Gözler Bursa basketbolunda

Geçtiğimiz hafta sonu parkeye çıkan Bursa temsilcileri, talihsiz bir hafta geçirirken kazanan yalnızca Final Spor oldu. TOFAŞ, Frutti Extra Bursaspor, Akran Gemlik Basketbol ve Geçit Spor, mücadelelerine karşın haftayı mağlubiyet ile noktaladı; ancak performansları ile umut verdiler.

Haberin Devamı

TÜRK basketbolunun lokomotiflerinden biri olan TOFAŞ Basketbol, içerdiği kültür ve oyuna olan katkısı ile her daim, üst sıralarda kendisini gösteren ve daima çıtayı yukarı taşıyan bir kulüp.
Öyle ki; son yıllarda Play-Off’larda yer alarak, Avrupa’daki mücadelesi ile birlikte bu istikrarını sürdüren bir özellikte.
Ancak, bu sezon işler beklenildiği gibi yolunda gitmiyor.
Henüz ligde 8 hafta geride kalmasına karşın, son oynanan Gaziantep Basketbol mücadelesiyle birlikte 4. yenilgi alındı.

TOFAŞ’TA SAVUNMA PROBLEMLERİ DORUĞA ULAŞTI

Avrupa’da durum nispeten daha ferahlatıcı bir görünüm çizerken, 4 maçta 3 galibiyetle takım lider durumda bulunuyor.
Göze çarpan detaylardan birini ise haliyle Avrupa ile birlikte lige adaptasyon süreci oluşturuyor.
Her zaman ‘takım’ kimliğiyle ile ön planda olan, oyununun gerekliliklerini savunma ve hücum bazında, iyi bir koordinasyon ve teknik heyetin akılcı oyun şablonları ile parkeye yansıtan TOFAŞ, mağlup ayrıldığı son 3 lig karşılamasında bundan uzak bir görüntü sergiledi.
Savunma problemleri, öylesine doruk noktaya ulaştı ki; mücadelenin genelinde konuk ekibin ikili oyunlarda ve yardım almalarda rahat bir şekilde potaya doğru gittiğini, hatta spektaküler hareketlerle bitirişlerini izledik.

Haberin Devamı

HÜCUMDA İKİNCİ ÇEYREK DIŞINDA BEKLENENİ VEREMEDİ

Hızlı hücumlarının ve temsilcimizin savunma disiplinini ve sertliğini oluşturamadan yakalanmalarının da bunda payı oldukça büyük.
Haliyle genellikle skorer isimleri Jarmar Gulley ve Alpha Kaba üzerinden şekillenen hücum varyasyonları da, çeşitlik kazandı; ekip bu sezonun en yüksek skordaki ikinci maçını geride bıraktı.
Temsilcimizin savunmasında oluşturamadığı kenetlenme ve birliktelik, maça girmesini ilk andan itibaren olumsuz düzeyde etkilerken, hücum aksiyonları da ikinci çeyrek dışında bekleneni veremedi.
Özellikle ilk çeyrek ile üçüncü çeyrekte atılan toplam sayısı yalnızca 19.
Bu, konuk ekibin en düşük skoru gördüğü periyot sayısının (21) dahi altında.

GERÇEK KİMLİĞİNE BİR AN ÖNCE DÖNMELİ

Tomislav Zubcic, 24 sayı ile maçın en skoreri olsa da; dile getirdiğimiz takım kimliğinin ortaya konamamasından ötürü, hücum faktöründe oldukça yalnız kaldı.
Pako Cruz ve Muhsin Yaşar da çabalarına karşın devreye girmekte zorlanırken, Simmons-Cook-Yiğit-Shepherd dörtlüsünün toplam skor katkısı da sadece 17.
Açıkçası savunmada bu denli kötü bir grafik sergilendiğinde, seyirciyi harekete geçirecek hücum aksiyonlarından da yoksunlaşılması, maçın kaybedilişinde önemli bir faktör oldu.
O sebeple; her ne kadar Avrupa’daki iyi görünüme karşın, takımın bir an önce gerçek kimliğine ulaşması gerekiyor.
Teknik heyetsel bazda da oyun planından, bireysel performansa da dek pek çok sorunun da bulunduğunu dışarıdan gözlemleyebiliyoruz.
Dileriz, bundan sonraki süreçte takım kendi ritmini ligde de yeniden bulabilir.

Haberin Devamı

BURSASPOR SAVAŞIYOR

Lig ve Avrupa sürecinde yoğun bir tempoda mücadele veren Frutti Extra Bursaspor, geçtiğimiz hafta sonu oldukça zorlu bir deplasmanda Türk Telekom ile karşılaştı.
Son ana dek süren heyecanda, talihsiz bir isabet ile temsilcimiz, parkeden son saniye basketi sonrası 83-82 mağlup ayrıldı.
Öncelikle takımın, oldukça dar bir rotasyonda ve teknik bazında kısıtlı imkanlarla mücadele ettiğini vurgulamak gerekiyor.
Ankara deplasmanında da; 7 oyuncu, 20 dakikanın üzerinde süreler aldı ki Allerik Freeman’ın 37 dakika parkede kaldığını görüyoruz.
Yine takımın diğer kilit isimleri Andrew Andrews ve Dave Dudzinski de 30 dakikayı bulan sürelerle parkede mücadele gösterdi.

Haberin Devamı

YORGUNLUK VE DAR ROTASYON MAÇI KAYBETTİRDİ

Doğrusu; hafta içerisinde Avrupa’da Promitheas Patras’a karşı uzatma oynamış bir ekibin, tüm bu dar rotasyona ve yoğun fikstürüne rağmen Türk Telekom gibi sert bir ekibe karşı mücadelesi oldukça takdire şayan.
Nitekim, kazanabileceği bir mücadelenin de kaybedilmesi bir nebze yorgunluk faktörüyle ilişkili zira, son çeyreğe temsilcimiz 67-61’lik üstünlükle girmişti.
İlk yarıda atılan 50 sayıya karşın, ikinci yarıda yalnızca 32 sayı bulabildi.
Özellikle Türk Telekom gibi maç içerisinde belli bir istikrarı koruyan takımlar, bu tarz dengesizlikleri çok iyi fırsata çeviren, cezalandıran yönleriyle dikkat çekiyor.
Ankara’da da görülen buydu; son ana dek pes etmeyen bir mücadele, ancak son anlara doğru dinamizm eksikliği, son çeyrekte rakibi maça ortak ettiği gibi, son saniyede de kazanmasını sağladı.

Haberin Devamı

DOSTANE BAŞLAYAN MAÇI TAHRİKLE BİTİRDİLER!

İşin oyun boyutu böyle; fakat bir de parke dışı etken var.
O da karşılaşma sonrasında Türk Telekom Başantrenörü Burak Gören’in, haddi aşan bir sevgi gösterisiyle tahrik edici davranışlarda bulunması.
Maç sonralarında teknik heyetlerin birbirlerini sonuçlar ne olursa olsun, ne yaşanırsa yaşansın tebrik ettiği bir kültür basketbol.
Düşünün ki, takımın parke üzerindeki patronusunuz fakat sizin yaşattığınız gerilimi, alt kademenizdeki oyuncular sakinleştirme mecburiyetinde kalıyor.
Nereden bakılsa oldukça şaşılacak bir durum.
Nitekim karşılaşma sonrası Başkan Sezer Sezgin de, duruma atıfta bulunarak, “Baştan sona centilmence geçen ve güzel bir misafirperverlik örneği gösteren Türk Telekom yönetimi ve idarecilerine teşekkür ediyor, galibiyetlerinden dolayı kutluyorum. Maç sonu ise kulübümüze karşı yakışmayan davranışlarda bulunan, tasvip etmediğimiz el-kol hareketleriyle maç sonuna gölge düşüren rakip takım koçu Burak Gören’i yapmış olduğu davranışlarından dolayı esefle kınıyorum. Hareket yaptığı tarafın BÜYÜK BURSASPOR camiası olduğunu hatırlatıyor fair-play’e davet ediyorum” dedi
Umuyoruz ki, bu tarz çirkin görüntüler de son bulacak.

Haberin Devamı

FİNAL SPOR RİTMİNİ BULDU

Bursa’ya basketbolda tek galibiyeti getiren Final Spor’un ise son dönemlerde ciddi bir yükselişi söz konusu.
Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele veren temsilcimiz, son olarak evinde ağırladığı Mamak Belediyesi engelini de, heyecanı son ana dek süren karşılaşmada 93-91’lik skorla geçmeyi başardı.
Böylelikle son 4 haftada 3. galibiyetin yanı sıra; iç sahada da üst üste 3. galibiyetini elde edildi.
Sezon başından bu yana takip ettiğimiz takım gerek oyuncu grubu, gerek teknik heyeti, gerekse idari kadrosuyla birlikte oldukça güzel işler yapacağına dair büyük bir inanç aşılaşmıştı.
Üst üste 3 mağlubiyetle girilen sezonda, Başantrenör Berak Gök, gerçek takımın bu olmadığını, ilerleyen haftalar ile birlikte kendilerini göstereceklerini ifade ediyordu ki, bunun da ne denli doğru olduğunu gördük.

ABD’Lİ OYUNCU 34 SAYI İLE MAÇI TAMAMLADI

Bu denli ortaya konan mücadele, azim ve aynı zamanda kazanmaya yönelik oyun, gerçekten takdire şayan.
Nitekim son maçta Terrell Jamal Gomez’in performansına da ayrı bir parantez açmak gerekiyor.
Artık içimizden biri haline gelen ABD’li oyuncu, 34 sayı ile maçı tamamladı.
21 sayılık da sezon ortalaması var ki, hücumda ne denli etkili bir oyuncu olduğunu da buradan anlayabiliyoruz.

FİNAL SPOR’DA ARTIK İŞLER RAYINA OTURDU

Fotoğrafa geniş bir perspektiften bakacak olursak, işlerin rayına girdiğini gözlemliyoruz.
Her maçta daha bir kenetlenen, daha oyunsal bazda birbirine alışıp karakterini ortaya koyabilen ve o noktada da takım olma kimliğini tam anlamıyla sahaya yansıtabilen bir ekip var parkede.
Üstelik birçok mücadelede de hakemlerin gazabına uğramalarına rağmen...
Kaybedilen maçlarda özellikle bu durumun etkisini fazlasıyla gördük, buna karşın pes etmeyen bir karakter ortaya kondu.
Ritim bulan Final Spor, bundan sonraki süreçte de iyi şeylere imza atacak.

GEMLİK MÜCADELESİYLE ÖN PLANA ÇIKIYOR

TÜRKİYE Basketbol Ligi’ndeki temsilcilerimizden Akran Gemlik Basketbol da, geçtiğimiz hafta sonu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi deplasmanından 93-76’lık yenilgi ile döndü.
Aslında bir nazar boncuğu olarak değerlendirirsek, üst üste 4 maçlık bir galibiyet serisi bu maç ile son buldu.
Üstelik seri galibiyetlerin alındığı süreçte; Akhisar Belediye Basket, TED Ankara Kolejliler, OGM Ormanspor ve Kocaeli BŞB Kağıtspor gibi ekipler devrildi.
Bu açıkçası takımın ortaya koyduğu enerjinin ve motivasyonun ne denli yüksek olduğunu gösterdiği gibi, sezon başından bugüne dek olan süreçte de kimyanın uyuşmaya başladığını gösteriyor.
O sebeple temsilcimiz, bu sezon ligde güzel işler yapacağının umudunu ciddi bir şekilde aşılıyor.

FİNAL SPOR’LA BİRLİKTE PLAY-OFF MÜCADELESİ VERİYOR

TOFAŞ ile kurulan ortaklık da bu noktada önemli; zira, kentimizin iki güzide ekibinin el ele verdiğinde, Bursa basketboluna da ne denli katkılar sunabileceğinin izlerini görüyoruz.
Akran Gemlik Basketbol, şu an ligde 9. sırada ve hemen akabindeki Final Spor ile birlikte Play-Off mücadelesi veriyor.
‘Her iki temsilcimizi de bu sezon Play-Off’ta görür müyüz?’ buna yönelik şu ana dek güçlü donelerimiz oluştu.
Şayet her iki temsilcimiz de bu takım kimliğini ortaya koyabilirse, özellikle iç sahadaki avantajıyla birlikte kendilerini üst sıralara atacaktır.
Neden olmasın?

GEÇİT SPOR TOPARLAYACAK

TÜRKİYE Erkekler Basketbol 2. Ligi’ndeki temsilcimiz Geçit Spor, geçtiğimiz günlerde ikinci maçını geride bıraktı.
İlk maçını kazanan Karşıyaka Belediyespor ile karşılaşan temsilcimiz, parkeden 95-72’lik mağlubiyetle ayrıldı.
İlk maçta da talihsiz bir şekilde Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü’ne 87-84 kaybeden temsilcimiz, her ne kadar şu an galibiyeti bulunmasa da; bu iki rakibinin de, 2’de 2 yapması bizlere fikir verecektir.

SONUÇLARA BAKILMADAN DESTEKLENMELİ

Geçit Spor da, özellikle oluşum süreci, içerdiği kültür ve misyonu ile ilgili olarak kentimizin göz bebeklerinden bir tanesi.
Zira, hem yaşanılan bölgede basketbol kültürünü artırmak hem de güzel işler ortaya koyabilme adına oldukça iyi projeler, takım bütünlüğü ve başarı ekseninde çalışmalar yürütülüyor.
Sezona başlangıç dilediği gibi olmasa da, önümüzdeki süreçler ile birlikte Geçit Spor’un da kendi ritmini yakalayacağına inanç ise tam.
Bu noktada önemli olan ise desteğin parkede alınan sonuçlardan bağımsız olarak son derece yüksek ölçüde sürdürülmesi gerektiği...
Çünkü, kentimizin basketbol kültürü, bu sayede daha da gelişerek büyüyecek ve o pastanın paylarında her bir ekibin çok önemli katkıları olacak.

Yazarın Tüm Yazıları