrollü olarak dışarı çıktığımız, yeni normal dediğimiz zamanlardı. Yaz bu sene önceki senelerde epey farklı olsa da, Haziran ayında yayımlanan Sertab Erener’in 13. stüdyo albümü ‘Ben Yaşarım’ bu dönemi daha anlamlı hale getirdi. Prodüktörlüğünü Emre Kula ile birlikte üstlenen Sertab Erener bu albümde ayrıca birçok şarkının sözlerinde de imzası var. ‘Ben Yaşarım’ın müzikal yanı kadar albümün artwork’ü, tüm şarkıların sık aralıklarla yayımlanan özel video klipleriyle yine zamanı yakalayan, arşivlerde yerini edinen nefis bir Sertab Erener çalışmasıydı.

Haziran ayının bir diğer yüz güldüren işi de Bedük’ün uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Intergalactic’ albümüydü. Funk, dans, r&b gibi birçok farklı tarzın birbiriyle harmanlandığı nefis bir albüm olmuş ‘Intergalactic’. Online performansını izlediğim Bedük’ü özellikle ‘Intergalactic’ şarkılarıyla canlı canlı izlemek çok isterdim. 2020’de buna pandemi imkânları izin vermedi, dileğim 2021’de her şey düzeldiğinde kutlamayı Bedük’ün bir konseriyle yaparız.  

Haziran ayında yayımlanan, Nova Norda’nın Çıplak dizisinin soundtrack’i için yazdığı şarkısı ‘Beteri Yok Uslanmaktan’ aslında kendisini güçsiz hissettiği için yazdığı çok özel bir şarkı. Değişimi başkaları değil bizlerin yapacağına dikkat çeken şarkı bu senenin en özel çıkışlarından biriydi benim için. Benzer her yaptığını büyük bir merakla yakından takip ettiğim Glasxs’in ‘Seni Kimler Aldı’ Sezen Aksu cover’ı tekrar tekrar dinlemekten büyük keyif aldığım bir çalışmaydı.

TEMMUZ

Temmuz ayı belki de bu senenin en önemli çıkışlarından birine ev sahipliği yaptı: Emir Taha. Sanatçının o harika EP’si Hoppa pt 1. öncesinde, Youtube’da yaptığı cover şarkılarla sıkı bir hayran kitlesi varmış. EP’nin ilk bölümünde yer alan 7 Cigs, Huyu Suyu, Silence albümün incileri olarak öne çıkıyor. Şimdilerde yeni teklilerini yayımlayan genç sanatçı ortalığı Hoppa pt 2. İçin ısıtıyor.

Kenan Doğulu’nun yapımcılığını üstlendiği, 10 seneden uzun süredir sahnede kendisiyle birlikte yer alan Duygu Soylu’nın solo albümü ‘Kara Elmas’ kaçırılmaması gereken bir çalışma. Duygu Soylu’nun sesindeki cevher her şarkıda daha da parıldıyor, caz, funk, R&B, pop türlerinde ustaca geziniyor.

Gelelim Zeynep Bastık’ın Temmuz ayından beri dinlemekten kendimi alamadığım şarkısı ‘Bir Daha’ya. Bir Çağrı Telkıvıran ve Oğuzhan Koç şarkısı olan ‘Bir Daha’ bu sene en çok dinlediğim şarkıydı. Bu sene yayınladığı diğer teklilerle hem dikkatleri, hem dinlemeleri kendisinde toplayan Zeynep Bastık’ın 2021 senesinde yayınlayacağı albümünü merakla bekleyenlerdenim.

AĞUSTOS

Ağustos ayı en çok yeni çıkış işaretlediğim aylardan biri olmuş. Murda ve Ezhel’in birlikte yaptığı ‘Made In Turkey’ albümü bu sene dönüp dolaşıp tekrar tekrar dinlediğim rap albümü oldu. İkilinin uyumu ve üretkenliği bu albümde en üst seviyede. Geçen yıl yayımladıkları ‘AYA’ ve bu sene gelen dillerden düşmeyen ‘Bi Sonraki Hayatımda Gel’in de içinde bulunduğu ‘Made In Turkey’nin diğer yıldızları: Anadolu Flex, Duman, Söz, Made In Turkey.

Cihan Mürtezaoğlu Ağustos ayında 6 şarkıdan oluşan ‘Hafif Masal’ adıyla bir albüm yayımladı. Albümdeki ‘Hafif Masal’ Yüzü Roman’ ve ‘İnce Kırık’ sanatçının 2014 senesinde yaptığı şarkılar, ancak bu albümde yer alırken bu şarkılar ufak tefek güncellemeler geçirmiş. ‘Kimse Değil Aptal’, ‘Sözleri Kanat’ ve ‘Güngüzeli’ karantina döneminde yaptığı yeni şarkılar olarak bu albümde yerini almış.

Ağustos’un teklilerine gelince; Merve Çalkan’ın ‘Cesaretin Var Mı Aşka?’ cover’ı, ‘Nuri Harun Ateş’in ‘AY’ı, Burak Can Bayar’ın ‘Sen Olmadan Önce’si unutulmaması gereken çıkışlardı. Hepsinin de ortak yanı dilerim 2021’de her birinden birer albüm gelir de yeni şarkılarıyla mest oluruz.

Bu sene yayımladığı ‘Ev’ albümünün yanı sıra birbirinden ‘Kendime Sardım’ ve ‘Heyecandan’ teklileriyle dinleme trafiklerinde vazgeçilmezlerden olan bir isim de Oğuzhan Koç’tu. Sanatçının özellikle ‘Heyecandan’ şarkısının yapısı, dinamikliği, bir kere dinledim mi tekrar tekrar dinlemeyi beraberinde getiren nefis bir çalışma olmuş.

Gökçe Güzel’in Bora Tosun ile birlikte çıktığı müzik yolculuğu harika meyveler vermeye devam ediyor. Sanatçının ‘Uç Artık’ EP’si dinlemekten keyif aldığım çalışmalardan biriydi.

EYLÜL

KÖFN geçen yıl yayınladığı ilk albümleri ‘Tepeler’den sonra, pandemi dönemide de bizi müziksiz bırakmadı. Eylül ayında yayımlanan 4 şarkılık ‘DANS’  EP’si adına yakışacak şekilde nefis dans şarkılarından oluşuyor. İkili ile bu sene yaptığım söyleşiden sonra daha yolda gelecek birçok güzel şarkının olduğu haberi ile gözlerim yollarda.

Aybüke Albere’nin 3. single çalışması olan ‘Korkmam Ben’ Eylül’e renk katan çıkışlardan biriydi. Sözü ve bestesi bir Çağrı Telkıvıran şarkısı olan ‘Korkmam Ben’dan sonra sırada yeni bir slow şarkısı olduğunu söyleyen Aybüke’nin enerjisine bayılıyorum. 2021’de kendisinden daha çok şarkı dinlemek dileğimi buraya bırakıyorum.

EKİM

Hande Yener’in uzun süredir merakla beklenen 20. Yıl özel albümü ‘Carpe Diem’ geçtiğimiz Ekim ayında yayımlandı. Söz konusu albümün repertuar hazırlıkları için birçok büyük isimle çalışan Hande Yener, dinleyenlerinin meraklarını yarı yolda bırakmadı ve albümün ilk bölümünü bu sene yayımladı. 10 şarkılık bu albümde Fikri Karayel, Berksan, Misha, Devrim Karaoğlu, Mete Özgencil ve Deeperise çalışmaları yer alıyor.

Ezhel muhtemelen bu sene en çok üreten sanatçılardan biriydi. Gerek kendi yayımladığı şarkılar, gerekse diğer sanatçılarla yaptığı tekliler ve albümlerle seneye damgasını vurdu. Ekim ayında yayınladığı ‘Allahın’dan Bul’ şarkısı bu sene yayımladıkları arasında beni en çok etkileyen şarkısıydı.

Mabel Matiz yeni albümü için çalışmalarını sürdürürken, Ekim ayında yayımladığı yeni şarkısı ‘Toy’ hepimize çok iyi geldi. Şarkının sözleri Mabel Matiz’e, bestesi ise Mabel ile şarkının prodüktörlüğünü üstlenen DJ Artz’a ait. Osman Özel yönetmenliğindeki şarkının klibi ise tek kelimeyle müthiş.

Ekim ayı iki nefis ismi bir araya getirdi ve bize ulaştırdı. Melike Şahin ve Ah! Kosmos bir şarkıda buluştu ve yandık bittik kül olduk. ‘Ukde’ adlı şarkının müziği ve prodüksiyonu Ah! Komos’a sözleri ise Melike Şahin’e ait. Bu sene yaptığın en keyifli söyleşilerden birine bu iki isimle imza attığım için bu şarkının bendeki yeri bir başka oldu.

Hedonutopia’ya hayranlığım her yayımladıkları albümde daha da büyüyor. Grubun 5. albümleri ‘Beyaz Durak’ pandemi döneminde yayımlanan nefis işlerden biriydi. ‘Harika’, ‘Bırak Gideyim’, ‘Meteor’, Ay Çıktı Tam Boy’ bu harika albümden benim en yıldızlarım oldular. 2021’in konser performanslarında izlemek için sabırsızlandığım isimlerden biri de Hedonutopia.

Lil Zey rap dünyasının sevilen seslerinden biri olarak bu sene yayımladığı ‘Zor’ şarkısıyla çıtayı bir üste taşıdı. Çekimleri Urfa’da ve Mardin’de yapılan klibin yönetmenliğini Osman Özel üstlenirken, şarkının alt yapısında Muerte Beatz, Eeibeats, Simülasyon ve Özcan Sayın imzası bulunuyor.

Melis Güven 2 senedir yayımladığı teklilerden sonra nefis bir EP ile karşımızdaydı. ‘İşaretler’ albümünde söz ve müzikler Melis Güven imzası taşırken, prodüksiyonda Eren Erdol ve Doğcan Çamlı yer alıyor. Kendi geçmişinden yola çıkarak bugünü yaşarken, geleceğe umutla bakan nefis bir albüm var karşımızda.

KASIM

Mert Demir geçtiğimiz Eylül ayında ‘Kimim Lan Ben?, Part 1’ EP’sini yayınladıktan sonra, albümün devamı olan Part 2 bölümü ise Kasım ayının sonunda yayımladı. İki albümün de gezindiği pop ve r&b türleri Mert Demir’in ustaca harmanlamasıyla ortaya yepyeni bir sound çıkmış. İki albümde de sanatçıya düzenleme mix ve mastering süreçlerinde Emir Ural eşlik etmiş.

Gökhan Türkmen’in ‘Romantik’ albümü senenin kapanışına doğru deyim yerindeyse bir ilaç gibi yetişti.  2019 senesinden bu yana yayımladığı teklilerle bizi albüme hazırlayan sanatçı, bu teklilerin de yer aldığı 10 şarkılık albümü 4 yeni sürpriz şarkıyla Kasım ayında müzikseverlerle buluşturdu. Öncesinde tekli olarak yayımlanan ‘Kağıt’ ve Fransızcası olan ‘Bout D’histoire’ şarkıları ‘Romantik’ albümünde de yerini alırken, bu projenin en özel çalışmalarından biri olduğunu tekrar belirtmem gerek. Romantikliği birçok duygunun bir araya gelmesiyle bu özel albümde şarkılarına yansıtan Gökhan Türkmen, bunu albümdeki farklı müzik türlerindeki şarkılarla sunuyor. Özellikle albümün enstrüman zenginliğine bakınca Gökhan Türkmen diğer çalışmalarında olduğu gibi hem yeniliği hayatından eksik etmiyor, hem de attığı bu adımlarla müziğini zenginleştiriyor. Pandemi süresince üretmeye daha çok önem veren sanatçı onlarca dijital konser vererek sevenlerine müziğin iyileştirici gücüyle bu zor dönemde destek olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

ARALIK

Onur Özdemir senenin dev sürprizini Aralık ayında yaptı. Senelerin beklenen albümü Sakin grubunun 2. albüm demoları ‘Hayata’ adıyla Aralık ayında yayımlandı. Bir nostalji rüzgarı olan bu şarkılar, bir bütün olarak albümleşmesi ve dinleyiciye ulaşması her açıdan kıymetli bir durum. Diğer yandan Onur Özdemir ‘Haydut’ adıyla nefis bir tekli daha yayımladı. Şarkının altyapısı ve canlılığı rock enerjisini nefis bir şekilde dinleyiciye geçiriyor. Sanatçının sene boyunca Onurr mahlasıyla yayımladığı ‘Erken Final’, ‘Son Gecemiz Gibi’ ve ‘Bal Düşleri’ bu senenin anılarında her zaman hatırlanacaklar.  

Can Kazaz’ın seneyi kapatışı ‘Kızılgerdan’ albümüyle oldu. 11 şarkılık bu nefis çalışma elektronik ve R&B türlerinin harmanlandığı bir proje olarak karşımızda. Sanatçının senelerdir yapmayı hayal ettiği müziğin hayat bulduğu bir albüm olması sebebiyle de önemli olan ‘Kızılgerdan’ 2021’e adım atarken aradığımız motivasyon kaynaklarından biri olacağını düşünüyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları