Moda sektöründeki başkaldırı tam gaz devam ediyor!

Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocukları ve genç kızlar, Greta Thunberg’in attığı adımı takip ediyorlar.

Haberin Devamı


Ekosistemdeki tahribata ve iklim krizine dikkat çekmek için “Bana Bırakacağınız Gelecek–Kız Çocukları ve İklim Krizi” başlıklı fiziki ve sanal sergilerle 9 Ekim’de Schneidertempel Sanat Galerisi’nde değişim umutlarını dile getirmeye hazırlanıyorlar.
Gençlerin manifesto niteliğindeki mesajları, eserleri ve çizimleri iklim krizi ve adaleti konularında sanatsal bir tartışma alanı yaratacağa benziyor.
Birçok iyi ailenin çocuklarının da eserlerinin olacağı bu sergiyi 25 Ekim’e kadar hem sanal hem de fiziksel ortamda gezebileceksiniz.
Böylesine zorlu bir yolu seçen sanatçı adayı tüm gençleri desteklemek gerek.
Serginin mesajını 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde İstanbul’un birçok semtindeki billboard’larda görebileceksiniz.
Yoldan geçerken bu billbord’lara dikkat etmenizde fayda var.
Büyüklerin umursamadığı ama küçüklerin her geçen gün omuzlarında yük olarak taşıdığı bu krizi çok güzel mesajlarla dile getirmişler gibi gözüküyor. Umarım ilgili mercilere seslerini duyurabilirler.
Küresel iklim değişikliği, global ekonomik kriz ve son olarak hepsinin üzerine gelen pandemi ile birlikte moda dünyası, tasarımlarında ve defilelerinde verdikleri mesajlarla tepkilerini ortaya koymaya devam ediyorlar.
Her ne kadar ilkbahar/yaz 2021 defilelerini izliyor olsak da sonbahar/kış koleksiyonları mağazalarda yerlerini çoktan almaya başladı bile.
Mesela Dior’un tasarımcısı Maria Grazia Chiuri’nun koleksiyonu stereotiplerin ötesinde, yegane olmanın gücünü yansıtan tasarımlarla şu an raflarda.
Çok konuşulan Balenciaga’nın extravagant omuzları küresel iklime başkaldırı olarak yorumlanabilir.
Bir başka başkaldırı ise beden algısına karşı yapılıyor.
Dünyada kadın bedeni ortalaması 38-42 arası iken podyumlarda 32 beden modellerin kullanılmasından tasarımcılar ve moda evleri rahatsız olmaya başlamış durumda.
Mükemmel vücut tabusuna olan tepkilerini ‘plus size’ mankenleri podyumlarında yürüterek gösteriyorlar.
Bunu birçok defilede gördük hatta 2021 yaz defilelerinde de görmeye devam ediyoruz.
Ben bu tepkiyi geç gelen ama doğru yönde atılan bir adım olarak görüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları