Arıtma tesisi S.O.S veriyor

Orhangazi’de evsel atıklar ve kanalizasyon atıkları içi 8 yıl önce faaliyete geçirilen İznik Gölü Orhangazi sahilindeki arıtma tesisi alarm vermeye başladı.

Haberin Devamı

O günün koşullarına göre inşa edilen, yapımına yerel belediye tarafından başlandıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi yasası ile BUSKİ’nin devraldığı İznik Gölü Orhangazi sahiline yakın bir noktada inşa edilen arıtma tesisinin etrafındaki bazı tarım arazilerinde bugünlerde ortaya çıkan görüntü endişe yaratmaya başladı.
Öyle ki;
Arıtma tesisinin etrafında bazı tarım alanları tamamen kuruyup solmaya, bataklığı andıran görüntüler oluşmaya başladı.
Bunun nedenini tabii ki teknik olarak bilemiyoruz.
Ancak bu bölgede bir sorun olduğu çok açık ve buna acil önlem alınması gerekiyor.
Orhangazi’nin arıtma tesisi ile ilgili bu endişeleri yaşarken, son günlerde Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir çok sahil kentinde ortaya çıkan deniz salyaları dikkatimizi çekti.
Hepinizin malumu olduğu üzere bölgemizde Mudanya sahili ile Gemlik körfezinde oluşan deniz salyaları sonrasında olayın nedenleri de araştırılmaya, bu konuda da bir çok yorum yapılmaya başlamıştı.
Bu konuda bir değerlendirme yapan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Körfezdeki görüntünün ortadan kaldırılması için çalışacaklarını belirtip açıklamasına bir de parantez açtı.

Haberin Devamı

Orhangazi’nin arıtma tesisinin acilen ele alınmasını, Orhangazi’nin evsel atıklarının ve kanalizasyon atıklarının Karsak Deresi’ne dolayısıyla da Gemlik körfezine kadar ulaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Sertaslan tam da kitabın ortasından konuştu aslında.
Karsak Deresi mevzusu yıllardır bir sorun olarak önümüzde duruyor.
Dere ile ilgili sorun sadece evsel atıkların buraya karışması değil,
Güzergahı içinde hem Orhangazi hem Gemlik sınırlarında kalan bazı sanayi kuruluşlarının atıklarının da dereye karıştığını hepimiz biliyoruz.
Gemlik ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Karsak Deresinin durumu ile ilgili sürekli önlemler alsa da, bunlar hep geçici ya da sorunları erteleyici önlemler oldu.
Karsak Deresi için artık kalıcı ve kökten çözümler bulunması da kaçınılmaz olmuştur.

*
Orhangazi’nin arıtma tesisi ile ilgili meseleye dönecek olursak, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ocak ayındaki Orhangazi ziyaretinde arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması ile ilgili bir çalışma başlatacakları müjdesini vermişti.
Bu da gösteriyor ki aslen Orhangazi arıtma tesisinin kapasitesi artık yeterli değil.
Yeterli olmadığı için de bir kapasite artırımı söz konusu.
O halde, böylesine hayati bir konuda BUSKİ’nin elini çabuk tutması, acilen bu konudaki yatırımını da hızlandırması gerekiyor.
Çünkü, arıtma tesisi çevresinde ortaya çıkan manzara, Karsak deresinin durumu ve son olarak körfezde ortaya çıkan deniz salyası da gösteriyor ki her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor.
O halde yapılması gereken şey arıtma tesisi ile ilgili varsa bir sorunun giderilmesi, ve Alinur Aktaş’In da söylediği gibi kapasitesinin acilen artırılması.

*
Orhangazi, Gemlik ve İznik Gölü havzası Allah’ın her nimetini bollukla verdiği bir bölge.
Bu bölgenin doğal yapısının, doğal güzelliklerinin korunması da bir o kadar zorunlu bir konudur.
İznik Gölü’nün son yıllardaki seviye düşüklüğünden kirliliğine, Karsak deresinin durumu,
Orhangazi’nin evsel, kanalizasyon ve sanayi atıklarının arıtma tesisleri marifeti ile temizlenmesine kadar her önlemin acilen alınması gerekiyor.
Alinur Aktaş’ın sözünü ettiği arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması ile ilgili BUSKİ’nin çalışmaları hangi aşamadadır bilmiyoruz.
Bu konuda bir ihale yapılacaksa hızlandırılmalı, ihale yapıldıysa da bir an önce sonuçlandırılıp inşaatına başlanmalıdır.
Bu konu artık bir çevre felaketine dönmeden, önlemleri de alınmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları