Türkiye’nin en eski derneği HAYKOD yardım bekliyor

66 yıldır hayvanlara yardım elini uzatan Türkiye’nin en eski derneği HAYKOD’un bakım evinin acilen onarılması gerek. Hayvanların yaşamsal mama ve tedavi ihtiyaçları da karşılanmalı...

Haberin Devamı

Güzin abla, yıllardır hayvanlara yardım konularında biz hayvanseverlere hep arka çıktın... Şimdi de Türkiye’nin ilk ve en eski hayvan derneğinin yardımına koşacağını umuyoruz. HAYKOD’un 20 yıl önce inşa edilen bakım evinin acilen onarılması, hayvanların yaşamsal mama ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanması için valilik izniyle bir yardım kampanyası açmak zorunda kaldık. Derneğimiz, gün geçtikçe bakıma ihtiyaç duyan sokak hayvanlarının sayısının ve sorumluluklarımızın artması nedeniyle siz hayvanseverlerin desteğine acil ihtiyaç duyuyor.
1955 yılında, devletin üst düzey yetkilileri ve sanat dünyasının ünlülerinin girişimi ile Ankara’da kurulan Hayvanları Koruma Derneği’ndeki (HAYKOD)yüzlerce hayvanın, derme çatma da olsa başlarını soktukları barınaklarındaki mutlulukları çok kısa sürmüştü.
Hayvanlarla uğraşmanın ne kadar zor olduğunu gören üyeler, dernekten elini ayağını kısa sürede çekmiş, kaderine terk edilen barınakta 1972 yılında çıkan yangınla, 600 kadar köpek yanarak ölmüştür. Geriye kalan 50 kadar yaralı hayvanın da zehirli iğneyle öldürülmesine ve iflas eden derneğin kapatılmasına karar verilmişti.
Bu felaketten tesadüfen haberdar olan hayvansever Hayriye ve Cemil Erkök, geride kalan hayvanlara sahip çıkmakla kalmayıp, derneğe gönüllü üye olmuşlardır.
Derneğin tüm borçlarını ödeyerek hacizleri kaldırmış, barınağa su ve elektrik bağlatmış, yol yaptırmış, hayvanlar bir gün yuvalarından atılmaması için barınağın arazisini hazineden satın alarak, tapusunu dernek üzerine yapmışlardır.
Aradan geçen yıllar boyunca yönetimi de üstlenen Erkök’ler, son nefeslerini verinceye kadar onbinlerce hayvana yaşam sağlamıştır. Cemil Erkök’ün vefatından hemen sonra korkulan olmuş, hayvanlar artık Ankara’nın konut bölgesi içinde kalan barınaklarını terk etmek zorunda bırakılmışlardır.
Cemil Erkök’ün eşi Hayriye Erkök ve kızı Gamze Erkök, tüm maddi manevi imkanlarını seferber ederek 20 yıl önce Türkiye’nin en modern ve ruhsatlı bakımevini hayvanlara inşa ettirmişlerdir.
Hayriye Hanım’ın da 5 yıl önce, 86 yaşında olmasına rağmen, hayvanlara bir gün dahi aksatmadığı hizmetini yaparken, düşerek hayatını kaybetmesiyle tüm yük tek kızları ile bir elin parmaklarını geçmeyen gönüllülere kalmıştır.
Bugün, HAYKOD başkanı olarak görevi üstlenen Aynur Altun, çok az gönüllüyle hem bakım evinde hem farklı besleme alanlarındaki toplamda 500 kadar hayvanı hayatta tutmaya çalışmaktadır.
Yüzlerce canın barındığı bakım evindeki koşulların iyileştirilmesi için gelecek her desteğe ihtiyaç var. Biliyoruz ki canlarımız kulübelerinde, yuvalarında ısınırken sizlerin de yürekleri ısınacaktır.
66 yıldır hayvanları yaşatmak için çalışan HAYKOD emektarlarının elini tutmak, bu ağır yüke omuz vermek isterseniz o gün, bugündür. Çünkü giderek zorlaşan hayat şartlarında herkes gibi bizim de desteğinize ihtiyacımız var.
Şimdiden teşekkür ederiz.
Destekleriniz için valilik onaylı yardım toplama izin belgemizin no’su şudur:
74071012-477.01.05.01-68676
Hesap No:
Ziraat Bankası, Ankara Bahçelievler Şubesi
IBAN: TR10 0001 0006 2697 5058 9550 01

Yazarın Tüm Yazıları