Yayıncılık sektörümüz ne durumda?

NÜFUSUN yüzde 60.9’unun geçen yıl hiç kitap okumadığının ( Kadir Has Üniversitesi-2018 Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması)  medyaya yansıdığı günlerde Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ile buluştuk.

Haberin Devamı

Türkiye’de kitap pazarı ne durumda?

Hangi yayıncılık türü düşüşte?

Kitap okumayı yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

Kitap, dergi ve gazetede yüzde 8 ile 18 arasında değişen KDV oranının sıfıra düşürülmesine yayıncılar ne diyor?

Kocatürk ile sohbette bunları konuştuk.

KDV’nın sıfırlanması meselesinden başlarsak Kocatürk , Hazine ve Maliye Bakanlığı’na vergi indirimi için çağrıda bulunduklarını belirterek, vergi sıfırlanmasının memnuniyet verici olduğunu söylüyor.

Bununla ilgili kanunun bir an önce meclise gelmesini beklediklerini belirten Kocatürk sözü yayıncıların devletten, geçmişten gelen 500 milyon lira tutarındaki KDV alacağına getiriyor.

“Yayıncıların KDV alacaklarını hızla geri almaları sektörü ve genelde kültür hayatımıza büyük katkı sağlar” diyor.

Haberin Devamı

Öte yandan yeni düzenlemeye göre, yayıncılar vergi iadesi için bir yıl beklemeyecek, aylık olarak başvuruda bulunabilecek.

YAYINCILIK SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ

Kocatürk “Bu çok iyi bir gelişme ancak bürokratik işlemler uzun sürmesi sıkıntı yaratıyor” diye konuşuyor.

Yayıncılık sektörüyle ilgili verilere gelirsek,

- Türkiye yayıncılık kitap perakende pazarının büyüklüğü 2018 yılında yüzde 25’lik artışla 6 milyar 965 milyon liraya ulaşmış.

- Kitap toptan pazarının büyüklüğü ise 4 milyar 652 milyon lira.

- Araştırma, inceleme, edebiyat ve çocuk yayıncılığı alanlarının oluşturduğu kültür yayıncılığında 2017 yılına göre yüzde 2.83’lük bir düşüş var.

- Eğitim yayıncılığı kitap üretiminde yüzde 52.45’lik payla sektörde lider. Bunun da büyük bölümü yardımcı kaynak ve sınava hazırlık kitapları.

- Toplam akademik kitap üretimi 4 milyon 461 bin adet. Oysa iki yüzden fazla üniversitede 4 milyona yakın öğrencimiz var. Öğrenci başına bir akademik kitap bile düşmüyor. Akademik yayınlar toplamı toplam kitap üretiminin yüzde 1,09’u sadece.

ORHAN PAMUK’UN NOBEL ÖDÜLÜNÜN ETKİSİ

Kenan Kocatürk ile sohbetimizde güzel bir haber de alıyoruz.

Çocuk illüstrasyon kitaplarının ihracat şansı büyük.

Çocuk kitabı yazarı ve çizeri Feridun Oral, bu yıl nisan ayındaki Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda İllüstratörler Sergisi’ne seçilen isimler arasında.

Haberin Devamı

Çinliler özellikle bizim çocuk kitaplarını seviyormuş.

Kültür endüstrimizin gelişmesi yayıncıların ihracata yönelmelerini sağlar” diyor Kocatürk.

Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasının yayıncılık sektörüne etkisini olduğunu belirterek “sektör Nobel’den sonra ivme kazandı” diyor.

1985 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 363 üyesi var.

Yayıncılık mesleğinin gelişmesinin yanı sıra, kültür, edebiyatın ve sanatın gelişmesine destek olan birlik ayrıca kitap okuma faaliyetinin yaygınlaştırılmasına da çalışıyor.

Avrupa Birliği nezdinde en büyük 10 STK arasında olan Türkiye Yayıncılar Birliği “okuma  kültürüyle” ilgili bir proje için AB’den 500 bin euroluk bir fona hak kazanmış.

Haberin Devamı

24 ay sürecek proje kapsamında, Türkiye’nin dört bölgesinde okuma kültürünün ölçülmesine yönelik anketler yapılacak, okumayla ilgili STK’ların sayısı tespit edilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları