TSO’nun Gürcistan ziyareti imalatçılar için çok önemli

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası geçtiğimiz günlerde Gürcistan’da bir etkinliğe katıldı.

Haberin Devamı

Orhangazi TSO yönetimi, Gürcistan ve Türkiye İş Adamları Derneği’nin girişimleri ile düzenlenen bir forum için Gürcistan’daydı.
Foruma, Türkiye’nin farklı tarım, gıda, makina, sanayi, turizm ve diğer alanlardan iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Çveneburi İş Forumu ismi verilen organizasyon Orhangazi için de önemliydi.
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi bu önemi biliyor olacak ki, hem oda yöneticileri hem iş insanlarından oluşan bir heyet ile Gürcistan’daki forumda yerlerini aldı.
Bu tür organizasyonlara katılmanın çok yönlü faydaları oluyor.
En önemlisi de özellikle imalat sanayinden yurt dışında ihracat konusunda hem ilişkilerin geliştirilmesi, hem yeni pazarların yaratılması.
Sadece Gürcistan değil, yakın coğrafyada Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olan ülkelerde düzenlenen bu tür organizasyonlara daha fazla katılmak, Orhangazili üreticilerin önünün daha da fazla açılması sağlanmalıdır.
*
Orhangazi TSO yönetim kurulu başkanı Erol Hatırlı ve Meclsi Başkanı Murat Öztürk ile birlikte oda yöneticilerinin de yer aldığı Gürcistan ziyareti ve özel forumda öncelikli konusu Gürcistan’da yapılabilecek yatırımlar ve bu yatırımlara Gürcistan hükümeti tarafından sağlanan destekler ve hibe programlarının tanıtımı gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan sunumlarda özellikle Gürcistan’da Üret Ajansı’nın yaptığı çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.
Bu tür ziyaretler ve forumlar mutlaka fırsata çevrilmelidir.
Orhangazi’de faaliyet gösteren büyük sanayi kuruluşlarının ihracat konusunda bir sorunları yok.
Ama Orhangazi’de küçük imalat sanayi firmalarının ihracat konusunda zorluklar yaşadıklarını iyi biliyoruz.
Bu konuda önlerinin açılması işte bu tür organizasyonlarla gerçekleşecektir.

Haberin Devamı

TSO’nun Gürcistan ziyareti imalatçılar için çok önemli


Ne yazık ki yıllarca Orhangazili küçük üreticiler dünyayı Orhangazi’den ya da sadece Türkiye’den ibaret sanıyor.
Özellikle büyüyüp gelişme, sektörde daha da yeni pazarlar yaratma konusunda bakirdi.
Son yıllarda Orhangazi’deki küçücük bir imalat sektörünün bile yurtdışına ihracat yaptığına şahitlik etmeye başladık.
Bunların sayılarının artması, daha fazla üretim ve daha fazla ihracatın da önünü açacaktır.
Bu potansiyelin artmasının tek çaresi büyük düşünmek, Orhangazi dışında, hatta ülke dışında yeni pazarlar yaratmak için düzenlenen organizasyonlar en önemli organizasyonlar.
*
Gürcistan’a yapılabilecek yatırımlar konusundaki en iyi örneklerden birisi de Orhangazili iş insanı Ahmet Kahraman.
Şu anda Gürcistan’da tarımsal yatırımları her geçen gün artan iş insanı Ahmet Kahraman, buradaki yatırımcılar için aslında en iyi rol modellerden birisi olabilir.
Ahmet Kahraman, aynı zamanda , Gürcistan Türk İş adamları Derneği (GURTİAD) isimli bir derneğin de ikinci başkanlığını yapıyor.
Burada zeytincilik ile başladığı yatırımlarını, farklı alanlarda ve yine tarım sektöründe sürdürüyor.
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gürcistan’da yaptığı işbirliği ziyaretlerinde en fazla destek aldıkları isim de Ahmet Kahraman oldu.
Ahmet Kahraman’ın bundan sonraki süreçte bölgeye yatırım planlayan iş insanlarına iyi bir örnek olacağını da söylemek abartı olmaz.
*
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Orhangazi’deki küçük ve orta ölçekli imalat sektörü ve şirketler için bu ve buna benzer adımları artırması gerekiyor.
Gürcistan ile başlayan bu ikili ilişkilerin, diğer yakın coğrafyalar ile devam etmesi bölgeye büyük fayda sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları