Pandemi planları sekteye uğratıyor

Pandemi, doğal yaşamın düzenini değiştirdiği gibi spor alanına da etkisini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Frutti Extra Bursaspor ve TOFAŞ Basketbol Takımı’nda görülen vakalar nedeniyle, her iki temsilcimizin de Avrupa ve lig maçlarında erteleme kararları çıktı.
Umuyoruz ki, daha önce de benzer süreçlerden geçen temsilcilerimiz, bu süreci de sağlıklı bir şekilde atlatarak, mücadelesini kaldığı yerden sürdürecektir.
Konu; sağlık olunca, her şey değişse de diğer yandan takımların, ertelemeler dahilindeki sürecini de dikkate almak gerekiyor.

ERTELEMELERLE BİRLİKTE YOĞUN FİKSTÜR DAHA DA SIKIŞTI

AVRUPA serüveni ile birlikte iki temsilcimiz de, yoğun bir fikstür içerisinde sezon başlangıçlarını gerçekleştirirken, ertelemeler sonrası daha sıkışan bir fikstür onları bekliyor olacak.
Bunun yanı sıra; takımların, antrenmanlarında ve taktik çalışmalarında, bir sonraki rakibine göre hazırlandığını da düşünecek olursak, ertelemelerden kaynaklı antrenman performansı da sekteye uğruyor.
Hazırlığı yapılan rakip ile oynanacak mücadele, vakalar nedeniyle ertelenince bu kez kısa süreçte bir sonraki rakibe hazırlık süreci başlıyor.
Dolayısıyla, pandeminin etkilerinde takımınızda hiçbir vakaya rastlanılmasa dahi, rakiplerde oluşacak vakalar nedeniyle de plan program, doğal olarak değişime uğramak zorunda kalıyor.
Bu açıdan baktığımızda da, pek çok ekibin istikrarsız bir görüntü ortaya koyduğunu görüyoruz ki bu durum da sezonun zorluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

ORTA VEYA UZUN VADELİ PLANLAR YAPMAK İMKANSIZ HALE GELDİ

Şöyle bir kıyaslama yapacak olursak;
Önceki sezonlarda takımlar, belli bir program dahilinde sezon başlangıcını gerçekleştirir, sezon devam ederken de maç maç planlar yapılır, performansı da ilerleyen haftalarda daha yükseğe çıkarabilmek amacıyla bir takım güçlendirmeler gerçekleştirilirdi.
Şu an ki ortamda, orta ve uzun vadeli planlar yapmak neredeyse imkansız…
Kısa vadeli planlar ise ne yazık ki vakalar görüldüğünde sekteye uğruyor.
Gerek sağlık, gerekse performans noktasında takımların çok zorlu bir süreçten geçtiği aşikar.
Haliyle bu sezon, özellikle basketbol branşına bakışımızda bizlerin de değişikliğe gitmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

RANDIMANLI PERFONMANS VE İSTİKRARI YAKALAMAK OLDUKÇA GÜÇ

Pandemi sürecindeki değişkenlerin fazlalığından ötürü, hemen hemen hiçbir takım tam randımanlı performans gösteremezken, aynı zamanda belli bir istikrarı yakalamak da oldukça güç hale geliyor.
Basketbol için de sağlıklı bir iklim oluşamıyor.
Uzmanların uyarılarına göre, 2021 yılın ortalarından itibaren pandemi sürecinin etkisinin çok az seviyelere ineceği, bu zamana kadar da çeşitli yükselmeler ile birlikte sürecin devam edeceği ön görülüyor.

PLAY-OFF DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BİR BASKETBOL ORTAMI OLUŞABİLİR

Federasyon takvimine göre ise liglerde normal sezon nisan ayında son bulacak.
Şayet süreç daha hızlı işler ve iyiye doğru giderse; Play-Off döneminde basketbol için sağlıklı bir iklim oluşabilir.
Bu ana kadar da takımların gerek bireysel bazda sağlığına, gerekse takımsal açıdan kondisyon ve performansına dikkat etmeleri lazım ki, göründüğü kadar kolay değil.
Açıkçası sürekli değişkenlerin baş gösterdiği ligimizde bu sezon, istikrarsız sonuçlar, istikrar haline gelebilir.
Ayrıca görülen vakaların, takımlar üzerindeki sosyolojik ve psikolojik etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları