Yeni sanayi sitesi ve KSS’NİN büyüme hedefi

Orhangazi’de imalat sanayi ile küçük esnaf geleceğe çok da umutla bakamıyor.Aslında, umutsuz olmalarının nedeni iş yokluğu değil, aksine çok iş olup, yeterli fiziki alanlarının olmaması, büyümeye bir türlü elverişli bir ortamlarının bulunmaması.

Haberin Devamı

Yeni sanayi sitesi ve  KSS’NİN büyüme hedefi
Yani, daha açık ifadeyle, Orhangazi sanayisi, tarımı ile güçlü bir bölge olduğu için, yan sanayi kuruluşları, sanayi esnafı, ufak imalathaneleri ile büyük bir güç.
Bu güç sanayi yan sanayi için de geçerli, tarım sanayii için de.
Tarımı da güçlü olan Orhangazi’nin özellikle depolama alanı, soğuk hava depolamaları, işleme ve paketleme tesislerine ihtiyacı var.
Bunun için rezerv alanlara, yeni küçük sanayi sitesi alanlarına da ihtiyacı var.
Bu konuda akla ilk gelen yer Küçük Sanayi Sitesi.
Küçük Sanayi Sitesi özellikle son 10 yıldaki gelişimi ve büyümesi ile dikkat çekiyor.
Bir çok sanayi dükanının yanı sıra, küçük ve orta ölçekli imalathanelerin gelişimi ile de öne çıkıyor Küçük Sanayi Sitesi.
Ancak artık Küçük Sanayi Sitesi’nin rezerv alanları da bitti.
Sürekli büyüyen Küçük Sanayi Sitesi artık yeni rezerv alanına ihtiyaç duyuyor.
Bu konuda geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve Küçük Sanayi Sitesi’nin hemen bitişik alanı olan olan eski çöplük alan ile orman vasfını yitirmiş büyük alan bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumda.
Bu konuda da Cumhurbaşkanlığı özel kararnamesi mevcut.
Ancak, aldığımız son bilgiler Küçük Sanayi Sitesi’nin yeni rezerv alan için yaptığı girişimler de bürokrasiye takılmış durumda.
*
Bu konuda geçen yıl görevi yeni başkana devreden Küçük Sanayi Sitesi’nin başkanı Şükrü Çoklar ile yaptığımız bir değerlendirme vardı.
Bu değerlendirmede Şükrü Çoklar çok önemli bir konuya dikkat çekti.
Gemlik’te inşaatı devam eden Yerli Otomobil Fabrikası ve Batarya fabrikası ile Gemlik ve Orhangazi’nin sürekli gelişen sanayisi nedeniyle Küçük Sanayi Sitesi’nde hem Orhangazi’den hem çevre il ve ilçelerden sanayi esnafı ve küçük imalathaneler için sürekli yer talebi olduğunu söyledi.
Hatta, olası eski çöplük alan ile orman vasfını yitirmiş yeni rezerv alan konusunda devlet bir KSS’nin önünü açarsa yüzlerce yeni işletme bu bölgeyi tercih edecek diye de eklemişti Şükrü Çoklar.
Zaten, Küçük Sanayi Sitesi’nin son 20 yıldaki gelişimi ve büyümesine bakınca bölgeye ilginin yüksek olabileceğini de görmek zor değil.
Küçük Sanayi Sitesi çevresindeki rezerv alanlar sanayiye açılır mı, açılmaz mı bilemiyoruz.
Yada bu işlemin önündeki engel nedir bilmiyoruz; ama, siyasi iradenin bu konuda adım atması gerektiğini de söylememize herhalde gerek yok.
Şu bir gerçek, zaten tüm vasfını yitirmiş olan eski çöplük alan ile bu çöplüğün etrafında son derece çirkin bir görüntüye sahip olan alan Küçük Sanayi Sitesi marifeti ile KOBİ’lere ve küçük esnafa açılabilir.
Böylece o bölgede onlarca yeni işletme faaliyete girer, hem üretime katkı sağlar, hem istihdama.
Siyasi irade ve yerel yönetim bu şehre istihdam ve ekonomik katkı sağlamak istiyorsa, bu sorunu çözmesi gerekiyor.
*
Küçük Sanayi Sitesi’nin yanı sıra, Orhangazi’de özellikle şehir içinde yer alan sanayi esnafı için planlanan yeni Küçük Sanayi Sitesi için de artık somut adımlar bekleniyor.
Bekir Aydın’ın belediye başkanlığı görevine gelmesinden sonra üzerinde çok ciddi çalışmalar olmuştu.
Ancak son zamanlarda bu konuda ne yazık ki bir yerinde sayma söz konusu.
Bu konuda kurulu olan küçük sanayi sitesi kooperatifi de özellikle bürokrasi konusunda bir yere kadar gidebiliyor.
O noktadan sonra kapıları açacak olan, zoru kolaylaştıracak olan da siyasi irade.
*
İlçeyi yönetenler şu gerçeği artık görmek zorunda.
Orhangazi’nin verimli tarım alanlarına zarar vermeden sanayi için yeni alternatifler üretilmesi bu şehir için olmazsa olmazlar arasındadır.
Çünkü Türkiye büyüyor, bölge sanayisi ve bölge tarımı günden güne büyüyor ve üretimi artıyor. Ama gelin görün ki bunu avantaja ve istihdama dönüştürecek yeni rezerv alanlarımız yok.
Bu konuda şehrin ileri gelenleri geleceği doğru bir şekilde inşa etmek zorunda.
Aksi halde bu ilçe yine büyük bir treni daha kaçırmış olacak.

Yazarın Tüm Yazıları