Ekonomideki gidişata CHP ne diyor, ne öneriyor?

Hürriyet Gazetesi Ankara bürosunun kahvaltılı sohbetleri artık bir gelenek haline geldi. Hemen hemen her siyasi partiden, sivil toplum örgütlerinden, meslek kuruluşlarından isimleri her hafta ağırlıyoruz. Bu kez de CHP’nin ekonomi kökenli Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile ufuk turu yaptık. Hem ekonomi ile ilgili önemli tespitleri, tüm liderlere çağrısı, hem de TBMM’den geçen Merkez Bankası düzenlemesine ilişkin çarpıcı açıklamaları var. Sırayla gidelim...

Haberin Devamı

‘MANTIĞA AYKIRI’

CHP, yeni ekonomik modeli eleştiriyor. Özellikle de dünyadaki gelişmelere de dikkat çekerek, politikanın değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bülent Kuşoğlu’nun mevcut politika ile ilgili açıklamaları şöyle:

Yeni ekonomik model mantığa aykırı. Kur korumalı mevduat Hazine’yi sıkıntıya sokacaktır.

Faiz indirimi bugün için yanlış bir politikadır. Aslında faiz indirimi diye bir şey de yok. Kendi kendimizi kandırmayalım. Politika faizi ile piyasada kullanılan faiz bir değil. Enflasyonun altında faizle, paranın değeri korunabilir mi?

TBMM’ye ekonomi ile ilgili düzenlemeler geldiğinde karşımızda muhatap bulamıyoruz. Soru soruyoruz, yanıt alamıyoruz.

Kuşoğlu partisinin Hazine’den aldığı yardımı kur korumalı mevduat fonunda değerlendirmek istediklerini ancak kendilerine, “Henüz yazı gelmedi” denilerek “ret” yanıtı verildiğini söyledi. Vatandaşların ise genelde dövizlerini bozdurmadıklarına dikkati çekti.

Haberin Devamı

YAPILMASI GEREKENLER

Peki CHP’ye göre atılması gereken adımlar neler? Kuşoğlu madde madde sıraladı:

Ekonomideki sorunların çözümü öncelikle siyasette. Adalet ve hukuk alanlarında yapılacak düzenlemelerle yerli ve yabancı yatırımcılara güven verilmesi gerekiyor.

Türkiye’de AK Parti iktidarı döneminde bazı isimler kazandıkları 200 milyar doları yurtdışına çıkardı. Parayı AK Parti iktidarı döneminde kazanıyorlar, ama bu iktidarın düzeninden korktuğu için yurtdışına çıkarıyorlar. Adaletin işleyişine, hukukun üstünlüğüne, istikrara karşı güven yaratmak gerekiyor.

Ekonomide denge çok önemli. Ekonominin bir an önce dengeye oturtulması lazım. Başta da kurun dengelenmesi, istikrar kazanması lazım.

Kurdaki dengesizlik her şeyi etkiliyor. Gerekiyorsa bir gecede devalüasyon yapıp ardından hızlıca gerekli önlemler alınsa, yapısal reformlar hayata geçirilseydi.

TL’ye istikrar ve değer kazandırılmalı.

Enflasyonla doğru politikalarla mücadele edilmeli.

Yapısal reformlar hayata geçirilmeli.

Üretim teşvik edilmeli. Hep liberal ekonomilerle büyümeye çalıştık. Ancak devletin de üretime katkısı olmalı. Devletin de yatırımcı olmadığı bir ülke olamaz.

Haberin Devamı

Sosyal reformlar ayağı da tamamlanmalı.

LİDERLERE ÇAĞRI

Tüm maddelerin yanı sıra Türkiye’nin sorunları için tüm liderlerin bir araya gelmesi gerektiğini savunan Bülent Kuşoğlu, “Güvenin tesis edilmesi için bir araya gelmeleri gerekir. Hem o görüntü hem de konuşulacaklar önemli olacaktır. Ancak yapmazlar. Bu konuyla ilgili davet gelse Kemal Bey icabet eder, katılır” dedi.

SORUN ARTIK İKTİDAR İSTEĞİNİN ÖTESİNDE...

“Herkes iktidar olmak ister. Doğal olarak ana muhalefet partisi de iktidarın gitmesini, kazanmayı ister” ifadesini kullanan Kuşoğlu, sorunun artık iktidar değişikliğinin ötesine geçtiğini belirtti. Kuşoğlu “Sadece ekonomik sorunlar değil, devlet kurumları ile ilgili sorunlar var. Devleti ve toplumu ayakta tutmak hepimizin görevi” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI İLE İLGİLİ DÜZENLEMEDE SORULAR

TBMM’de kabul edilen Merkez Bankası düzenlemesi de siyasette tartışılıyor. Düzenleme, Merkez Bankası nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıkların haczedilmemesini öngörüyor. Kuşoğlu, düzenlemenin neden yapıldığını anlayamadıklarını belirtip şöyle dedi:

“Eğer örneğin bunu Güney Kore swap anlaşması ya da bazı varlıklarını Türkiye’ye getirme karşılığında istediyse; bunun adı ‘Türkiye iflas ederken benim mal varlıklarıma dokunulmasın, el konulmasın kaygısıdır.’ Ancak bu durumda bu düzenleme yeterli değil. Çünkü uluslararası hukuk var, uluslararası hukuk işler.”

Yazarın Tüm Yazıları