İşçi krizi başgösterir mi?

Geçen hafta Türkiye’nin otomobili TOGG’a yaptığımız yolculuğu anlatmıştım.Bu yıl sonunda banttan inmesi beklenen, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise artık satış aşamasına gelmesinin beklendiği yerli otomobil fabrikası ziyaretinin ardından bölgede bir de batarya fabrikası müjdesi geldi.

Haberin Devamı

Hemen yerli otomobil fabrikasının yanında, fabrika ile entegre, uluslararası limanın dibinde, İstanbul, Kocaeli gibi sanayi devlerine çok yakında planlanan batarya fabrikası hem kurulacağı nokta açısından, hem istihdama sağlayacağı katkıdan dolayı büyük önem taşıyor.
Zaten, yerli otomobil fabrikasının tam kapasite faaliyete girmesi ile birlikte yaklaşık 2 bin kişinin doğrudan istihdam edilmesi planlanıyordu. Batarya fabrikası ise yaklaşık 3 bin kişilik bir istihdam sağlayacak.
Yani, aşağı yukarı en geç 2 yıl içinde bölgede faaliyete girmiş olacak otomobil ve batarya fabrikasında yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilmiş olacak.
Bunun hem Bursa, hem Gemlik ve Orhangazi sanayisine sağlayacağı yan sanayi istihdamları ile birlikte daha yüksek sayılara ulaşacağı öngörülüyor.
Velhasıl Bursa, Gemlik, Orhangazi üçgeni birkaç yıl içinde 5 bin ara elamana ihtiyaç duyacak.
Peki bu sayıda yetişmiş kalifiye ara eleman bölgede bulunabilecek mi?
*
Buna yanıt vermek için geride kalan dönemlere bakmak gerekiyor.
İstihdam alanları bakımından Türkiye’nin en zengin bölgelerinin başında gelen Bursa, Gemlik ve Orhangazi bölgesi zaten öteden beri nitelikli ara eleman sorunu yaşıyordu.
Bırakın nitelikli ara elemanı, düz, vasıfsız eleman sorunu dahi yaşandığı zamanları biliyoruz.
Bölgenin bir gerçeği var, bugün bölgede yabancı uyruklular olmasa, belki de inşaat, tarım sektöründe çalışacak vasıfsız eleman bulunamayacak.
Çünkü yok.
Gemlik ve Orhangazi olarak ciddi bir tarım istihdamı sağlayan, zeytinin yanı sıra diğer tüm tarım ürünlerinde her geçen gün üretim kapasitesi artan bir bölgeyiz. Dolayısıyla tarımda istihdam edilecek vasıfsız eleman sorunu her geçen yıl artıyor. Buna ilave olarak yine küçük ve orta ölçekli işletmelerde vasıfsız eleman sorunu yaşanıyor ki, vasıflı kalifiye ara elaman sorunu ise bölge için ciddi bir sıkıntı var.
*
Bu durumda bölgeyi bekleyen durumlardan birisi artık yeni göç. İhtiyaç duyulacak olan kalifiye ara elaman başka bölgelerden gelecek. Bu da yeni bir göç anlamına gelecek. Göç demek yeni bir konut ihtiyacı demek ki, şu anda bu konuda ciddi bir yatırım olmadığını da görüyoruz. Bu da konut ve kira fiyatlarının da katlanarak büyümesi anlamına gelecek.
*
İşte idarecilik, yerel yöneticilik yeteneği bu gibi durumlarda devreye giriyor.
Bu satırlardan sıkça dile getirdiğim mesleki eğitim kursları ile bölgenin ihtiyaç duyacağı yeni konut stoğu için ön görüde bulunabilen yöneticilere ihtiyacımız var. Bu durumu öngörüp bugüne kadar mesleki eğitimler konusunda adımlar atılmalıydı. Yerli otomobil fabrikası ve bunun yan etkileri hesaplanarak konut açığı konusunda öngörülerde bulunup buna göre çalışmalar yapılmalıydı.
*
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı ihracat 225,3 milyar dolar.
Bu yeni bir rekor anlamına geliyor. 2022 ihracat tahmini ise 250 milyar dolar. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor ki,
Türkiye Çin ve Hindistan’a alternatif olmak üzere olan bir ülke. Bu da sanayi üretiminin 2021 yılında olduğu gibi,
2022 yılında da artacağı anlamına geliyor.
Bu artış doğrudan bölgemize, Bursa’ya, Gemlik’e ve Orhangazi’ye de yansıyacak bir durum.
Dolayısıyla bu bölgenin idarecileri özellikle kalifiye iş gücü konusunda olağanüstü hal ilan etmeli, ihtiyaç duyulan kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak hamleler yapmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları