Kadın girişimciler Facebook artık arkanızda

TÜRKİYE’de aylık aktif kullanıcısı 44 milyona ulaşmış olan Facebook’un Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş. Türkiye ofisini iki yıldan beri Londra’dan yöneten Matraş geçenlerde İstanbul’daydı.

Haberin Devamı

Dünyada 2 milyar kullanıcısı olan Facebook’un küresel gelirleri, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 47 artmış. Teknoloji şirketinin kartopu misali büyümesinin püf noktalarından biri bence 33 yaşındaki kurucusu Mark Zuckerberg’in hayat felsefesi. Zuckerberg bu ay “Facebook’un kendisine tanımış olduğu haktan”  yararlanarak ağustos doğumlu ikinci kızı için babalık izninde. Zuckerberg “babalık izni” kararını açıklarken “Facebook’ta kadınlara ve erkeklere dört aylık doğum izni hakkı var. Zira çalışan anne-babaların yeni doğmuş çocuklarının yanında vakit geçirmeleri tüm aileye iyi geliyor” demiş. Kadın-erkek eşitliğini kurum içinde yaymış olan Facebook’un Türkiye’de kadın girişimciler için hareket geçmiş olması iyi bir haber.

Haberin Devamı

Kadın girişimciler Facebook artık arkanızdaHaberi veren Derya Matraş, “Kadın girişimcilere destek olmak için “SheMeansBusiness” projesini Türkiye’ye taşıdık” diyor. “SheMeansBusiness” Facebook’un Avrupa, Asya Pasifik ve Ortadoğu’da yaklaşık iki önce başlatmış olduğu küresel projesi. Matraş, başında Evrim Aras’ın olduğu TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte hayata geçirilen projenin iki ayağı olduğunu söylüyor. Birinci ayakta, TOBB ile birlikte belirlenen 10 şehirde (Ankara, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Trabzon) kadınları eğitmek için sahaya inilecek. Eğitimde, hem pazarlama teknikleri hem Facebook ve İnstagram (Türkiye’de kullanıcı sayısı 31 milyon) gibi platformları işi geliştirme doğru kullanma yöntemleri öğretilecek. Projenin ikinci ayağında Facebook’un güçlü İcra Kurulu Başkanı Sheryl Sanberg’ın her fırsatta değindiği rol modeller, başarı hikâyeleri anlatılacak. Matraş bununla ilgili “Türkçe olarak hazırlanan proje web sitesinde (https://shemeansbusiness.fb.com/tr/) paylaştığımız kadın girişimci hikâyelerinin yeni başarılara ilham vereceğini umut ediyoruz” diye konuşuyor. Kadın girişimcilerin Facebook ve İnstagram gibi önemli sosyal medya mecralarının desteğini arkalarına almış olmaları önemli. Öte yandan dünya genelinde 70 milyon KOBİ’nin Facebook sayfalarını kullandığını hatırlatan Matraş, “Türkiye’deki KOBİ’lerin büyümeleri ve küresel müşterilere kolaylıkla ulaşmaları için eğitim programı Blueprint’ın Türkçe versiyonunu geçtiğimiz günlerde hizmete soktuk” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ ‘MOR SERTİFİKALI’ ERKEKLER KURTARACAK

KADIN şiddetinin arttığı bir gerçek ama madalyonun öbür yüzünde erkeklerin “toplumsal cinsiyet” eğitiminde yol alındığı, farkındalığın artmakta olduğu gerçeği var. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (SU Gender) Direktörü Ayşe Gül Altınay, 10. Yılını kutlayan Mor Sertifika Programını anlatırken  “erkek şiddeti yaygınlaşmış olsa da cinsiyet eşitliği çalışmaları alttan alta yayılan bir dalga. Göreceksiniz 10 yıl sonra çok şey değişecek” diyor. Mor Sertifika programı 2007 yılında Sabancı Vakfı’nın desteğiyle Türkiye’nin farklı illerinden lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyet farkındalığı kazandırmak amacıyla yola çıkmıştı. Yine aynı yıl vakfın ve BM’nin desteğiyle başlayan “Kadın Dostu Kentler” programının bir modülüydü. Güler Sabancı ile birlikte pek çok şehri ziyaret ettiğimiz “Kadın Dostu Kentler” projesi 2015 yılında biterken Mor Sertifika yolunu devam etti. Altınay ile sohbete dönersem 10 yılını dolduran programın 3 bin 500 öğretmene ulaştığını belirterek “Mor Sertifika eğitimlerine erkek öğretmenleri katmak önemliydi. Şimdi sertifikalı öğretmenlerin üçte biri erkek” diyor. 10 yıl önce eğitim alan Şanlıurfa’daki bir erkek öğretmeni örnek gösteriyor. “Eğitime başladığında kadınların okumasına karşıydı. Şimdi kız kardeşlerini okutmak için aile içinde mücadele veriyor” diyor. Kayseri’de LGBT meselesine hassasiyet gösteren Mor Sertifikalı din öğretmeni örneğine geçiyor.

Haberin Devamı

Kadın girişimciler Facebook artık arkanızda

Mor Sertifika programı öğretmen adaylarını, STK’ları da katarak giderek genişliyor.

Yazarın Tüm Yazıları