Dijital Aşı Sertifikası’na dair her şey

Aylardır tartışılan ‘Dijital Aşı Sertifikası’ AB Parlamentosu’nda kabul edildi. Peki, Türkiye bunun neresinde? Türkler bu yaz AB’ye iş ya da turistik amaçlı gidebilecek mi? Aşı kartı nedir, nasıl çıkar? İşte ‘aşı pasaportu’na dair her şey...

Haberin Devamı

DİJİTAL Aşı Sertifikası ne demek? Aşı Pasaportu ile aynı şey mi?

Tam adı ‘AB CovId-19 Dijital Aşı Sertifikası’dır. Sertifika fikri ilk olarak ‘aşı pasaportu’ adı altında gündeme geldi. Ancak ‘pasaport’ tanımlaması kullanıcıların veri güvenliğinin tehlikeye atılması ve toplumda var olan eşitsizlikler ile ayrımcılığın daha da derinleşmesi riski nedeniyle yasal/etik yönden hayli eleştirilince değiştirildi/yumuşatıldı; ‘Dijital Aşı Sertifikası’na dönüştü. Yani aslında ikisi de aynı.

Dijital Aşı Sertifikası’na dair her şey

Dijital Aşı Sertifikası ne işe yarayacak?

AB vatandaşları, 1 Temmuz’dan itibaren, kâğıda basılı ya da dijital ortamda oluşturulan ‘QR kodu’ ile birlik üyesi ülkeler arasında, hiçbir kısıtlama olmadan, seyahat edebilecek. 12 ay geçerli olacak.

Haberin Devamı

Hangi ülkelerde geçerli?

AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç’te de geçerli olacak ve ücretsiz verilecek. Sertifika, İngilizce ve verilen ülkenin dilinde düzenlenecek.

Türk vatandaşları Dijital Aşı Sertifikası alabilecek mi? İş ya da turistik amaçlı yurtdışına seyahat edebilecek mi?

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üçüncü ülkelerden AB’ye gidecek olanlar; geçerli vizeleri bulunması, en erken 14 gün önce son doz aşısını da yaptırmış olmaları, seyahatten en fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi göstermeleri veya son 6 ayda COVID-19 geçirdiğini kanıtlamaları durumunda seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak.

AŞI KARTIMI NASIL ALIRIM

2 doz aşımı da oldum, tüm koşulları sağladım. Peki, bunu nasıl ispatlayacağım?

2 doz aşınızı olduysanız, Sağlık Bakanlığı HES uygulaması ya da e-Nabız uygulamaları üzerinden aşı kimliği yaratabilir, yurtdışı seyahatlerinde kullanabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları