Hande Can

Cumhuriyet kadınları 100. Yıl için koştu

31 Ekim 2023
Cumhuriyet Kadınlarla, Kadınlar Cumhuriyetle Güçlü” temasıyla binlerce kadın 100. Yılımızı kutlamak için hep bir ağızdan söylediğimiz İzmir ve Gençlik Marşı eşliğinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde koştuk.

IC Holding bünyesinde kurulan ICA tarafından düzenlenen “100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu”, köprüdeki ilk yaya organizasyonu olarak tarihe geçti.



“Ey Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen Atamızı büyük bir sevgi ile anarak Türkiye’nin birçok yerinden gelmiş büyük küçük birçok kadın ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü resmen titrettik.
O kadar büyük bir coşku ve gurur vardı ki, birçok farklı noktada biriken kalabalığın start çizgisinde birleşme anı muazzamdı.
Hep bir ağızdan söylenen marşlar sırasında gurur duyduğumuz Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı kaptanı Eda Erdem’in koşuya katılan kadınlara destek olmak ve derece alanlara ödüllerini vermek için gelmesi koşu öncesi kalabalığı daha da coşturdu.


Yazının Devamını Oku

Markalar güzellik sektörüne göz dikti

24 Ekim 2023
Eski Mısır’da ortaya çıktığı düşünülen makyaj hâlâ kadınların odak noktasında birinci sırada.

Kozmetik sektörünün en önemli başlıklarından biri olan makyaj malzemeleri ise her geçen yıl moda sektörünün iştahını kabartmaya devam ediyor.

Hermes, Gucci, Armani, Chanel, Tom Ford ‘beauty line’ları ile sektörde çoktan yerlerini garanti altına aldılar. Şimdi bu sektöre iki yeni oyuncu daha dahil oluyor. Prada ve Balmain.

İtalyan moda evi Prada, L’Oréal ile yaptığı ortaklıkla teknoloji ve yaratıcılığın bir arada olduğu unisex ürünleri piyasaya sunarak “ben de burayım” diyor ve piyasada kendine yer açıyor.

“Geçmişin tüm klişelerini terk ederek, bugün güzelliğin kişinin karakterinin, özgürlüğünün ve özgüveninin temsili olduğuna inanıyoruz” açıklamasında bulunan Miuccia Prada ve Raf Simons’un Prada Beauty ile öncü markalar arasına gireceği şüphesiz.

Öte yandan Balmain Hair Couture ile adından söz ettiren Olivier Rousteing, Estée Lauder Companies ile bir araya gelerek Balmain Beauty’yi hayata geçirmeye ve güzellik dünyasındaki sınırlarını genişletmeye hazırlanıyor. 

Lüks ve couture güzellik dünyasını bir araya getirmeyi hedeflediği Balmain Beauty için nefesimizi tuttuk, heyecanla 2024 yılının sonlarını bekliyoruz.

Hazır konumuz güzellik ve makyajken stiliyle olduğu kadar cilt bakımı ve makyajıyla da trendlere yön veren Hailey Bieber’in markası Rhode ile çıkardığı dudak bakım ürünleri haziran ayından beri en çok satanlar arasında.

Bu ilgiden oldukça mutlu olan Hailey Bieber şimdi de aynı ürünün renkli versiyonları olan kalem ve parlatıcı setiyle ortalığı kasıp kavuruyor.

Yazının Devamını Oku

Sessiz lüks

17 Ekim 2023
Son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığınız sessiz lüksün ne anlama geldiğini tam olarak bilemeyenler için tanımı anlatmaya başlamak en önemlisi.

‘Sessiz lüks’ü, markaların logolarının, monogramların ve markayı belli eden gösterişli parçalardan uzaklaşıp zarif detaylarla, sade kıyafetlere vurgu yapması olarak tanımlayabiliriz.
Yani ayaklı reklam panosu gibi ortalıkta dolaşmak ne mutlu ki uzun bir süreliğine sona erdi. Aslında sessiz moda bir trend değildir, dünyada yıllardır var olan gösterişin aksine, sade ve zamansızlık benimseyen tarz sahibi kişilerin temsilcisidir.
Çok beğendiğimiz, ikon yerine koyduğumuz kadınların tamamı tam da bu yüzden ikonlaşmıştır. Mesela bir gözünüzün önünde canlandırın, siz hiç Angelina Jolie’yi üzeri kocaman markalı kıyafetlerle gördünüz mü?
Veya Julia Roberts, Cate Blanchett’i?
Sadelik, şıklık, kalite ve minimalizm burada kesişir. Bu stilin temsilcisi ise Jil Sander ve The Row’dur. Özellikle dikkat edin, herkes bu iki markanın çatısı altında buluşacak.
Ama önemli olan trendleri takip etmek değil, gerçekten bu ruha sahip olup hayat boyu bu çerçevede dolaşmak. İşte o zaman ‘stil sahibi nasıl olunur’un cevabı da verilmiş olur.

Yeni mekân keşfetmenin güzelliği

İstanbul’da en sevdiğim yerlerden biridir Emirgan. Hem sokak içindeki eski mimari apartmanları, o apartmanların içindeki kocaman avluları, balkonları, ahşap köşkleri ve sokak aralarındaki kocaman ağaçlarıyla benim için kurtarılmış bölge gibidir Emirgan.

Yazının Devamını Oku

İstanbul’da festival zamanı

10 Ekim 2023
Şehrin her iki yakasında ve toplamda 20 farklı noktasında fotoğraf haricinde birçok farklı programla İstanbul’un tadını çıkarabileceğiniz  212 Photography İstanbul başladı.

Bomontiada, Akaretler, Müze Gazhane, St. Benoit Kilisesi gibi birçok farklı lokasyonda eserler görebileceğiniz festivalin  benim için en dikkat çekeni; 90’lı yıllardan itibaren nostaljik konser ve festival alanlarından anıların bulunduğu “Kayıtlı Hafıza” başlıklı sergi oldu.

Sergi alanını gezdikçe burnumun direği sızlamadı değil.

Her bir fotoğraf karesinde gençliğimiz, eğlencemizi çocukluğumuz var.

Bomontiada’da ise 2000’lerde sanat ve reklam fotoğrafı estetiğinde belirleyici rol oynayan, Vogue, Vanity Fair, Saint Laurent, Loewe gibi yayınlara ve markalara çekimler yapan Eugenio Recuenco’nun “365 Derece” isimli kişisel çalışması gerçekten görülmeye değer.

Recuenco’nun 120 model ve 300 kişilik ekiple 8 yılda gerçekleştirdiği ve Güneş’in etrafında tam turu simgelediği sergisinde kurgularını üç duvardan oluşturduğu bir odanın içine yerleştirdiği, her bir odanın farklı sahne tasarımı, kostüm ve ışıkla takvim sayfasına dönüştürdüğü hikâyeleri sizi büyülüyor.

Yapay zekânın ön planda olduğu günümüzde deklanşöre basıldığı an tamamlanan geleneksel fotoğraf karelerinin ve o kareleri hayata geçirebilmek için uzun süreler üzerinde çalışılmış prodüksiyonların yerini hiçbir şeyin tutmayacağını ve bundan aldığınız hazzı hatırlamanın ne demek olduğunu gittiğinizde bir kez daha anlayacaksınız.

Keşke belli aylar yerine takvimdeki her günü görebilseydik.

Işık ve gölge zıtlığını ve Barok ressamların tablolarını seviyorsanız Hollandalı sanatçı

Yazının Devamını Oku

Moda ayağımızın rahatlığından yana

3 Ekim 2023
Çılgınca geçen bir moda ayına daha veda ettik.

Podyumların geneline bakınca gelecek sezon ayağımızdan çıkartmayacağımız ayakkabı trendlerine göre son derece itici bulduğum platformlu Valentino, Versace gibi moda devlerinin topuklu modellerine şölenle veda ediyoruz.

Düz ballerina’lar, Mary Jane’ler, 1940’lar ve metalikler büyük bir ihtişamla geri dönüyor.

Özellikle ayakkabı ve sandaletlerin üzerinde göreceğimiz boyutlu çiçekler, kıyafetlerin en çok dikkat çeken aksesuvarı olacak gibi duruyor.

Moda dünyası yaz koleksiyonunda uzun ceketleri kullandığı kadar, ayakkabılarla uzun yün çorapları da defilelerin styling’inde kullandı. Yani mevsimsiz bir sezonla karşı karşıyayız.

Kısacası sofistike, zarif ve cesur kadınlara merhaba diyeceğimiz 2024 İlkbahar/Yaz sezonu ayakkabılarda da bu feminenliği devam ettiriyor. Bu tasarımları en çok hangi markalarda bulabileceğiniz merak ediyorsanız gelecek sezon Gianvito Rossi, Fendi, Etro, Valentino, Bottega Veneta ve Aquazzura’ya bakmanızı tavsiye ederim.

Ve beklenen haber: Phoebe Philo geri döndü

10 yıl boyunca Celine’in kreatif direktörlüğünü yapan ve 2018 Sonbahar/Kış sezonunu defilesi ardından ayrılacağını duyuran Philo, haber sonrası moda sektörüne gündeme bomba gibi düşmüştü.

Çok sevdiğim marka olan Celine’i Celine yapan, sessiz modanın en büyük takipçilerinden olan ve sofistike kadının adını yazan Philo,

Yazının Devamını Oku

İlkbahar/Yaz 2024 moda trendleri

26 Eylül 2023
Moda dünyası, New York, Londra ve Milano’dan sonra Paris’le yoluna devam ediyor.


İlkbahar/Yaz trendlerini belirleyen SS24 defilelerinde şimdiye kadar görmüş olduğumuz tasarımlara göre gelecek sezon kusursuz, zarif ve kendinden emin kadınlara yeniden ‘merhaba’ diyor.
Uzun zamandır Z kuşağının etkisi altında kimliğini kaybetmiş olan moda sektörü, hasretini çektiğimiz zarafet sembolü tasarımlarla sadelikten yana, kaliteli, kendinden emin, az ve öz parçalarla kalitenin seksilikle harmanlandığı tasarımlar bizleri heyecanlandırdı.
Modaevleri Kate Moss, Naomi Campbell, Scarlett Johansson, Cara Delevingne gibi sektörün ikonik kadınlarını ön sıraya oturtarak bu dönüşün ilk ipuçlarını daha şovlar başlamadan vermiş oldu.
Logomania, oversize modeller, platformlu ayakkabılar ve athleisure trendlerinin dimdik karşına çıkan “sessiz moda” gelecek sezonla birlikte komple “ben buradayım” diyor.
Yani lüks ve kaliteli olduğunu her halinden belli eden modellerden oluşan ama markayım diye asla bağırmayan bir duruş.
Gösteriş meraklılarını üzen ve stil sahibi kadınların yüzünü güldüren bir tavır.

Yazının Devamını Oku

Marbella ve Bodrum

12 Eylül 2023
Akdeniz’in lüks lokasyon-larından biri olan, plajları meşhur Golden Mile üzerinde konumlanan, denize sıfır malikaneleri, marka butikleri ve şık restoranlarıyla ünlü, İspanya’nın incisi Marbella’dayım.

Deniz, güneş, kum turizmi için St Tropez, Marbella ve Positano dünyanın en merak uyandıran yerlerinden olmasının yanı sıra zenginlerin gitmeyi en çok tercih rota olduğu için mega yatların da uğrak noktalarından.
Bunları okurken gözünüzde fiyatları bakımından asla yanına yaklaşılamayacak yerlermiş gibi geliyor değil mi?
Hem de euro almış başını gitmişken...
Peki size Marbella’nın en ama en lüks oteli olan Marbella Club’ta 1 hafta konaklasanız, Bodrum veya Fethiye’de klasik hale gelmiş otellerden daha ucuz olacağını söylesem...
En meşhur ve pahalı restoranlarında yemek yeseniz Bodrum’daki dudak uçuklatan hesaplardan çok daha uyguna muazzam yemekler yiyebileceğinizi...
Mesela İstanbul Havaalanı’nda 6.5 euro fiyatıyla rekor kıran Americano kahve fiyatı, buralarda en fazla 3.5 euro (Avrupa’da 3. dalga kahveciler arasında daha yükseği ile henüz karşılaşmadım). Veya Bodrum’da topu 100 TL, İstanbul’da küçücük topu 65 TL olan dondurmanın Marbella’da iki topu toplamı (hem de porsiyon olarak çok daha büyük bir farkla) 100 TL. Bu nasıl olabiliyor?
Lütfen ‘Havaalanı her zaman daha pahalı olur’ demeyin. Çünkü Londra dahil hiçbir yerde şehirde daha ucuz ama havaalanında daha pahalı fiyat stratejisi yok.

Yazının Devamını Oku

The Core İstanbul

5 Eylül 2023
Ağustos ayının ilk haftalarında moda ve tekstil endüstrisi için çok önemli olan İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim Fuarı (IFCO) gerçekleştirildi.

Tarihi itibarıyla çok fazla dikkat çekmemiş olsa da öğrendiğim sonuçlara göre geçtiğimiz yıla oranla ziyaretçi sayısında yüzde 30, yabancı ziyaretçi sayısında da yüzde 143 artış olmuş.

Dördüncüsü düzenlenen IFCO, Türkiye adına önemli bir etkinlik.

Fuar içinde ayrı bir alan olarak oluşturulan, Türkiye’nin önde gelen moda tasarımcılarının ve hazır giyim markalarının sunumlarının gerçekleştirildiği “The Core İstanbul”, Türk modasını dünyaya tanıtmak için oluşturulmuş bağımsız bir yapılanma.

Bu nedenle yabancı satın almacıların dikkatini çekebilmek adına oldukça önemli bir organizasyon.

Umarım yukarıda belirtmiş olduğum yabancı ziyaretçi oranı sadece Araplardan oluşmamıştır.

Çünkü bizim moda haftalarında ve fuarlarda özellikle Avrupa’dan gelen uluslararası satın almacılara ihtiyacımız var.

2024 ilkbahar/yaz moda haftası başlıyor

Moda haftaları eylül ayıyla birlikte başlıyor.

Yazının Devamını Oku