Kürt meselesi ve çözüm yeri tartışması

“CHP, ülkemizin coğrafi ve ulusal bütünlüğü ile güvenliğini koruyarak demokratik, sosyal, sürdürülebilir bir çözüm arayışı içindedir. CHP, Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak samimi ve sağlıklı sonuçlar verecek bütün adımların destekçisidir. CHP’ye göre çözümün adresi TBMM’dir.”

Haberin Devamı

Bu sözler bugüne ait değil... Mayıs 2013 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantıda söylendi. 2009-2015 yıllarını kapsayan çözüm sürecinde hemen her ortamda bu sözleri dile getirdi. O yüzden gazeteciler Kılıçdaroğlu’nun bugün tartışmalara neden olan yeni ama gerçekte eski açıklamalarını çok iyi hatırlar. Bugün açıklamaların tartışılmasının temel sebeplerine gelince:

Cumhur İttifakı’na göre Kürt sorununun olmaması ya da bitmesi.

2023 seçimlerine giderken ittifakların nasıl şekilleneceği, HDP oylarının önemi ve Kürt seçmenin oyları.

AK Parti’nin iktidara geldiği günden beri sorunun çözümünde attığı ve hayata geçirdiği önemli adımları kimse reddedemez. Gelinen noktada ve çözüm süreci, hendek savaşları gibi yaşananların ardından iktidar terörle mücadeleye kararlılıkla devam ediyor.

Haberin Devamı

CHP’YE GÖRE KÜRT SORUNU NEDİR?

Peki, Kürt sorunu bitti mi? Bittiyse CHP bunu neden gündeme getiriyor? Partinin bu konudaki en yetkili isimlerinden CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile konuştum. Açık açık sordum: “AK Parti iktidarında bir dizi adımlar atılmışken, hâlâ Kürt sorunu var mı? Var ise bu sorunlar nedir?”

Salıcı’nın açıklamalarını madde madde sizlerle paylaşıyorum:

“Kürt sorunu var. Ortada bir gerçeklik var. Bu görmezden gelinerek siyaset yürütülemez.

Türkiye’de insanların kanun önünde eşitliğini fiiliyatta net bir şekilde sağlamak gerekiyor.

Türkiye’nin toplumsal huzura kavuşması gerekiyor, barış ortamının sağlanması gerekiyor.

Türkiye’de terörün bitmesi gerekiyor.

Tüm bunların sivil, demokratik yöntemlerle parlamento zemininde ve Türkiye’nin bütünlüğüne, üniter yapısına zarar vermeyecek yöntemle yapılması gerekiyor.

(Çözümün içinde silahların susması, terör örgütünün silah bırakması da var mı?) Türkiye’nin toplumsal barışı, huzuru, istikrarlı bir yönetime kavuşması, demokrasisinin kökleşmesi, ekonomisi için terörün tüm Türkiye’nin kabul edebileceği bir çözümle tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor.

Kürt sorununu sadece Kürtlerin sorunu olarak görmüyoruz, tüm Türkiye’nin sorunu olarak görüyoruz...”

Haberin Devamı

Oğuz Kaan Salıcı, “Kürt sorunu yoktur” diyenlere ise, “Peki o zaman Kürt sorununun olduğunu söyleyen, bunu siyasetinde önemli bir aks olarak gören ve yüzde 10’un üzerinde oy alan siyasi partiyi nereye koyacağız?” yanıtını verdi. Sorunun tek başına güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğine dikkat çeken Salıcı: “Bu denenmemiş bir yöntem değil. Cumhur İttifakı denenmiş ve başarısız olmuş yöntemi tekrar deniyor” dedi.

‘TERÖRLE ARASINA HERKES MESAFE KOYMALI’

Süreçte HDP’nin kapatılmasına ihtimal vermediklerini söyleyen Oğuz Kaan Salıcı, AK Parti’nin ve AK Parti’nin geldiği siyasi hareketin geçmişte kapatma davalarıyla karşı karşıya kaldığına işaret ederek, “Bu kadroların böyle bir hataya düşeceği kanaatinde değiliz. Bu kendilerinin siyasi duruşunu da sorgulatır hale getirir” diye konuştu. Peki, bu süreçte HDP’nin hiç mi kabahati yok? Terörle arasına mesafe koymamalı mı? Salıcı’nın yanıtı şöyle:

Haberin Devamı

Biz terörle herkesin arasına mesafe koyması gerektiği kanaatindeyiz. Bununla ilgili bizim duruşumuz çok açık ve net.

Sezai Temelli’nin açıklaması da parti içinde partinin Eş Genel Başkanı tarafından da farklı bir şekilde yorumlandı.

NEDEN YAN YANA GÖRÜNTÜ VERMİYORLAR?

Gelelim CHP’nin eleştirildiği “görüntü vermeme” konusuna... Oğuz Kaan Salıcı’ya CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ın yaptıkları görüşme sonrası birlikte kameraların karşısına çıkmadığını hatırlatarak, “HDP ile görüntü vermekten kaçındıkları yönündeki” eleştirilere yanıtını da sordum. Salıcı, “Biz yürüdüğümüz yolun doğru olduğu kanaatindeyiz. Biz Millet İttifakı’nın çerçevesiyle yürüyoruz. HDP Eş Başkanı, ‘Bizim bir ittifakın içinde olmak gibi bir derdimiz yok’ açıklamasını birçok kez yaptı. Biz bunlarla meşgul olmadan, Türkiye’nin temel meselesi konusunda CHP’nin ne yapacağını anlatmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

 

Yazarın Tüm Yazıları