İklim dostu yaşam rehberi

Dünyanın ortalama sıcaklığının 120 yıl öncesine göre 1.1 derece arttığı bilimsel bir gerçek. Bu farkın nelere yol açtığını yakından deneyimleyen ve maalesef bu artışın sebeplerinden biri olan bir nesil olarak iklim krizi ile mücadele etmek ve neslimizin hikayesini değiştirmek her toplum gibi bizim de görevimiz.

Haberin Devamı

Aslında buna toplumsaldan çok bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek başlamak çok daha doğru olacak. Dünya, kaynakları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Artık bireyselden kolektif bilince doğru harekete geçmenin zamanı.
Dünyanın sıcaklığı 1.5 derece arttığı an çevresel olarak geri dönüşü imkansıza yakın, yıkıcı etkiler ile baş başa kalacağız. Daha doğrusu çocuklarımızı bununla baş başa bırakacağız.
İklim krizi meteorolojik bir olgu olmaktan çıkalı çok oldu. Bunu da dünyanın birçok noktasında çıkan ekosistemi yerle bir eden yangınların ardından başka şehirlerin başına gelen seller ile rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.
Ama burada sorulması gereken asıl soru şu: “Bu sorunla mücadele etmek için yeterli bilgiye ve çözüme sahip miyiz?”
Son dönemlerde yeni neslin bu konu üzerinde çok durduğunu, dünya çapında Greta Thunberg gibi aktivist gençlerin çoğaldığını gözlemliyorum ama çıkarttığı sesler hükümetlerin adım atmasına yetecek mi?
Gerçekten bu seslerin Paris İklim Anlaşması’nda radikal adımlar atılmasına etkisi olacak mı?
Umarım olur çünkü o seslere destek olarak bizler de bir şeyler yapmazsak dün İtalya’da görülen, Avrupa’da hissedilen 48.8 derecelik en yüksek sıcaklık rekoru bundan sonra göreceğimiz yaz aylarının en soğuk derecesi olma yolunda hızla artışa geçecek.
Peki insanlar bunu kaldırabilecek mi?
Yuvam Dünya Derneği karbon ayak izinizi nasıl düşürebileceğinizden, nasıl iklim dostu seyahat yapabileceğinize kadar çok güzel “iklim dostu yaşam rehberi” hazırlamış.
Hepsini okumanızı, bir an önce yaşam biçimi haline getirmenizi ve buna göre çevrenizi bilinçlendirmenizi tavsiye ederim.
Unutmayalım, bir kişi, bir kişidir. Uzun zamandır uyguladığım ve rehberde dikkatinizi çekmesini istediğim maddelerden bazıları şu şekilde;
- İhtiyacından fazlasını almayarak daha bilinçli tüket.
- Sahip olduklarını iyi kullan, ömrünü uzat.
- Kullanmadığın ürünleri, kullanabilecek kişilere ver.
- Bir anlık hevesle değil, iyi düşünerek satın al.
- Bir kez kullanacağın parçaları ödünç almayı veya kiralamayı dene.
- Sürdürülebilir üretim yapan, doğa dostu markalardan alışveriş yap.
- Zamansız moda anlayışıyla, zamana meydan okuyan parçalar seç.
- Çabuk yıpranmayacak, kaliteli ve uzun ömürlü parçalar tercih et.

Yazarın Tüm Yazıları