Hande Dinçel

Tasarruf ve birikim eğitimi için kumbara yapımı

6 Ağustos 2020
Küçük yaşta kumbaraya para atma alışkanlığı kazanan çocukların büyüyünce daha tutumlu olabileceklerini biliyor muydunuz?

Para biriktirme alışkanlığı uzun zaman süren bir alışkanlıktır ve küçük yaştan itibaren bu alışkanlığı edinmek fuzuli harcamaların önüne geçmek konusunda gereklidir. Küçük yaştaki çocukların ailelerini taklit ettikleri ve anne babaları gibi olmak istediklerini düşündüğümüzde anne ve babaların doğru bir örnek olmaya dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamak gerekir.

Biriken paraların çocuğun istekleri doğrultusunda harcanmasına özen gösterilmelidir. Ebeveynler ayda bir kumbarayı açarak paraları çocuklarla birlikte sayabilir.

Her yaş grubu için farklı para biriktirme alışkanlığı belirlenmelidir.

2 -5 yaş aralığı

Bu yaş aralığındaki çocuğa her istediğini hemen almak çocuğu doyumsuz yapar. Bunun yerine  bir şey istediği zaman talep ettiği şeyin yakın zamanda olacak önemli bir günde alınacağını söylenebilir. Bu şekilde çocuğunuzun istediğini kabul etmemek yerine doğum günlerinde, yılbaşında, bayramlarda ya da benzeri özel günlerde alacaklarını söylemeniz çocuğa sabrı ve beklemeyi öğretir. Bu şekilde de bekleme davranışı çocuklara aşılanır.

6 -10 yaş aralığı

Yazının Devamını Oku

Karton kutudan fotoğraf makinesi yaptık!

30 Temmuz 2020
Oğlum Ömer son zamanlarda evin içinde sürekli iki elinin parmaklarını birleştirip “anne poz ver” diyerek dolaşıyor. Günde kaç kez poz verip kaç kez resim çektirdiğimi hatırlamıyorum bile bazen.

Aslında günümüzde her anne çocuğu ile her anını ölümsüzleştirmek adına fotoğraf çekiyor. Bu durum ister istemez çocuklarımızın da aynı hareketi sergilemesine sebep oluyor. Çok basit bir şey gibi görünen bu aktivitenin çocuklar üzerinde faydaları olduğunu biliyor muydunuz?

O zaman önce biraz faydalarından bahsedip sonrasında harika bir anne yapımı fotoğraf makinesi oluşturalım...

- Fotoğraf çekimi çocukların merak duygusunu geliştirir. Perspektif resimler gözlemleyen çocuklar sizlerin o an ilginizi çekmeyecek bambaşka şeyleri fotoğraflayabilirler.

- Fotoğraflar farkındalık yaratır. Doğada birden çok çocuğa bir fotoğraf makinesi verdiğinizde hepsi çok farklı çekimler yapacaktır.

- Fotoğraflar çocukların özgüvenini geliştirir. Çektiği fotoğraflara bakarak kendisinin farklı şeyler başarabildiğini görür.

- Gözlem yapmayı destekler. İnsanları, renkleri, hayvanları, ağaçları gözlemleyebilir.

Daha birçok faydasından bahsedebileceğimiz fotoğraf çekiminin yararlarına kısa bir ara verip etkinliğimizin yapılışından bahsedeyim…

Yazının Devamını Oku

Sınıflandırma çalışması: Renkli tavşanlar

28 Temmuz 2020
Sınıflandırma çalışmaları, nesneleri belli özelliklerine ve niteliklerine göre gruplama veya ayırma becerisidir. Çocukların gruplama yapabilmeleri için nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayrıştırabilmeleri gerekir.

Sınıflandırma becerisi aynı anda iki süreç gerektirir: 

Nesneleri ayırma ve gruplama. Örneğin çocuğun önüne koyduğumuz boncukların arasından turuncu boncukları gruplarken aynı zamanda mavi ve kırmızı renkli boncuklardan ayırmış olur.

Sınıflandırmalar varlıkların çeşitli özelliklerine göre yapılabilir.  Örneğin nesneler renklerine, şekillerine, boylarına, kilolarına, sayılarına, işlevlerine göre sınıflandırırlar. Çocuklar varlıkların vurgulanan özelliklerini diğer özelliklerinden soyutlayabildikleri ölçüde başarılı olurlar.

18. aydan itibaren, bir ebeveyn olarak çocuğunuza basit ve pratik yollarla bu kavramları (eşleştirme ve gruplama) tanıtmaya odaklanmalısınız. Çocuğunuzu teşvik edecek bulmaca ve alıştırmalar yapmak için kendi çevrenizi ve özel montessori materyallerini yaratıcı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Malzemeler

Boş rulo

Renkli kağıt

Yazının Devamını Oku

Super Mario bu oyunla yeniden hayat buldu

25 Temmuz 2020
Yeni nesil bilgisayar oyunlarının olmadığı dönemin en popüler bir oyunuydu Super Mario…

Super Mario hayatımıza katılana kadar puan toplamak için oyun oynarken bir anda hedefimiz level atlayıp prensese kavuşmak olmuştu. Şimdi elinden tablet düşürmeyen çocukların bir başka versiyonuydu Super Mario oynamak. Mantarlara çarpmadan ilerlemek, ejderhalardan kurtulmak, bonusları toplayıp büyük bir heyecanla prensesi bulmak... 

Televizyon, telefon ve tabletin zararları günümüzde pek çok dile getiriliyor. Ekrana bağlı olarak yetişen bir nesil ile karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, çocuklara anne yapımı oyuncaklar ile keyifli zaman geçirebileceğimizin kanıtı olan bir oyun hazırladım. 

Ömer şuan küçük olduğu için oynamayı beceremese de çevremdeki çocuklara oynattığımda yansıttıkları mutluluk paha biçilemezdi. Yapımı biraz meşakkatli olan bu oyun ile çocuklarınızın çok eğleneceğinden eminim.

Malzemeler

Karton

2 adet şişe kapağı

2 adet çubuk ya da kalem ya da pipet

Yazının Devamını Oku

Harika bir geri dönüşüm projesi

23 Temmuz 2020
Kullandığınız kırılmış ya da kısa kalmış pastel boyalarınızı atmayın, tekrar bir araya getirip yepyeni pastel boyalar yapabilirsiniz. Hem de istediğiniz şekillerde...

Boya yapmayı çok seven her minik ressamın kullanıp küçülen, minik kalan ve kullanmadıkları pastel boyası vardır.

Ben de bugün sizlere dolap içinde ya da kalemliklerde bir kenara atılmış eski pastel boyalardan yepyeni ve rengarenk boyalar yapmanın bir yolunu anlatacağım. İsterseniz kullandıkça farklı renkler boyayan, isterseniz tek renk pastel boyalar yapabilirsiniz. Üstelik şekline de çocuklarınız karar verebilir. Üçgen, kalp, daire, kelebek şeklinde pastel boyaları olabilir.

Malzemeler

Pastel boya

Tencere

Küçük kırılmaz bir cam kap

Kalıp

Yapılışı

Yazının Devamını Oku

Gölge oyunu

21 Temmuz 2020
Bugün size harika bir etkinlik önerisi ile geldim. Küçükken uyku öncesi aile büyüklerimiz ile yaptığımız yatak muhabbetlerimiz olmuştur. Aile büyüklerimiz ya hikaye okumuştur ya ninni söylemiştir ya da karanlıkta duvarda parmaklar ile şekiller oluşturmuşuzdur.

Biz yeni nesil artık bazı şeylerde daha kolaya kaçıyoruz, daha çok hazıra konuyoruz. Çocuklarımızın uykuya geçişini daha kolay sağlayabilir, günü eğlenceli bir halde bitirebilirsiniz. Belki parmaklarımızdan kelebekler, keçiler, kuşlar oluşturmuyor olabiliriz ama bu demek değil ki gölge oyunu oynamayacağız. 

Sadece bir bardak yardımı ile gölge oyunu oynatabileceğinizi biliyor muydunuz?

Malzemeler 

Bardak

Koli bandı 

Kalem

Fener

Yazının Devamını Oku

Çocuğunuzla birlikte keyifli bir deney yapmaya ne dersiniz?

18 Temmuz 2020
Çocukların seveceği volkan deneyinde volkan bilimcilerin araştırma konularını, gaz salınımı ve kimyasal tepkimeleri bir arada göreceğiz.

Yanardağ patlaması nasıl oluşur?

Bir yanardağın patlayabilir olup olmaması içinde sıkışan gaz miktarı ve magmanın akış hızına bağlıdır. Magma yeryüzüne yaklaştıkça içinde bulunan gazlar havayla temas eder ve gaz kabarcıklar olduğundan 1000 kat fazla büyüyerek dışarı doğru püskürmeye başlar.
Yanardağların bulunan magmanın dışarı püskürtüldüğü açıklığa krater denir. Kraterden çıkan magma da lav adını alır ve oldukça sıcak olan lav çevresi için oldukça tehlikelidir. (Yaklaşık 700-1250 °C)

Evet şimdi kendi volkanımızı oluşturmaya başlayabiliriz. Peki bu deney için nelere ihtiyacın olacak?

Malzemeler:

Yazının Devamını Oku

Eğlenceli bir etkinlik: Baloncuk değirmeni

17 Temmuz 2020
Bugün tam bir yaz oyunu olup tüm çocukların bayılarak oynayacağı bir baloncuk değirmeni yapalım ister misiniz?

Çocuklar için nefes egzersizleri çok faydalıdır. Çocuklar duygularını daha rahat kontrol ederler ve dikkat konsantrasyon becerilerini de geliştirir. Nefes egzersizleri çocukların bedenlerini daha iyi kullanabilmelerini, kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur ve konuşurken telaffuzlarını geliştirmelerine de katkı sağlar. Ayrıca çocukların bilişsel gelişimini destekler ve stresi azaltarak konsantrasyonlarını da artırır. 

Bu etkinliği uygularken hem eğlencenin tadını çıkarıp hem de nefes egzersizi yapabilirsiniz.

Materyaller

Köpük
Pipet
Şönil

Yapılışı

Yazının Devamını Oku