Uçurum mu devrim mi?

Bu akşam başlayacak Davos’un teması ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’

Haberin Devamı

Uçurum mu devrim mi

 

Türkiye, Suriyeli mülteciler ve Göbeklitepe ile gündemde


Mehmet Şimşek ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Çobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, Ürdün Kraliçesi Rania, Hanzade Doğan Boyner, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile aynı oturumda.


Başbakan Davutoğlu “Türkiye’nin Global Rolü” başlığıyla konuşma yapacak.


Bu yıl Davos’a katılan bilim insanlarının sayısı devlet başkanlarının sayısını geçiyor.


Davos’a 40 devlet başkanı ve 45 bilim insanı bekleniyor.

 


DİKKATLER bugün Dünya Ekonomik Forumu CEO’su Klaus Schwab’ın kokteyliyle başlayacak olan Davos’a çevrilmiş durumda. Çarşamba gününden cumartesi gününe kadar (20-23 Ocak) dört günlük maraton süresince Türkiye daha çok Suriyeli mülteciler ve Göbeklitepe ile gündemde.

DEF’in ilk günü Doğuş Grubu’nun İntercontinental Oteli’ndeki Göbeklitepe galasında bir araya gelmeleri beklenen Türk iş dünyası, ikinci günün akşamı Cüneyt Zapsu’nun Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onuruna Riksos Oteli’nde vereceği davette ikinci kez buluşacak.

AKP’nin iktidara geldiği yıldan geçtiğimiz yıla kadar neredeyse kesintisiz Davos’a gelen Ali Babacan doğal olarak bu yıl yok.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun yanı sıra Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Babacan kadar olmasa da DEF müdavimlerinden.

Mehmet Şimşek, ünlü Amerikalı ekonomist Joseph Stiglitz ile “Global Ekonomiyi Tekrar Rayına Oturtmak” temalı oturumun konuşmacıları arasında.

Haberin Devamı


ULUKAYA GÖZDE



ABD’nin önde gelen yoğurt markası Çobani’nin kurucusu ve patronu Hamdi Ulukaya Suriye mülteci krizinin ele alınacağı ı oturumda Ürdün Kraliçesi Raina ve Uluslararası Kızılhaç Başkanı Peter Maurer ile aynı masada.

Suriyeli mültecilere 2 milyon dolar bağışlayan ve Bill Gates ile Warren Buffet’ın ön ayak olduğu “The Giving Pledge” (Verme Taahhüdü) oluşumuna hayırsever zengin olarak katılan Ulukaya bu yıl Davos’un gözde isimlerinden biri.

Zira birden fazla oturumda konuşmacı olarak görünüyor. Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile aynı oturumda “dijital uçurumu” konuşacak.

Haberin Devamı


DİJİTAL UÇURUM


4 milyar insanın internete erişimi olmadığı “dijital uçurum” Davos’un bu yılkı teması “Dördüncü Sanayi Devrimi” tam bir tezat teşkil etmiyor mu?

İnsanlık böyle bir durumda işte.

Bazıları yeni bir devrimin eşiğinde, bazıları yerinde sayıyor.

Peki, DEF’in CEO’su Klaus Schwab’ın yeni kaleme aldığı kitabın da başlığı olan “Dördüncü Sanayi Devrimi” ne anlama geliyor?

Schwab bununla ilgili “Bu aslında yeni teknoloji bir devrimi. Günlük hayatımızı, çalışma hayatımızı, insanlarla ilişkimizi tümden değiştirecek devrim kapımızda. İnsanlık böyle bir şey görmedi, yaşamadı” diyor.

Şöyle devam ediyor :

“Yapay zekadan, nesnelerin internetine, 3D’den insansız araçlara, nanoteknolojiden  biyoteknolojiye bazıları emekleme döneminde olan yeni teknolojiler  sanayiyi, tüm üretim biçimlerini etkileyecek”.

Türkiye böyle bir sanayi devrimine hazır mı sorusunu bir yana bırakıyorum.

Ancak meselenin ne denli önemli olduğuna şöyle dikkat çekmek istiyorum.

 

Haberin Devamı

Bilim insanları başkandan fazla

 

DAVOS’a katılan bilim insanlarının sayısı devlet başkanlarının sayısı geçmiş durumda.

Davos’a 40 devlet başkanı beklenirken, 45 bilim insanı çeşitli oturumlarda boy gösterecek.

Bu arada Davos’ta asla varlık gösteremeyen ana muhalefet partisi CHP’den bu yıl Şafak Pavey’in DEF’e katılacağını Parti Meclisi’ne girmeyi başaran Gülseren Onanç’tan öğrendim.

Dünkü kurultay toz dumanı nedeniyle Pavey’in hangi oturuma katılacağı, Davos’ta kimlerle buluşacağı konusunda bilgi almam mümkün olmadı.

CHP basın birimini bu bilgiyi sıkıca sakladığı için kutlarım.

Yazarın Tüm Yazıları