İzleyici olmayalım hepimiz elimizi taşın altına koyalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli otomobil ile ilgili tarih vererek, “Elektrikli aracımızı da 2022 sonunda banttan indirmeyi hedefliyoruz” dedi.Erdoğan bu açıklamasını Şişecam Polatlı Fabrikası Yeni Üretim Hattı Açılış Töreni’nde yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı, yerli otomobilin üretim süresinin devam ettiğini belirtip şu önemli ayrıntıları da paylaştı; “Otomotiv sektöründe yaşanan yapısal değişimi, üretim süresi devam eden Türkiye’nin otomobili ile yakalayacağımıza inanıyoruz. Kendi tasarımımız olan elektrikli aracımızı, 2022 yılının sonunda banttan indirmeyi hedefliyoruz.”
Yani bu da demek oluyor ki, bu yılın sonunda yada gelecek yılın ilk çeyreğinde Gemlik’teki fabrikada artık yerli otomobil fabrikasında çarklar dönmeye, üretime geçilmeye başlayacak.
Zaten Bilişim Vadisinde farklı modellerden yerli otomobil üretimleri yapılmıştı, Gemlik’teki fabrikada ise artık seri üretim kısmına geçilmiş olacak.
Otomobilin 2022 yılı sonunda banttan inmesi demek, 2023 yılında artık seri üretimin de yapılacağı anlamına geliyor.
*
Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobil konusundaki tüm ayrıntıların müjdesini 2019 yılının sonlarında vermişti.
Ve o günden bu yana defalarca dile getirdiğim bir husus vardı, Orhangazi, Gemlik ve İznik yerli otomobile mutlaka hazırlık yapmalı.
Biliyorsunuz ki, fabrika demek istihdam demek, Böyle bir fabrikada istihdam demek nitelikli eleman anlamına geliyor.
Gemlik başta olmak üzere Orhangazi ve İznik bu konuda hazır mı?
Hazır değilse bu konuda ne gibi adımlar atıyor, Otomobil fabrikasının yanı sıra buna yan sanayi üretimi yapacak diğer kuruluşlarda çalışabilecek nitelikli ara eleman kapasitemiz nedir, Kapasitemiz yoksa genç işsizlerin eğitimi için bir şey yapılıyor mu?
Açıkçası bu sorulardan evet diyebileceğimiz neredeyse yok.

Haberin Devamı

Örneğin, Orhangazi buradaki fabrikadan isthidam elde edebilecek durumda olduğumuzu söyleyemem.
Bu konuda yetişmiş elemana ihtiyaç var. Meslek lisesi mezunu, meslek yüksek okulu mezunu yada ara eleman olarak çalışabilecek personelin yetiştirilmesi için de Meslek Lisesi, MYO, BUSMEK, Orhangazi TSO ve Orhangazi Belediyesi koordinasyon sağlayıp yeni eğitim programları düzenleyebilir.
Tabi bu eğitim programlarının da bazı maliyetleri var, Örneğin, Orhangazi Endüstri Meslek Lisesi bu eğitimleri verebilir, ancak okulun elinde bu tür kurslarda kullanılabilecek malzemeler okulda eğitim gören öğrencilere göre temin edilmiş,
Yeni kurs açmak demek ciddi malzeme ihtiyacı anlamına geliyor.
Bu malzemeleri de okul idaresinin karşılaması haliyle mümkün değil.

Haberin Devamı

Mesleki eğitim verebilecek bu tür eğitimler için gerekli olan araç ve gereç ile malzemelerin temini için Orhangazi Belediyesi devreye girmeli.
Bu konuda görüştüğüm eğitimciler, Orhangazi Belediyesi’nin bu konuda malzeme sponsoru olması halinde kurs açmanın kolay olduğunu ve çok sayıda yetişmiş ara eleman yetiştirilebileceğini yetiştirilecek bu ara elemanların da hem yerli otomobil fabrikasında, hem de diğer sanayi kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabileceğini ifade ediyorlar.

Açıkçası eğitimciler, destek olunsun gerisi kolay diyorlar.
O halde yapılması gereken şey şu; Orhangazi Belediyesi eğitim ve istihdam için bu konuda elini taşın altına koymak durumunda.
Bu eğitim programlarının maliyetleri bir şekilde Orhangazi Belediyesi tarafından temin edilerek bir çok branşta kurs açılabilir.
Tabi, taşın altına elini koyması gereken sadece Orhangazi Belediyesi değil, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası da bu hususta ciddi sorumluluk yüklenebilir.
Ticaret ve Sanayi Odası aracılığı ile de tabiki ilçedeki sanayi kuruluşları devreye sokulabilir, bu eğitim programlarının maliyetleri karşılanıp, yeni kurs programları yapılabilir.

Haberin Devamı

Unutulmasın ki, ne kadar ara elaman, o kadar istihdam.
Bu konuda istihdama hazır bir gençliğimiz olursa, sadece yerli otomobil fabrikasında değil, diğer tüm sanayi kuruluşlarında gençlerimiz rahatlıkla iş başı yapabilirler.
Yukarıda sözünü ettiğim kurumlar bu konularda sorumluluk almak zorunda.
Aksi halde, geçtiğimiz günlerde de söylediğim gibi yerli otomobil banttan iner, biz ise sadece izlemekle yetiniriz.

Yazarın Tüm Yazıları