Hasan Bozbey

Konut projesinden sonra arsa projesi nefes olacak

13 Ekim 2022
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Sosyal Konut projesinde başvurular devam ediyor. Başvurular 31 Ekim tarihinde tamamlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ilk etapta yapılacak olan 250 bin konut için 7 milyon 200 bin kişi başvuruda bulundu.
Aynı konut projesinde Orhangazi için 150 konut yapılacak. Orhangazi’de de bu konutlar için başvuru sayısı 7 bini geçmiş durumda.
Daha önce bu proje ile ilgili görüş belirtirken, sosyal konut projesinin ev hayali kuranları ev sahibi yapmasının yanı sıra, ekonomiye de büyük katkı sağlayacak bir proje olduğunu söylemiştim. 250 bin konutun en geç 2 yıl içinde yapılacak olmasından dolayı ekonomide ciddi bir hareketlilik yaşanacak.
Aynı zamanda konut kira ve satışlarında yaşanan fahiş artışların da bir nebze olsun önüne geçmiş olacak.

***
Konut projelerinin yanı sıra İlk evim ilk arsam projesi kapsamında arsa satışları için de başvurular başladı. TOKİ Türkiye genelinde arsa satışları için başvuruları hafta başı itibarı ile başlattı. Arsa satışları ile ilgili olarak Bursa bölgesinde de arsalar satışa çıkacak. Açıklanan listeye göre arsalar, Bursa Merkez, Orhangazi, Gemlik ,Harmancık, Keles, Büyükorhan ve Orhaneli’de satılacak. Arsa projesi ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaptı. Arsaların tapularının en geç 2 yıl içinde teslim edileceğini

Yazının Devamını Oku

Göçebe Oyunları alanı ne olacak?

5 Ekim 2022
2020 yılında yapılacaktı, 2 kez erteleme ile 2022 yılında yapıldı. Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsüne Türkiye, İznik gölü kenarı ev sahipliği yaptı. Aslında organizasyonun yapılacağı 1 yıldır belliydi. Böylesine bir organizasyon yapılacakken önden bazı öngörülerde bulunmuştum.

Bölge bu oyunları fırsata çevirebilir. Özellikle Marmara’nın tam göbeğinde yer almasına rağmen adı sanı dahi bilinmeyen Orhangazi için çok önemli bir organizasyon olacak demiştim. Ama bunu fırsata çevirmek için de Orhangazi’nin bir şey yapması gerekiyordu. Özellikle barınma anlamında yada buraya gelecek insanların ağırlanabileceği yeni alanlar inşa edilmesi için yerel yönetimin bir şeyler yapması gerekiğini ifade etmiştim. Oldu mu peki?
Orhangazi bu organizasyondan zerre kadar faydalanamadı. Ne maddi ne de manevi anlamda. Orhangazi olarak sadece neyle övünebiliriz, buraya 6 bin Orhangazili taşıdığımızla övünebiliriz. Oysa böylesine büyük bir organizasyon Orhangazi için güzel fırsatlar ortaya çıkarabilirdi. Olmadı. Hatta, Bursa belediyelerinin neredeyse hepsinin organizasyonda bir tanıtım çadırı vardı. Bir tek Orhangazi’nin yoktu.
*
4. Göçebe Oyunları geride kaldı. 29 Eylül Perşembe akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bir çok dünya devletinden devlet adamlarının katılımı ile açılış töreni düzenlenmişti. Oyunların açılışı muhteşem görüntülere sahne olmuştu. 4 gün sürdü, pazar akşamı da yine muhteşem bir kapanış töreni ile Göçebe Oyunları tamamlandı.
*
Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 102 ülkeden 3 binden fazla sporcu oyunlarda yer aldı. Eğlence alanları, ata sporlarını sevdirecek etkinlikler, yetişkinler için ayrı, çocuklar için ayrı eğlence alanlarının yer aldığı Göçebe Oyunlarını 4 günde yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret etti. Oyunların, İznik’e de Bursa’ya da Türkiye’ye de büyük ekonomik ve sosyal getirisi oldu. Sadece ekonomik ve sosyal açıdan değil, Dünya barışına da katkı sağlayacak bir organizasyonu bölgemiz geride bıraktı.
Eksiği ile fazlası ile Türkiye böylesine bir organizasyonun da üstesinden gelmiş oldu. Bu, büyük bir başarıdır. Emeği geçenleri kutlamak gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Konut için çözüm Toki mi?

28 Eylül 2022
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük, Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı konut projesini açıklamıştı.

Türkiye genelinde iki etap halinde toplam 500 bin konut, arsa ve iş yeri satışını kapsayan “İlk evim” “İlk İşyerim” ve “İlk arsam” isminin verildiği projeye ilgi tüm ülke genelinde hayli fazla oldu. Milyonlar, bu projeye güvenerek konut sahibi olmak için kuyruklar oluşturdu, şu ana kadar da 5 milyonun üzerinde başvuru yapıldı. Aynı proje kapsamında Orhangazi için de 150 konut yapılacak.
Belediye başkanı Bekir Aydın, 150 adet konutun artırılması için bugün TOKİ Genel Merkezinde bir görüşme yapacak. Hedef 150 adet olan konut sayısını artırmak.
Sayı artar mı, artmaz mı şimdiden bir şey söylemek güç. TOKİ’nin Orhangazi’ye yapacağı 150 konut da olsa, 1500 konut da olsa sorunu çözmeyeceği kesin. Çünkü, Orhangazi’de 150 konut için ulaşılan başvuru sayısı şimdiden 6 bini geçmiş durumda. Dolayısıyla da Orhangazi’nin konut ihtiyacının çözümü için 1500 de yetmez, 5 bin 500 de.. O halde, yapılması gereken şey belli, yeni imar alanları.

***
Daha önce defalarca dile getirildi, bu konuda ilçedeki müteahhit firmalar da, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilgili meslek grubu da, ilçenin dinamikleri de hep aynı şeyi söyledi, Orhangazi’nin acil olarak yeni imar alanına, yeni imar düzenlemelerine ihtiyacı var. Çünkü, Marmara’nın göbeğinde, sanayisi ile, tarımı ile ve yavaş yavaş filizlenen turizm gelişimi ile Orhangazi büyümekte, güçlenmekte. Bu büyüme beraberinde bazı alt yapı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Örneğin, konut ihtiyacı.
Zaten normal boyutlarda var olan konut ihtiyacı, son dönemlerde iyiden iyiye artmaya başladı. Bugün, neredeyse satılık yada kiralık ev bulmak bu şehirde imkansız hale geldi. Olanların ise fiyatları rekor denecek şekilde fahiş noktalara ulaşmış durumda. O halde olması gereken tek şey acil yeni imar planlamalarıdır.

Yazının Devamını Oku

Tüm zamanların rekoru yolda

21 Eylül 2022
Zeytinin en önemli üretim merkezi Orhangazi, Gemlik, İznik ve Mudanya’da üreticiler hasat için hazırlıklara başladı.

Ekim ayı gibi zeytin üreticileri 1 yıldır emek verdikleri zeytin bahçelerine girip hasadı almaya başlayacak.
Alın teri, emek ve mücadelenin karşılığını hasat döneminde alacak olan çiftçi bu yıl biraz daha heyecanlı.
Çünkü bu yıl tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de bereketli bir sezon olacak.
Zeytin bahçelerinde durum tam olarak bunu gösteriyor.
***
Bursa’nın zeytin üretim merkezi Orhangazi, Gemlik, İznik ve Mudanya.
Bu bölgelerin tamamında bu yıl rekor üretim bekleniyor.

Yazının Devamını Oku

Eğitimde yeni dönem nasıl başlıyor?

14 Eylül 2022
2022-2023 eğitim öğretim sezonu başladı.

Öğrenciler ve öğretmenler yaz tatilini tamamlayıp ders başı yaptılar. Okulların açılacak olmasından dolayı geçen hafta öğrenci ve velilerde alışveriş telaşı vardı. Bu hafta ise tüm öğrenciler koşarak ders sıralarına geldiler. Yeni bir dönem de başlamış oldu.

***
Her eğitim öğretim sezonu öncesinde tartışılan konulardan birisi şudur; “Okullarımız ve eğitim camiamız yeni döneme hazır mı?” Bu sorunun cevabı herkese göre değişir.
Geçmişe göre eğitimde özellikle fiziki şartların çok daha iyi bir seviyeye geldiğini, ders kitaplarının ücretsiz verilmesinden, derslik sayılarının artması, 40 kişilik sınıflardan, bugün 20-25 kişilik sınıflara gelinmiş olması, eğitimde aslında gelinen noktanın genel manada iyi olduğunu da ortaya koyuyor. Ancak tabi ki eğitim sektörünün çok hareketli olması, milyonlarca paydaşı olması, her gün yoğun bir sirkülasyonun yaşanmasından dolayı sıkıntıların da fazlasıyla yaşandığı bir sektör.
Dolayısıyla eğitimde sorun konusu da böylece göreceli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Yazının Devamını Oku

Gedelek’e sahip çıkın!

7 Eylül 2022
Türkiye’nin en önemli turşu üretim merkezi, Bursa Orhangazi’deki Gedelek mahallesinde bulunuyor.

Türkiye’nin iç pazardaki turşu ihtiyacının neredeyse yüzde 70’ini karşılayan Gedelek’te yeni sezon başlamak üzere.
Yaz döneminde taze sebze alımlarının yapıldığı Gedelek’te imalathaneleri yeni sezon heyecanı sarmış durumda.
Tesislerde hummalı bir hazırlık var.
Bilindiği gibi Gedelek yıllık 50 bin ton turşu üretimi ile çok ciddi bir potansiyel.
Bu potansiyel, gün geçtikçe de büyüyor.
Orhangazi’ye bağlı Gedelek Mahallesi sırf bu imalattaki gücünden dolayı tersine göç alan bir köy olarak bilinir.
En küçük işletmesinden en büyüğüne kadar yaklaşık 90’a yakın işletmede, sezon içinde en az 3 bin kişi çalışıyor.

Yazının Devamını Oku

Tarihi gün için tarihi gün yakışırdı

31 Ağustos 2022
Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli yatırımlarından birisi olan, belki de 60 yıllık hayali olan yerli otomobil için artık geri sayım başladı.Türk tarihi için yeni bir tarih yazılıyor.

Yerli Otomobil Fabrikası TOGG’un açılışı ve ilk aracın banttan inişi için tarih resmen belli oldu. 29 Ekim.
29 Ekim 2022 Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99.Yıldönümü. Böylesine tarihi bir günde, tarihi bir organizasyon gurur duyulacak bir olay.
29 Ekimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımı ile TOGG için bir açılış töreni düzenlenecek. Aynı gün banttan ilk araç da inmiş olacak.
1961’deki Devrim Arabasından sonra bugün böylesine devasa bir projenin hayata geçiriliyor olması, 60 yıllık “olmaz” denen bir projenin yapılması herkes için bir gurur vesilesidir.

*
29 Ekim tarihindeki bu açılış öncesi önceki gün TOGG fabrikası çok önemli misafirler ağırladı.

Yazının Devamını Oku

Tarihi gün için tarihi gün yakışırdı

31 Ağustos 2022
Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli yatırımlarından birisi olan, belki de 60 yıllık hayali olan yerli otomobil için artık geri sayım başladı. Türk tarihi için yeni bir tarih yazılıyor.

Yerli Otomobil Fabrikası TOGG’un açılışı ve ilk aracın banttan inişi için tarih resmen belli oldu. 29 Ekim.
29 Ekim 2022 Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99.Yıldönümü. Böylesine tarihi bir günde, tarihi bir organizasyon gurur duyulacak bir olay.
29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımı ile TOGG için bir açılış töreni düzenlenecek. Aynı gün banttan ilk araç da inmiş olacak.
1961’deki Devrim Arabasından sonra bugün böylesine devasa bir projenin hayata geçiriliyor olması, 60 yıllık “olmaz” denen bir projenin yapılması herkes için bir gurur vesilesidir.

*
29 Ekim tarihindeki bu açılış öncesi önceki gün TOGG fabrikası çok önemli misafirler ağırladı.

Yazının Devamını Oku