Haymana Mutabakatı neye itiraz ediyor: Saadet Partisi’nde Kılıçdaroğlu çatlağı

Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu adres gösterdiği 6 Mart’ın hemen ertesinde Saadet Partisi içindeki Haymana Mutabakatı zehir zemberek bir açıklama yayınladı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını tanımadıklarını açıkladıkları bildiride genel merkez önünde atılan ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganları için de “Şuurlu Milli Görüşçüler kendilerine yapılmış bir hakaret olarak görmüştür” ifadesi yer alıyor. Peki, Haymana Mutabakatı nedir? ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganları niçin hakaret olsun? Kılıçdaroğlu’nun adaylığını tanımıyorlar ise oyları Cumhur İttifakı, dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mı? Haymana Mutabakatı Heyeti Yürütme Başkanı Hasan Yaşar ile konuştum.

Haberin Devamı

MUTABAKATTA MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN KANAAT ÖNDERLERİ VAR

Haymana Mutabakatında kimler var?

Heyette Saadet Partisi’nin kurucular kurulu üyeleri, partinin eski milletvekilleri, il başkanları ve Milli Görüş Hareketi’nin kanaat önderleri ile MİLKO dediğimiz Milli Görüşe bağlı sivil toplum kuruluşları genel başkan ve üyeleri var. Biz bu mutabakata, karar alma süreçlerimiz uzamasın-zorlanmasın diye, 81 ili temsilen 46 kişiyi davet ettik. Bu 46 kişide Milli Görüş camiasına vermiş oldukları emeklerden dolayı, herkesin tanıdığı ve saygı duyduğu kişilerdir. En gençleri benim ki 30 yıldır bu camia içindeyim.

NOT: Eski İstanbul İl Başkanı Selman Esmener, Milli Görüş Vakfı İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, Cansuyu Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, Eski Milli Gençlik Vakfı Başkanı İlyas Tongüç, partinin eski danışmanı Harun Macit gibi isimlerin mutabakatta olduğu telaffuz ediliyor.

Haberin Devamı

Haymana Mutabakatı neye itiraz ediyor: Saadet Partisi’nde Kılıçdaroğlu çatlağı

AYRILMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK

- Mutabakatın amacı ne? Parti içi muhalefet mi yoksa ayrılmayı düşünüyor musunuz?

Mutabakat 6 Mart’tan çok önce kuruldu. Bu kararı 30 Kasım’daki 8. olağan kongreden önce almıştık. O zaman da bir bildiri yayınladık. Zaten 5 yıldır parti içinde bir huzursuzluk vardı. Partinin şu anki siyasi stratejisini beğenmeyen, bunu eleştiren, eleştirileri de genel merkeze ya da parti büyüklerine ileten bir mutabakat bu. Mutabakatın adı toplantılarımızı yaptığımız Haymana’dan geliyor. Türkiye çapında, Milli Görüş anlayışına yıllarını vermiş arkadaşlar olarak karşı çıktığımız ‘ortak’ noktaları belirledik ve parti politikasının Milli Görüş anlayışına uymadığı konusunda ‘mutabık’ kaldık. Partiden ayrılmak gibi bir düşüncemiz ise yok, parti içinde mücadeleye devam edeceğiz.

Haymana Mutabakatı neye itiraz ediyor: Saadet Partisi’nde Kılıçdaroğlu çatlağı

ATILAN SLOGANLAR MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN KENDİNİ İNKÂRI ANLAMINA GELİR

Haberin Devamı

- Bildiride Saadet Partisi Genel Merkezi önünde 6 Mart’ta yaşananlar ve atılan sloganlara vurgu var. ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganı neden hakaret olsun ki? Laiklik ile alakalı bir sorununuz, itirazınız mı var?

Bizim itirazımız o gece orada, parti genel merkezi önünde yaşananlaradır. Özellikle Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatılırken CHP’lilerin tek bir sloganı vardı, “Türkiye laiktir, laik kalacak.” Bugüne kadar milli görüşün 4 partisi kapatıldı. Hepsi de farklı sebeplerden ötürü kapatılmış olsa da ortak nokta “Laiklik karşıtı eylemlerin merkezi” sayılmış olması. Ki böyle bir durum olmamasına rağmen Milli Görüş hareketi yıllardır ‘laiklik karşıtı’ olduğu ithamı ile hep dayak yemiş, ezilmiştir. 6 Mart’ta, sadece ittifakta yer alabilmek için, Saadet Partisi’ne yakışmayan, hatta Saadet Partili olmayan, Milli Görüş’ü benimsemeyen grupların orada o sloganları atması, daha hazini de Saadet Partisi sözcüsünün bunu çıkıp organize etmesi tepkimizin nedenidir. Bu Milli Görüş’e bir hakarettir. Madem Milli Görüş hareketini laiklik karşıtı görüyordunuz, neden parti önünde laiklik sloganları attınız? Bu karşı tarafın bize yönelttiği bir meydan okumadır. Saadet Partisi yetkilileri de kalktı ve sanki bugüne kadar bunları yaşamamışız gibi, ‘İrademiz dışında olmuştur’ demek bir yana CHP ve zihniyetini savunmuştur. İşte bu tavır Milli Görüş geleneği ve mirasını inkâr etmek anlamına gelir, Erbakan Hoca’mıza saygısızlıktır.

Haberin Devamı

OTELİN SAHİBİ BEN DEĞİLİM 

Mutabakata adını veren Haymana’daki Grannos Termal Otel’in sahibinin siz olduğu ve yeni yıl gecesi içkili eğlence düzenlendiğiniz iddiası var sosyal medyada. Bir cevabınız olur mu?

Otel benim şahsıma ait bir otel değil. Beraber çalıştığımız bir holding bünyesindeki gruba ait, ki o gruba bağlı 17 iştirak daha var. Biz burada sadece bazı toplantılar yaptık. Bu şahsıma yönelik bir linç kampanyasıdır.

Haymana Mutabakatı neye itiraz ediyor: Saadet Partisi’nde Kılıçdaroğlu çatlağı
Hasan Yaşar

MİLLİ GÖRÜŞÜ TEMSİL EDEN PARTİ AK PARTİ DEĞİL SAADET PARTİSİ’DİR

- Haymana gurubu dışındaki oluşumların da bir açıklama yapacağı söyleniyor. Açıklamaların sandığa yansıması ne yönde olacak?

Milli Görüş içinde 27 ayrı sivil toplum kuruluşu vardır ve parti tabanı bunlardan oluşur yani partinin sadece kendi teşkilatları yok. Gördüğümüz kadarı ile 27 kuruluşun çoğu tepkili, parti tabanında ciddi rahatsızlık var. Saadet Partisi’nin aldığı karara uymayacak, oylarını Kılıçdaroğlu’na vermeyecekler. 6 Mart rezaletinden önce Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın yaptığı ankete göre yüzde 20 civarında bir kabul vardı. Daha önce ‘Acaba?’ diyenler 6 Mart’tan sonra ‘Olmayacak’ noktasına gelmiş durumdadır. Tahminimiz Altılı Masa’ya destek yüzde 10 civarına düştü.

Haberin Devamı

- 28 Şubat sürecinde hapis yatan RP Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan bir röportajında, “Milli Görüş’ün yegâne temsilcisi Erdoğan’dır” diyor. Aynı noktada mısınız o zaman?

Hasan Hüseyin Ceylan Ak Partili olduğu için öyle söylemiş olabilir. Kendi takdiridir ama biz öyle görmüyoruz. Ayasofya’nın ibadete açılması, Taksim Meydanı’na cami yapılması Erbakan Hoca’mızın hayalleri idi, destekledik ve teşekkür de ettik ancak Erbakan Hoca’mız vefat ettiğinde, en nihayetinde, Saadet Partisi’nin Genel Başkanı idi. Milli Görüş’ü temsil eden parti de şu an Saadet Partisi’dir.

- Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceksiniz. Erdoğan için de ‘Millî görüşü temsil etmiyor’ diyorsunuz. Peki kime oy vereceksiniz?

Haberin Devamı

Kime oy vereceğimizi YSK kesin kararını açıkladıktan sonra değerlendireceğiz. Kararımızı da yine kamuoyuna açıklayacağız zaten.

Yazarın Tüm Yazıları