Avrupa Birliği’nin finanse ettiği önemli bir Suriye projesi

AVRUPA Birliği’nden koptuk mu? Kopmadık mı?

Haberin Devamı

Tam üyelik mi? Yoksa farklı bir ilişki mi? gibi tartışmalar devam ededursun, Avrupa Birliği’nin Türkiye’de finanse ettiği projeler tıkır tıkır yürüyor.

Geçtiğimiz hafta Ankara’da resmi açılışı yapılan projenin tam adı “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi”.

AB’nin hayata geçmesi için 50 milyon euro verdiği proje UNDP (BM Kalkınma Programı) tarafından uygulanacak.

Projenin amacı Türkiye’de yaşayan 3,5 milyon civarındaki Suriyelilerle “ev sahibi toplulukların” yaşadığı sıkıntılara kapsamlı ve sürdürülebilir çözümler getirmek.

Gazetelere, sosyal medyaya zaman zaman yansıdığı gibi Suriyelilerle gerginlikler yaşanmıyor değil.

Proje Türkiye’nin 11 ilinde iki yıl devam edecek.

Yani Suriye krizinden en çok etkilenen Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’in yanı sıra Suriyelileri yoğun yaşadıkları İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Mersin ve Manisa’da hayata geçecek.

Haberin Devamı

Aslında projenin uygulanmasına geçtiğimiz şubat ayında başlanmış.

İSTİHDAMA KATKI VE BELEDİYE HİZMETLERİ

İstihdam yaratmaya katkı, belediye hizmetlerinin güçlendirilmesi ve Türkçe eğitime odaklanan projeye katkı verenler arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İlbank var.

Projenin Ankara’daki resmi açılışına,Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Irena Vojáčková-Sollorano, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger gibi üst düzey yetkililer katılırken UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi projeden yararlanacaklarla ilgili rakamları veriyor:

Avrupa Birliği’nin finanse  ettiği önemli bir Suriye projesiBüyükelçi Christian Berger

Tomasi “50 milyon euro bütçeli proje kapsamında hedefimiz 2020 yılına kadar 2 bin Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesinin iş ve geçim kaynağı sahibi olmasına katkı sağlanması, 52 bin Suriyelinin Türkçe eğitiminden yararlanması ve 307 bini aşkın Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesinin, güçlendirilmiş belediye hizmetlerinden yararlanması” diyor.

TÜRKÇE BİLMEMEK ÖNEMLİ ENGEL

Haberin Devamı

Kilis kendi nüfusundan fazla Suriyeli barındırıyor.

En çok sayıda Suriyeli ise İstanbul’da.

İçişleri  Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne göre, 15 milyonun üzerindeki İstanbul’da yaşayan Suriyeli sayısı 538 bin.

İstanbul başta AB projesi kapsamındaki diğer 10 şehirde Suriyelerinin nüfus artışının en büyük etkilerinden biri de, iş gücü piyasaları ve ekonomiye yönelik.

Dolayısıyla projenin istihdama katkı ayağı önemli.

Öte yandan nüfus artışı; atık yönetimi, atık su yönetimi ve itfaiye hizmetleri dahil olmak üzere yerel yönetimler ve belediye hizmetlerine yönelik talep artışına da yol açıyor.

Hem fiziksel alt yapıyı geliştirme, hem teknik destek sağlama konusunda belediyelere yol göstermek konusunda uzmanlaşmış olan UNDP yeni proje kapsamında belediye hizmetlerinin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Üniversite mezunları dahil Suriyelilerin iş bulmak için önlerindeki en büyük engel Türkçe eğitimi.

Yeni projenin önemli bir ayağı bu açığı kapatmak.

52 bin Suriyelinin bu eğitimden yararlanacak olması kayda değer bir değişim sağlayacaktır.

 

 

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 81.8’İ HİÇ YABANCI DİL BİLMİYOR

EUROSTAT tarafından yapılan bir araştırmaya göre nüfusumuzun yüzde 81.8’i hiç yabancı dil bilmiyor.

Avrupa Birliği’nin finanse  ettiği önemli bir Suriye projesi

Geçenlerde twitterda rastlayıp incelemek üzere kopyaladığım tabloya bakın lütfen.Avrupa ülkeleri arasında en az yabancı dil bilen ülke Türkiye.

Okullardaki İngilizce eğitimi, en kıt kanaat geçinenlerin bile çocukları için avuçla para harcadıkları  İngilizce kursları belli ki hiçbir işe yaramıyor.Günümüzde bir yabancı dil bile yetersiz bulunurken yüzde 81.1’lik oranla biz 4. Sanayi Devrimi’ni nasıl yakalayacağız?

 

 

Yazarın Tüm Yazıları