Gözde Hatunoğlu

Gözde Hatunoğlu

ghatunoglu@hurriyet.com.tr

Haftanın kültür sanat ajandası

Konser, sergi, tiyatro, sinema, festival...Güncel kültür sanat etkinliklerine dair haberler... Yeni haftanın kültür sanat ajandası...

Haberin Devamı

ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ 21 YAŞINDA: KESTİK BAŞTAN ÇEKİYORUZ!

10 Mayıs’a kadar devam edecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 21’inci kez “Kestik baştan çekiyoruz!” sloganıyla düzenleniyor. 54 yerli ve 17 yabancı filmi İstanbul, Ankara ve İzmir’de seyircilerle buluşturacak olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF) dünyanın dört bir yanından başvurulan 490 film arasından seçilen filmleri sinema severlere ücretsiz olarak ulaştırıyor.

Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Etkinlik Salonu, Yücel Kültür Merkezi ile Anadolu yakasında Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi ve TAK-Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlenecek. Ankara’daki gösterim mekanları Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Mülkiyeliler Birliği, Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi, Kült Kavaklıdere Sineması, Batıkent Halkevi, Dikmen Halkevi, Mor Patika Kadın Derneği, ODTÜ Fizik Bölümü U2 Amfisi, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Haftanın kültür sanat ajandası

İzmir’de ise Fransız Kültür Merkezi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Tarık Akan Gençlik Merkezi, İzmir Halkevi, Karşıyaka Halkevi, Sanathane, Menderes Kültür ve Yaşam Derneği, İzmir Mimarlık Merkezi, Altındağ Kültür Merkezi, APİKAM, Art Venue İzmir (AVI), Bornova Gençlik Merkezi, Çağdaş Özürlüler Derneği, İnönü Kültür Merkezi, Karantina Meydanı, Pir Sultan Kültür Merkezi, Uğur Mumcu Gençlik Tiyatrosu gösterimlere ev sahipliği yapacak.

Bu yıl festivalde usta yönetmen Pelin Esmer’in 11’e 10 Kala, Gözetleme Kulesi, Oyun ve yönetmenin Shakespeare’i Çanakkaleli kadınlarla buluşturan Kraliçe Lear belgeselinden oluşan retrospektifi de yer alacak. Birçok panel ve söyleşinin de yer aldığı festivalin konukları arasında 'Rüzgâra Karşı' filminin yönetmeni Felix Chou, 'Petra Kelly: Derhal Harekete Geçin!' belgeselinin yönetmeni Doris Metz ve 'Tek Çekimde Emek' projesinin yürütücüsü Antje Ehmann da olacak. Festivalle ilgili tüm bilgiler ve film programı İFF’nin internet sitesinde.

Haberin Devamı

SALON İKSV MAYIS TAKVİMİ

Salon İKSV, mayısta rock’tan elektronik ve neo-saykedelik tınılara, indie ve dünya müziğine uzanan seçkisiyle izleyicilerle buluşacak. Ringo Jets ile başlayan konserler, 8 Mayıs’ta +1’in katkılarıyla elektronik ve saykedelik öğeleri bir araya getiren Islandman ve 9 Mayıs’ta pop ve indie dokular taşıyan Lin Pesto’nun hem matine hem suare sahnesiyle devam ediyor. 21 Mayıs’ta yeni albümlerinin lansmanıyla post-punk grubu Yangın ve 23 Mayıs’ta dünya müziği, saykedelik rock ve Latin etkilerini buluşturan Gitkin, Salon sahnesinde yer alacak. Konserlerin ardından Salon eylül ayına kadar programına kısa bir mola vererek yeni sezon hazırlıklarına başlayacak.

Haberin Devamı

Haftanın kültür sanat ajandası

TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA UZANAN FANTASTİK FESTİVAL

5. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, bu yıl yalnızca film gösterimleriyle değil; farklı şehirleri ortak bir sinema dili etrafında buluşturan yapısıyla da dikkat çekiyor. Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği organizasyonunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen 5. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, 5–15 Mayıs tarihleri arasında Türkiye ve Avrupa’da geniş bir gösterim ağıyla izleyiciyle buluşuyor. Festival bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Kars, Mardin, Gaziantep, Sivas, Kocaeli, Adana, Giresun, Tekirdağ, Ordu ve Alanya’nın yanı sıra Avrupa ayağında Köln başta olmak üzere farklı uluslararası noktalarda gerçekleşiyor. Böylece festival yalnızca bir gösterim programı olmaktan çıkararak  şehirler arası kültürel etkileşimi büyüten bir platforma dönüşüyor. Festivalde gösterilecek filmlerin programı ve diğer etkinlikler önümüzdeki günlerde sosyal medya hesaplarında ve festivalin internet sitesinde.

Haberin Devamı

Haftanın kültür sanat ajandası

54. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NDEN SÜRPRİZ: “MÜZEDE FADO GECESİ”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 54. İstanbul Müzik Festivali programına “Müzede Fado Gecesi” başlıklı yeni bir konser eklendi. “Fadonun kasırgası” olarak anılan Sara Correia, Tempestade (Fırtına) albümünün turnesi kapsamında festivale konuk olacak. 25 Haziran Perşembe akşamı saat 21.00’de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde gerçekleşecek.

Haftanın kültür sanat ajandası

2024’te 80 konserlik bir dünya turnesi gerçekleştiren, Portekiz’de stadyumları dolduran; yayımladığı dört albüm de müzik listelerinin tepesine yerleşerek ödüllerle taçlanan; birbirinden ilginç projelerde rap, hiphop, flamenko müzisyenleriyle ve görsel sanatçılarla işbirliği yaparak türler arası kültürel köprüler kuran; filmlerde, dizilerde ve belgesellerde fadonun sesi olan genç yıldız Sara Correia’yı bugün tüm dünya severek dinliyor.

Haberin Devamı

VARYOK PROGRAMININ SON DURAĞI “ANITSI” 6 MAYIS’TAN İTİBAREN YUNT’TA

Merve Elveren ve Meriç Öner’in küratörlüğünü üstlendiği VarYok Programının son bölümü “VarYok: Anıtsı”, 6 Mayıs 2026 – 16 Ağustos 2026 tarihleri arasında YUNT’ta. Üç bölüm hâlinde bir yıla yayılan sergi, kamusallığa ilişkin uzun soluklu soruşturmasını derinleştirerek Firuzan Melike Sümertaş ve Deniz Tortum’un katılımıyla son buluyor. Firuzan Melike Sümertaş, Osmanlı döneminde kadın baniler tarafından inşa ettirilmiş yapılara dair araştırmasında çoğunluğu hanedan mensupları ve yakın çevresinden kadınların İstanbul’un fiziksel ve sosyal dokusu üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Haftanın kültür sanat ajandası

Sergide, 17. yüzyılda Kösem Sultan tarafından yaptırılan Büyük Valide Han odak noktasında yer alıyor. İstanbul ticaret hayatındaki yerini korumaya devam eden han, VarYok projesi kapsamında Metehan Özcan tarafından fotoğraflanarak anlatıya güncel hâliyle dâhil oluyor. 

Deniz Tortum ise Upstate New York ve New Jersey’de (Princeton) çektiği Dünya (2011) adlı deneysel filminde, bilinmeyen bir zaman ve mekânda dolaşan kamera aracılığıyla tekil ya da çoğul, var olma(ma), dâhil olma(ma) ve uyuşma(ma) çabalarının izini sürüyor. Şair, çevirmen ve tarihçi Efe Murad’ın aynı isimli şiirine karşılık veren Tortum, bir şiirin filme dönüştürülme denemesini izleyiciyle paylaşıyor.

Haftanın kültür sanat ajandası

Bir yıl boyunca birbirine eklemlenen, azalan ya da çoğalan üretimler aracılığıyla sürekli değişikliğe uğrayan sergi mekânı, VarYok Programı kapsamında nihai şeklini alırken YUNT’un kamusallığın dönüşümünü anlamaya yönelik kolektif bir düşünme pratiğini sürdürme daveti için çok katmanlı bir zemin oluşturuyor.

Yazarın Tüm Yazıları