Barınağın güzeli olur mu

Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (www.sanslibarinak.org) adıyla tanıtılan bir merkezi, Twitter’da herkes içeriğini incelemeden, şirin görsellere aldanarak paylaşıyor. Şunu hiç kimse unutmamalı; barınağın sevimlisi, hayvanı rahat ettirecek düzeyi olamaz.

Haberin Devamı

Merhaba Feyza Hanım, barınak esarettir. Ülkemizdeki en iyi barınaklarda bile yöneticiler, hayvanların sahiplendirilmesi için çırpınıyorlar.
Şimdi, sokak hayvanları, sağlık bakımları yapılacağı gerekçesiyle hayvanseverlere toplattırılacak. Ankara’daki tanıdığınız hayvan korumacıları uyarın. Çankaya Belediyesi’nin “şirin ve hayvansever” projesi konusundaki düşüncelerimi şöyle dile getiriyorum.
Bu gibi projelerde iki şey de çok önemli, daha önceki yıllarda Kadıköy’de bunu yaşadık.
Barınak ve belediye o kadar hayvansevermiş gibi sunuldu ki hayvanseverler kendi elleriyle barınağa hayvan götürdüler ya da azıcık topallayan bir hayvan görünce hemen telefon edip barınağa aldırtmaya çalıştılar, oradaki yaşamı çok güzel zannederek...
Onların durumunu biliyoruz. Şimdi aynı şey Çankaya’da yaşanacak gibime geliyor:
Projedeki hedeflerden ikisindeki bazı ifadeler bana çok manidar ve çelişkili geldi:
1) Sahipsiz hayvanların doğa koşularından korunması
* Projenin bu ayağı, sahipsiz hayvanların doğa koşullarından korunmasını hedeflemektedir.
Bu çalışma kapsamında;
* Yerleşim yerlerinde su pınarların dışındaki uygun alanlara besleme noktalarının kurulması ve hayvanların bu noktalarda yaşamlarını sürdürmesi
* Orman Bakanlığı işbirliğiyle tablet aşılama yapılması
* Mahallelerde aşı kampanyalarının düzenlenmesi
* Sokak hayvanlarının yaşayabilecekleri travmaların önlenmesi planlanmaktadır.
2) Haydi evimize gidelim
* Projenin bu ayağında temel hedef sokak hayvanlarının gerekli sağlık bakımlarının yapılabilmesi için toplanması ve barınağa getirilmesidir.
Bu çalışmada muhtarlar, gönüllü hayvan görevlileri, şanslı mahalleler ve hayvanseverler ile koordineli bir çalışma yürütülmesi hedeflenmektedir.
Çalışmalar kapsamında;
* 10 mahallede uygun alanlarda padok yerleri belirlenmesi ve kurulması
* Her ay en az 500 sokak hayvanının travmaya maruz bırakılmadan toplanması öngörülmektedir.
Bana göre bu inandırıcı (!) plan şöyle ifade edilmeli:
1) Kırmızı başlıklı kız öyküsünde de kurt, hedefine ulaşmak için en sevimli haline bürünüyor, büyükanne kılığında güven uyandırıyordu...
2) Hastanelerde, ilgilenecek yakını olmayan, sahipsiz hastaların durumu nasılsa, barınaklardaki “sahipsiz” hayvanların da durumu aynı olacaktır.
Biliyorsunuz en berbat şeyleri bile internette birkaç güzel görsel koyarak harikaymış gibi göstermek mümkün. Barınağın güzeli olur mu?
Her ay 500 sokak hayvanının toplanması ne demektir? Çankaya’da binlerce sokak hayvanı mı yaşıyor? Sadece köpek de değil, bu toplama kedileri de kapsıyor.
Saygılarımla...
Elif Gökteke


Yazarın Tüm Yazıları