“Gelecek için Cuma Günleri” Hareketi dünyayı felaketin eşiğinden kurtarır mı?

HERŞEY 15 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçtiğimiz ağustos ayında İsveç Parlamentosu önünde oturma eylemiyle duyurduğu “okul greviyle” başladı.

Haberin Devamı

Thunberg, İsveç’in önde gelen gazetelerinden Svenska Dagbladet’in çevrecilikle ilgili açtığı makale yarışmasının birincisiydi.

Parlamento önünde başlattığı eylemin amacı, politikacıların dikkatini yeryüzünü felakete doğru sürükleyen iklim değişikliğine çekmekti.

Eylemini tviter ve instagramdan duyurunca İsveç’te yer yerinden oynadı.

Gazeteler, televizyonlar genç öğrenciyi manşetlere çıkardılar.

İklim değişikliğinde ülkesinde öncü bir rol oynayan iş insanı ve girişimci İngmar Rentzhog genç öğrenciyi anında destekledi.

“Gelecek için Cuma Günleri” Hareketi dünyayı felaketin eşiğinden kurtarır mı
Greta Thunberg

Facebook’ta Greta Thunberg’in fotolarını yayınladı.

İsveçli iklim aktivistleri de genç öğrenciye alkış tuttu.

Greta Thunberg, anne babasının da desteğiyle Birleşmiş Milletler’in Polonya’da Katowice şehrindeki 24. İklim Zirvesi’ne katıldı.

Haberin Devamı

Ardından ocak ayında Davos’un yolunu tuttu.

Davos’ta arkasında bir lobi olduğu yolundaki iddialara karşı harika bir konuşma yaptı.

Neticede, Thunberg’in göle çaldığı maya tuttu.

SERA GAZLARI YÜZDE 4 AZALTILSIN

Bugün İsveçli genç öğrencinin liderlerin dikkatini iklim değişikliğine çekmek için başlattığı okul grevi dünyada Belçika’dan Avustralya’ya on binlerce öğrenci tarafından uygulanıyor.

Cuma günleri yapılan okul grevleri “Gelecek için Cuma Günleri Hareketi” diye tanımlanıyor artık.

“Gelecek için Cuma Günleri” Hareketi dünyayı felaketin eşiğinden kurtarır mı
Fransız öğrenciler iklim eyleminde

Okul grevleri en son Fransa ve İngiltere’ye sıçramış durumda.

Geçtiğimiz Cuma günü binlerce öğrenci Paris sokaklarındaydı.

“Gelecek için Cuma Günleri” Hareketi dünyayı felaketin eşiğinden kurtarır mıParis sokaklarına öğrencilerin iklim eylemi

Fransız öğrenciler Ekolojiye Geçiş Bakanlığı önünde sürdürdükleri eylemde, hükümetten ülke çapında sera gazlarını yüzde 4 civarında indirmesini talep ettiler.

İngiltere’de “Gençlik İklim Koalisyonu”nu, “İklim için Gençlik Grevi” gibi oluşumlar öğrencilerini harekete geçmeye çağırıyor.

Haberin Devamı

Okul grevleri esas Mart ayında zirve yapacak.

Çünkü Avrupa’daki öğrencilerin grevlerini desteklemek için cuma günleri seyahat eden Greta Thunberg tüm öğrencileri 15 Mart tarihinde küresel greve çağırıyor.

Gençlerin iklim değişikliği için harekete geçmeleri siyasilerin aklını başına getirir mi?

Getirmesi gerek.

Zira Katowice Zirvesi’nde açıklanan “Küresel İklim Riski Endeksi”  son 20 yılda kayda geçen iklim değişikliğiyle bağlantılı 11 bin 500 aşırı hava olayının, yarım milyondan fazla kişinin ölümüne ve trilyonlarca dolarlık hasara yol açtığını ortaya koymuş durumda.

Söz konusu endeks, 2017 yılında iklim değişikliğinin yol açtığı afetlerin Türkiye’ye 1.9 milyar dolara mal olduğuna dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

“Gelecek için Cuma Günleri” Hareketi dünyayı felaketin eşiğinden kurtarır mı
Avustralya’daki iklim eylemlerinde küçük çocuklar

VENEDİK BİENALİ TÜRKİYE PAVYONU’NDA BU YIL SANATÇI İNCİ EVİNER VAR

DÜNYANIN önde gelen sanat etkinliklerinden Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi bu yıl 11 Mayıs-24 Kasım tarihlerinde.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda ve Fiat’ın sponsorluğunda hayata geçmiş olan Türkiye Pavyonu’nda bu yıl ülkemizi sanatçı İnci Eviner temsil edecek.

Eserleri İstanbul Modern’in yanı sıra dünyanın önde gelen müzelerinde sergilenen İnci Eviner “Biz, Başka Yerde” eseri için Türkiye Pavyonu’nu bir sahneye dönüştürüyor.

Salon İKSV’de hafta başında düzenlenen basın toplantısında kulak verdiğimiz İnci Eviner, kendi çizdiği desenlerden yola çıkarak tasarladığı “Biz , Başka Yerde” eserinde mimari öğelere, videolara, ses yerleştirmelerine ve çeşitli objelere yer verdiğini söylüyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları